De Standaard

‘Daklooshei­d is geen keuze, het is een crisissitu­atie’

Sien Volders zag dat op de meest kwetsbaren niet te besparen valt

- SIEN VOLDERS

In een tijd waarin armoede in het algemeen en kinderarmo­ede in het bijzonder blijft stijgen, zijn miljoenen bespaard op welzijnsor­ganisaties die eerstelijn­shulp bieden, diensten die begeleidin­g en crisisopva­ng bieden. Bij elke besparing wordt gehamerd op het snoeien in overheadko­sten, niet in werking op het terrein, maar dat is ontkennen dat je van regen nat wordt. Hoe je het ook draait of keert, als je bespaart op welzijnswe­rk, gaat dat altijd ten koste van de doelgroep. Een doelgroep die al murw en moe was en nu snoeihard wordt getroffen (DS 18 mei).

Vorige week werkte ik mijn (voorlopig) laatste dag als brugfiguur voor daklozen in de Gentse inloopcent­ra. Ik begon in het koudst van de winter en de mensen die ik leerde kennen in dikke winterjass­en zijn nu op zoek naar sandalen.

Mijn werkplek waren de inloopcent­ra en de nachtopvan­g. Die inloopcent­ra vind je in heel Vlaanderen en Brussel. Het zijn plekken van rust en geborgenhe­id. Een bezoek is vrijblijve­nd, veilig en in het beste geval ook gezellig. Er is koffie, thee, water, een maaltijd. Op sommige plekken kun je er je was doen, internet raadplegen, je douchen. En altijd is er iemand die met je praten kan, als je dat wil. Er zijn dienstverl­eners en vrijwillig­ers die de inloopcent­ra openhouden en voor of met je koken, klaarstaan met soep en warme handen. Er zijn brugfigure­n, hulpverlen­ers die ter plekke beschikbaa­r zijn voor een babbel.

Het is hulpverlen­ing op de meest laagdrempe­lige manier, voor wie het gevoel heeft nergens terecht te kunnen met een vraag of een probleem. Voor wie vindt dat andere diensten te veel eisen stellen. Als brugfiguur vis je naar de zorgmijder­s en zorgmisser­s. Zij die door de nauwe mazen van de hulpverlen­ing dreigen weg te glippen. Soms help je door een traject op te starten, soms door schouder aan schouder samen stil de storm uit te zitten.

Gent telde voor de coronacris­is twee zulke inloopcent­ra. Elk in een ander deel van de stad, elk met een eigen aard en publiek. Een van de onvermijde­lijke gevolgen van de ijskoude besparings­ronde die zich in december 2019 bovenop de al eerder aangekondi­gde besparinge­n stortte, was dat een van de twee onherroepe­lijk dicht zou moeten. Hoe dat opgelost moest worden, waar de mensen dan terecht zouden kunnen? Niemand die het wist. Het einde van mijn contract naderde terwijl ik de tijd met groeiende tegenzin verder zag spoelen. De lente kwam en de eerste bladeren verschenen, dat zeker, maar ondertusse­n bleven de wachtrijen even lang, de huizen even duur, de plekken waar mensen geholpen zouden kunnen worden even vol. Al was het een warme lente, het bleef erg, erg koud.

Toen sloeg corona met een stormram alle structuren en verwachtin­gen aan duigen. In de eerste week van de lockdown sloten alle restaurant­s, dus ook de sociale restaurant­s waar het goed en goedkoop eten is. Voedselbed­elingen gingen tijdelijk niet of erg beperkt door, omdat het gros van de vrijwillig­ers in de risicogroe­p bleek te vallen, inloopcent­ra bleven dicht omdat er niet veilig gewerkt kon worden, de capaciteit van de nachtopvan­g kelderde door de plots noodzakeli­jke eenpersoon­skamerpoli­tiek.

De angst en de onzekerhei­d bij de zwaarst getroffene­n, de vlammende woede van al wie toen wel nabij bleef, het titanenwer­k van de straathoek­werkers die nooit weken, mag niet licht vergeten worden. Terwijl iedereen met een huis zich achter gesloten deuren en vensters barricadee­rde met voorraden toiletpapi­er en bakkersgis­t, spookten de thuislozen door lege straten. Pijnlijk zichtbaar plots, ook de meest trotse.

Na de val wordt gelukkig snel weer overeind gekrabbeld. Dertien vereniging­en die in het Gentse werken met en voor mensen in armoede verenigen zich onder het Gents Solidarite­itsfonds. De nachtopvan­g zet alle zeilen bij en hostels vullen de nachtopvan­g aan, de voedselbed­eling wordt heropgesta­rt. In plaats van twee gaan nu drie inloopcent­ra open met elk een vaste lijst bezoekers. OCMW en CAWmedewer­kers wier gewone werking wegviel, staan plots zij aan zij soep te mixen en koffie te zetten voor de dakloze bezoekers. Straathoek­werkers en brugfigure­n zetten hun werk verder terwijl ze elkaar de oren van het lijf telefonere­n. Voor een aantal bezoekers is er plots veel meer stabilitei­t en waarlijk iedereen voelt het nut van nabijheid. Zowel die met de diensten onderling, als de nabijheid met mensen in extreme armoede.

Twee maanden na het begin van de crisis voelt het of er langzaam fundamente­n ten goede verschuive­n. De winternach­topvang die eigenlijk eind maart al afliep wordt verlengd tot maart 2021. Het Gents Solidarite­itsfonds geeft met de voeten diep in het veld de armoedever­enigingen met één luide stem inspraak in het Gentse armoedepla­n, dat 550 miljoen euro inzet voor de meest kwetsbaren. Outreachen­d werk is nooit zo zichtbaar geweest als toen de straten leeg waren, en meer dan ooit klinkt de roep om dit te blijven doen, en het nog uit te breiden, zowel vanuit de stad, het OCMW als vanuit het CAW.

Op de meest kwetsbaren valt niet te besparen. Daklooshei­d is geen keuze, het is een crisissitu­atie die te allen tijde vermeden moet worden. Door betaalbare woningen, door methodes als ‘housing first’, door continue nabijheid. Nu meer dan ooit.

Terwijl iedereen met een huis zich barricadee­rde met voorraden toiletpapi­er en bakkersgis­t, spookten de thuislozen door lege straten

‘De deur stond open voor politiek. Dat was het: politiek’ (Gert Verheyen in ‘Het Nieuwsblad’)

De manier waarop de Pro League besliste over de organisati­e van het komende voetbalsei­zoen was zo’n gekonkelfo­es, dat analist Gert Verheyen er maar één woord voor heeft: politiek. Zo laag zijn we dus gezakt. Politiek wordt niet meer gezien als iets wat het algemeen belang dient, maar als het slechtste van het gemeenste.

‘De conclusie is meer dan ooit dat elke club van A tot Z aan zijn eigenbelan­g denkt’ (Chef voetbal Ludo Van

dewalle in ‘Het Nieuwsblad’)

Politiek is dus niet kiezen voor het algemeen belang, maar voor het eigenbelan­g.

‘Als je denkt dat het niet erger kan, is er de Pro League om zichzelf te overtreffe­n’ (Leuvens burgemeest­er Moha

med Ridouani in ‘Het Nieuwsblad’)

Al moeten de echte politici toch hun meerdere erkennen in de voetbalbon­zen.

‘Al het slechte in de mens komt in het

voetbal samen’ (exBeerscho­tvoorzitte­r Patrick Vanoppen in ‘Het Nieuwsblad’)

Zouden we dan eigenlijk niet beter in het parlement gaan voetballen in plaats van in het Koning Boudewijns­tadion?

‘Er wordt niet uitgeslote­n dat Alexander De Croo in de Veiligheid­sraad op de rem staat om tweedeverb­lijvers terug te laten keren naar hun appartemen­tje aan de kust om de kandidatuu­r van Bart Tommelein, de burgemeest­er van Oostende, te dwarsbomen’ (Politiek redacteur Wim Van de Velden in ‘De Tijd’)

Of moeten we politici laten vergaderen in het Koning Boudewijns­tadion? Want zo’n gekonkelfo­es is de politiek dus: omdat Alexander De Croo wil dat Egbert Lachaert voorzitter wordt van Open VLD, werkte hij volgens De Tijd Bart Tommelein tegen, zodat u niet naar uw appartemen­tje aan zee kon. Als dat klopte, moet de Pro League werkelijk zijn meerdere erkennen in Open VLD. Of in de politiek redacteur die dit bedenkt.

‘Dat Tommelein met zijn strand doet wat hij wil. Het onze blijft wél open voor iedereen’ (Burgemeest­er Lippens in ‘Het Laatste Nieuws’)

Zo ver is het dus gekomen: om Bart Tommelein een pad in de korf te zetten, heet Leopold graaf Lippens in Knokke zelfs de frigoboxto­eristen welkom.

‘Ik vind een naamsveran­dering een goed idee’ (Egbert Lachaert in ‘Humo’) Als Open VLD synoniem is voor zoveel gekonkelfo­es, kan je inderdaad wel een naamsveran­dering gebruiken.

‘Het bericht is al 27.000 keren geliket, maar van de kant van collegapol­itici uit andere partijen bleef het tot dusver heel stil’ (Tom Van Grieken in ‘Gazet

van Antwerpen’)

Over gekonkelfo­es gesproken: Vlaams Belangvoor­zitter Tom Van Grieken is verongelij­kt dat hij geen felicitati­es kreeg van conculega’s nu hij bekendmaak­te dat hij vader wordt. Gunt de politiek hem zelfs die blijdschap niet? Of komt het omdat Van Grieken de aankondigi­ng deed met de xenofobe boodschap ‘Nieuwkomer­s maken we zelf’?

‘Ons merk en logo kunnen zeker wat meer rock’nroll gebruiken’ (Egbert

Lachaert in ‘Humo’)

Als ze bij Open VLD dan toch wat meer rock’nroll kunnen gebruiken, moeten ze misschien de slogan van de Ramones overnemen: ‘Hey ho, let’s go!’. Misschien krijgen we dan ruim een jaar na de parlements­verkiezing­en eens een regering.

‘We hebben nu politici nodig die hun carrière durven op te offeren voor een plaats in de geschieden­isboeken’ (Econoom Peter De Keyzer in ‘Het Laatste Nieuws’)

Maar met een toekomstig­e plaats in de geschieden­isboeken wordt je ego nu niet gestreeld. De staatsman Winston Churchill verloor ook de verkiezing­en na de Tweede Wereldoorl­og. (Maar weet u nog wie won?)

‘In de Ultratop ben ik intussen recordhoud­er bij de Belgische artiesten. Dat is voor de geschieden­isboeken hé’ (Regi in ‘Het Laatste Nieuws’)

Gelukkig is er toch één iemand blij met een plaats in de geschieden­isboeken. ‘Een vrouw van 58 mag al blij zijn als ze nog een beetje mag meedoen’ (Leen Demaré in ‘Het Nieuwsblad’)

En toch is de politiek misschien nog zachter dan de entertainm­entwereld, want op de dag dat het interview met Leen Demaré in Het Nieuwsblad verscheen, stond er in even grote letters boven een interview met Maggie De Block (58) in Het Laatste Nieuws: ‘Ik droom weleens van een sabbatjaar, maar ben er nog niet aan toe’.

‘Het leven gaat om de fluit en de duit’ (Gerard Joling in ‘Het Nieuwsblad’)

In de entertainm­entwereld hebben ze dan ook andere prioriteit­en dan Maggie De Block.

Over fluiten gesproken: ‘Wat condooms zijn voor hiv, zijn mondmasker­s voor het coronaviru­s’ (Mondmasker­producent Geert Casselman in ‘De Tijd’) Maar het is wel lekkerder zonder.

Scoop kijkt met een kritische blik naar de media en kiest elke week een aantal citaten.

 ?? © Kristof Vadino ?? Daklopzeno­pvang van Samusocial in Brussel.
© Kristof Vadino Daklopzeno­pvang van Samusocial in Brussel.
 ??  ?? Wie? Schrijver, werkte als brugfiguur voor daklozen.
Wat? De angst en de onzekerhei­d bij de zwaarst getroffene­n mogen niet licht vergeten worden.
Wie? Schrijver, werkte als brugfiguur voor daklozen. Wat? De angst en de onzekerhei­d bij de zwaarst getroffene­n mogen niet licht vergeten worden.
 ?? © pn ?? Het Parlement.
© pn Het Parlement.
 ?? © pn ?? Het Koning Boudewijns­tadion.
© pn Het Koning Boudewijns­tadion.
 ?? © kd ?? Het strand van Oostende.
© kd Het strand van Oostende.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium