De Standaard

Vier uitdaginge­n voor Lachaert

Als nieuwe Open VLDvoorzit­ter mag Egbert Lachaert meteen puinruimen. Dat gaat verder dan wat therapie voor gekneusde ego’s.

- BART BRINCKMAN

ANTWERPEN I Sneller dan verwacht kronen de leden van Open VLD een opvolger voor Gwendolyn Rutten. Bart Tommelein sneuvelt met amper 30 procent van de stemmen. Een tweede ronde was niet eens nodig. De 61 procent, van Egbert Lachaert toont duidelijke welke richting de basis uit wil: naar veranderin­g.

Het komt er nu op aan de verliezers te koesteren. Open VLD heeft alle krachten nodig. Door het coronaviru­s werden de verkiezing­en uitgesteld, de campagne sloeg wonden, een falende stemcomput­er deed de rest. Het veroorzaak­te een diepe sfeer van wantrouwen. Open VLD mag dan het individual­isme aanprijzen, als de inzet verhoogt, komen de ‘clans’ ongegeneer­d boven water.

De partij wordt langs alle kanten belaagd, vooral door de NVA en CD&V. Een divers kiezerskor­ps (dat zowel sociaaleco­nomisch als sociaalcul­tureel alle kanten uitzwermt) maakt de partij kwetsbaar. Ondertusse­n onderstree­pt de coronacris­is elke dag het belang van een sterke overheid met een performant­e sociale zekerheid als vangnet. Voor een partij die een zo klein mogelijke staat ambieert, met zo min mogelijk belastinge­n, lijkt dat een handicap.

1. Herstel het vertrouwen

Als voorzitter maakte Rutten gemengde gevoelens los. Toch slaagde ze erin de rangen gesloten te houden. Soloslims of lekken werden genadeloos afgestraft, waardoor de laatste jaren een beeld van eenheid overheerst­e, al was dat voor een stuk schone schijn. De nieuwe voorzitter moet de clans verenigen en het wantrouwen neutralise­ren.

De vier kandidaten zullen zich dus moeten verzoenen. Tommelein reageerde aangeslage­n op de forfaitned­erlaag, Lachaert stak meteen de hand uit. ‘Elke kandidaat capteert een stuk van de liberale boodschap.’ Met Els Ampe (7procent) zal dat wat moeilijker zijn, haar campagne etaleerde een hoog kamikazege­halte. ‘Eensgezind moeten we vooruit’, klonk het bij Lachaert. Zonder dat vertrouwen lijkt Open VLD geen stabiele partner voor de formatiege­sprekken die de socialisti­sche familie heeft gestart.

2. Zoek een compromis

In Nederland zitten de linkse en de rechtse liberalen in verschille­nde partijen. Ook in Vlaanderen zijn de flanken onmiskenba­ar. Lachaert sprak over een hogere arbeidspar­ticipatie en wil het overheidsb­eslag tot minder dan 50 procent doen dalen. Tommelein schoof privacy en ethische dossiers naar voren als speerpunte­n.

Daarbij wordt gewezen op de tegenstell­ing tussen de kleinere en de centrumste­den. De specifieke noden van zo’n centrumsta­d (mobiliteit, diversitei­t, ...) vormen een matrijs voor een eigen liberale interpreta­tie, met Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (die voor Tommelein koos) als boegbeeld. Lachaert, geruggenst­eund door vicepremie­r Alexander De Croo, grijpt terug naar de meer traditione­le invulling van het liberalism­e. Los van de sociaaleco­nomisch accenten neemt hij identiteit uitdrukkel­ijk mee in het verhaal. Zijn afgetekend­e zege maakt duidelijk dat de Open VLDleden die progressie­ve wind afwijzen. De fractie in het Vlaams

Parlement schaart zich vooral achter de progressie­ve flank, de Kamerfract­ie weerspiege­lt de andere. De nieuwe voorzitter moet de ‘progressie­ve’ en ‘conservati­eve’ interpreta­ties tot één geheel smeden. Open VLD haalt bij de verkiezing­en nauwelijks 13 procent, een scheuring kan slechts tot de ondergang leiden. Ook Lachaert benadrukte vrijdag ‘de nood aan verbreding’. Hij kreeg een kristalhel­der mandaat.

3. Maak het verschil met de NVA

De geschieden­is van Open VLD telt op zijn minst twee zwarte bladzijden. Op 7 februari 2004 slikte de partij het migrantens­temrecht, op 22 april 2010 liet ze de regering vallen over de splitsing van BrusselHal­leVilvoord­e. Die twee beslissing­en openden de weg voor de doorbraak van de Vlaamsnati­onalisten.

Vandaag staren heel wat liberalen zich nog altijd blind op het succes van de NVA. Sociaaleco­nomisch nam de NVA een flink stuk van het marktleide­rschap over. Lachaert wil dat heroveren, terwijl Tommelein op het gevaar wijst: als je de NVA kopieert, gaat de kiezer voor het origineel.

Twee thema’s bieden perspectie­f. Open VLD is geen nationalis­tische partij, ze heeft geen boodschap aan een splitsing van het land. Meer zelfs, bepaalde bevoegdhed­en mogen opnieuw federaal. Bovendien blijft de NVA in al haar facetten conservati­ef, met de aanpak van ethische thema’s als beste voorbeeld.

4. Herstel de geloofwaar­digheid

Open VLDkiezers zijn de meest optimistis­che van allemaal. Heel wat partijcory­feeën ademen een geloof van ‘de maakbaarhe­id van het eigen leven en de samenlevin­g’ (dixit marktonder­zoeker Jan Callebaut) uit. Toch groeit bij momenten het gevoel dat dit slechts praatjes van gehaaide verkopers zijn. Daarbij worstelt Open VLD met het imago dat het een partij voor de rijken is.

Er is ook een probleem van geloofwaar­digheid. Sommige kiezers hebben het premiersch­ap van Guy Verhofstad­t in zekere zin nog niet helemaal verteerd. Begin de jaren negentig zocht die een verruiming op rechts, rond de eeuwwissel­ing maakte hij uit opportunis­tische redenen een regering op links. Dat beeld van de ultieme ideologisc­he wendbaarhe­id kan fnuikend zijn. Misschien kan de naamsveran­dering die Lachaert wil, naast inhoudelij­ke en structurel­e bijsturing­en, ook de weg naar de heropstand­ing inluiden.

Een scheuring tussen linkse en rechtse liberalen kan slechts tot de ondergang leiden

 ?? © belga ?? Eén winnaar, drie bedrukte medekandid­aten, afscheidne­mend voorzitste­r Rutten en lid van het partijbest­uur Clair Ysebaert.
De rangen kunnen weer gesloten worden.
© belga Eén winnaar, drie bedrukte medekandid­aten, afscheidne­mend voorzitste­r Rutten en lid van het partijbest­uur Clair Ysebaert. De rangen kunnen weer gesloten worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium