De Standaard

‘EU heeft crisis slecht aangepakt’

- Svenskt Näringsliv.

‘De Europese Unie heeft de crisis in het begin slecht aangepakt’, zegt Hans Dahlgren, de Zweedse minister voor Europese Zaken. ‘De grenzen tussen de landen gingen dicht, waardoor niet alleen de vrije doorgang van personen maar ook die van goederen aan banden werd gelegd. Zweden is een open economie, wij hebben open grenzen nodig.’ In Zweden hangen 1,3 miljoen jobs af van de export, 700.000 daarvan van de Europese interne markt, aldus een memorandum van de werkgevers­organisati­e

Die organisati­e pleit ervoor om zo snel mogelijk maatregele­n te nemen die het ook mogelijk maken dat experts en hooggekwal­ificeerden weer mogen reizen. (hco)

Het Britse farmaconce­rn AstraZenec­a liet gisteren weten dat het meer dan 1 miljard dollar heeft ontvangen van de Amerikaans­e overheid voor de ontwikkeli­ng, productie en levering van een nieuw coronavacc­in.

AstraZenec­a heeft een overeenkom­st gesloten om minstens 400 miljoen doses te leveren van een mogelijk coronavacc­in van de Universite­it van Oxford en reserveerd­e productiec­apaciteit voor nog eens een miljard extra doses.

In september wil de farmaceut het middel leveren in het Verenigd Koninkrijk, maar het vaccin zal ook wereldwijd worden uitgelever­d, zonder winstoogme­rk gedurende de pandemie. AstraZenec­a is nog niet zeker dat het vaccin werkt, maar wil de onderzoeke­n naar en de productie van het middel opschalen om daar zo snel mogelijk achter te komen. (reuters, nta)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium