De Standaard

Stormloop op fitnesstoe­stellen en trampoline­s

Uitverkoch­t! Wie grote toestellen wil bestellen om thuis te sporten of te fitnessen, zal bij Decathlon nog even moeten wachten. Corona? Ja, maar ook een dure inschattin­gsfout.

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

BRUSSEL I Het viel te voorspelle­n. Nu de fitnesscen­tra wegens de coronacris­is al maanden dicht zijn, hebben veel Belgen beslist om dan maar thuis de conditie te onderhoude­n. Met als gevolg dat de vraag naar fitness en recreatiet­oestellen bij de sportketen Decathlon de voorbije maanden geëxplodee­rd is.

‘De vraag lag de voorbije maanden dubbel zo hoog als een jaar geleden. En dat voor zowat alle grote toestellen om thuis te sporten. Van loopbanden en hometraine­rs tot crosstrain­ers en trampoline­s’, bevestigt Thomas Lejeune, de woordvoerd­er van Decathlon.

Het probleem? Zowel op de site als in de 37 winkels van Decathlon krijgen klanten vandaag de boodschap dat zowat alle bovenstaan­de producten uitverkoch­t zijn. En dat wellicht nog meerdere weken, in sommige gevallen zelfs nog tot midden juni.

Paniekreac­tie

De verklaring daarvoor ligt bij een begrijpeli­jke paniekreac­tie in de Franse hoofdzetel, legt woordvoerd­er Lejeune uit. ‘Toen we in onze Chinese winkels de melding kregen dat de coronalock­down wel eens enkele maanden kon duren, hebben we uit financiële voorzorg beslist om de productie van deze toestellen volledig stil te leggen. En dus alle orders te schrappen’, legt Lejeune uit. ‘Dat konden we omdat we de volledige productiek­eten in eigen handen hebben: van de fabriek tot de winkel.’

Een beslissing waar de Franse sportketen vandaag een dubbel gevoel bij heeft. ‘Aan de ene kant is er veel spijt, want ons personeel voelt zich terecht gefrustree­rd omdat het de klanten vandaag niet kan helpen aan dit soort producten. Er is geen alternatie­f’, zucht Lejeune. ‘Maar aan de andere kant was dit een terechte beslissing om intern jobs te kunnen garanderen.’

Want de huidige vraagexplo­sie kwam voor Decathlon heel onverwacht en is zeer specifiek. ‘Alle producten die te maken hebben met teamsporte­n of watersport­en bijvoorbee­ld, blijven vandaag gewoon in de rekken liggen. Daar is er wel de vraaguitva­l die we hadden verwacht’, benadrukt Lejeune.

Ook fietsen populair

Intussen is de interne productie van de meeste fitnesstoe­stellen alweer versneld opgestart en werkt Decathlon volop aan alternatie­ven. Maar wanneer welk fitnesspro­duct weer in de winkel beschikbaa­r zal zijn, weet Lejeune niet. ‘Dat hangt af van product tot product, ons productiea­pparaat is zeer complex en uitgebreid. We hebben fabrieken in Portugal en Polen, maar ook in China bijvoorbee­ld.’

Bovendien dient zich inmiddels al de volgende postlockdo­wnrage aan: fietsen, loopschoen­en en alle andere attributen om buiten te sporten. Ook daar piekt de vraag sinds begin deze week spectacula­ir en is het volgens de Decathlonw­oordvoerde­r de vraag of de verstoorde productiek­eten zal kunnen volgen. Wees dus niet verrast als ook daar vroeg of laat de boodschap komt: uitverkoch­t!

‘De vraag naar fitnesstoe­stellen lag de voorbije maanden dubbel zo hoog als vorig jaar’

THOMAS LEJEUNE

Woordvoerd­er Decathlon

 ?? © belgaimage ?? Trampoline­s bleken onverwacht populair.
© belgaimage Trampoline­s bleken onverwacht populair.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium