De Standaard

Helft Vlamingen herkent zich in geen enkele politicus

-

Door welke politicus voelt u zich op dit moment het best vertegenwo­ordigd?’

BRUSSEL I ‘Door welke politicus voelt u zich op dit moment het best vertegenwo­ordigd?’ De bevraagde Vlamingen in De Stemming kregen geen vaste lijst voorgescho­teld van te beoordelen politici. Ze moesten uit het blote hoofd één naam opgeven. ‘Dat levert een veel eerlijker en scherper beeld op’, zegt onderzoeke­r Stefaan Walgrave (UA).

Opvallend: maar liefst 45 procent gaf geen enkele naam op, vooral omdat ze zich door geen enkele politicus vertegenwo­ordigd voelen. Een duidelijke vingerwijz­ing naar het politieke bedrijf.

De rest van de koek wordt vooral verdeeld onder NVAvoorzit­ter Bart De Wever (20 procent) en Vlaams Belangvoor­zitter Tom Van Grieken (13 procent). Van Grieken is daarbij vooral de kampioen van zijn eigen kiezers, De

Wever wordt ook buiten zijn partij vaak genoemd.

De rest van het peloton volgt op afstand. Ook daar verrassing­en, met vicepremie­r Alexander De Croo (Open VLD) op 3, maar vooral SP.Avoorzitte­r Conner Rousseau op 4. Hij is wel meteen de enige SP.A’er die op de radar staat. PVDAvoorzi­tter Peter Mertens prijkt op plaats 5. En ook het Franstalig­e boegbeeld van de partij, Raoul Hedebouw, valt op. Hij kreeg meer vermelding­en dan Groenkopst­ukken Meyrem Almaci en Kristof Calvo, die laag scoren.

Ze zijn niet de enigen die nu minder opvallen. Theo Francken (NVA) was zeer populair bij de verkiezing­en van 2019, maar staat in De Stemming pas op de negende plaats. En ook minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) scoort ondanks grote zichtbaarh­eid laag. (jfja)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium