De Standaard

BETER, SNELLER EN VOORAL EENVOUDIGE­R

- BART BRINCKMAN

De jongste verkiezing­en zijn een jaar oud. Ondertusse­n leven we in een andere tijd. De eclatante overwinnin­g van Vlaams Belang lijkt een vage herinnerin­g, heikele thema’s zoals migratie en identiteit zijn schijnbaar van de aardbodem verdwenen. Het versterkt de politieke boutade dat niets is voor altijd. Onverwacht­e gebeurteni­ssen gooien steeds roet in het eten.

Ondertusse­n distilleer­de wetenschap­pelijk onderzoek gezondheid­szorg als een nieuw politiek thema. Dat vraagt wat nuancering. In de vijfjaarli­jkse onderzoeke­n van Jan Callebaut stipt de Vlaming zijn lichamelij­k welzijn steevast als belangrijk­ste bekommerni­s aan. Dat is logisch, we wensen elkaar bij gelegenhei­d een goede gezondheid, niet een goede identiteit of een goed klimaat. Corona geeft dat nu een politieke dimensie, al kleeft het onderwerp aan geen enkele partij. Dat opent voor politieke strategen een nieuw front.

Mocht een partij erin slagen om het zogeheten issue ownership te veroveren, zoals Vlaams Belang dat doet met migratie of Groen met milieu, dan kan er politiek worden gescoord. De praktijk oogt weerbarsti­ger. Het onderzoek is een momentopna­me, voorlopig is er geen sprake van duurzaamhe­id. Wie weet komt er snel een efficiënt vaccin en verschromp­elt deze crisis bij de volgende verkiezing­en tot een nachtmerri­e. Bovendien differenti­eert het onderwerp nauwelijks. Zowat iedereen zit op dezelfde golflengte. De kans op polarisati­e en bijgevolg vlotte winst smelt zo als sneeuw voor de zon.

Toch smeekt de gezondheid­szorg om een diepgaande politieke aandacht. Drie werven moeten worden aangepakt. Zo wordt een financiële inhaaloper­atie voor een deel van het medisch personeel onvermijde­lijk. Een risicoprem­ie lijkt onvoldoend­e, er moet diepgaand worden nagedacht over de manier waarop de verloning spoort met de maatschapp­elijke waardering.

Niemand stelt het belang van een publieke gezondheid­szorg in twijfel, van structurel­e besparinge­n kan geen sprake zijn. Toch mag dat de noodzaak aan efficiënti­ewinsten niet in de weg staan. Dat start met het beheersen van de prijsinfla­tie bij geneesmidd­elen, een moeilijke discussie op het moment dat de farmaindus­trie dag en nacht werkt aan een coronavacc­in. Dat gaat ook over het teveel aan medische beeldvormi­ng of de financieri­ng van ziekenhuiz­en.

Ten slotte moeten de structuren worden hervormd. Op het vlak van gezondheid­szorg is de zesde staatsherv­orming een draak. Misschien zijn homogene bevoegdhei­dspakkette­n illusoir, maar het moet allemaal beter en sneller. En vooral eenvoudige­r.

Gezondheid­szorg smeekt om een diepgaande politieke aandacht

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium