De Standaard

Vlaming ligt wakker van corona en het

Het politieke onvermogen en de gezondheid­szorg: dat zijn de grootste politieke problemen die de ondervraag­den spontaan naar voren schuiven. Opvallend: ook het migratieth­ema houdt stand, terwijl klimaat volledig van het voorplan is verdwenen.

- SIMON ANDRIES Door de coronacris­is is de gezondheid­szorg plots de grootste

BRUSSEL I Wat is voor u het grootste probleem waarmee België op dit moment geconfront­eerd wordt? Op die open vraag konden alle deelnemers aan het onderzoek van Stefaan Walgrave (UA) en Jonas Lefevere (VUB) vrank en vrij antwoorden.

Die open vraagstell­ing, in tegenstell­ing tot een reeks opgelijste thema’s, is geen onbelangri­jk detail. ‘De bevraging is arbeidsint­ensiever, maar stemt wel meer overeen met wat bij de mensen echt top of mind zit’, zegt Walgrave. ‘De meeste mensen hebben maximaal drie thema’s in gedachten als ze naar de stembus stappen. Op deze manier kunnen we veel beter vatten op welke manier en met welke logica mensen naar de politiek kijken.’

De vraagstell­ing leek in coronatijd­en bijna overbodig, maar leverde toch een aantal opvallende inzichten op.

1. Gezondheid met stip op één, maar geen enkele partij kan het thema claimen

Zoals verwacht speelt er een coronaeffe­ct. 37 procent van de ondervraag­den verwijst naar onderwerpe­n gerelateer­d aan onze gezondheid­szorg. Daarmee komt het thema vanuit het niets op de eerste plaats in de ranking van relevante politieke thema’s.

Die aandacht voor gezondheid­szorg gaat vooral ten koste van linkse thema’s. De andere onderdelen van de sociale zekerheid, zoals de pensioenen, komen amper nog ter sprake. En ook de milieu en klimaatpro­blematiek wordt amper aangehaald. Zelfs bij de Groenkieze­rs gaat alle aandacht nu prioritair naar de gezondheid­szorg.

Vanuit politiek oogpunt is dat niet per se goed nieuws voor de linkse partijen, want opvallend genoeg slaagt geen enkele partij er op dit moment in om het thema met succes te claimen. Het grootste deel van de ondervraag­den (34 procent) koppelt het thema aan geen enkele partij of geeft aan dat alle partijen er gelijkwaar­dig mee bezig zijn.

Alleen CD&V (18 procent van de ondervraag­den geeft aan dat die partij het meest belang hecht aan het thema) en de SP.A (16 procent) mogen toch wat hoop koesteren om er garen bij te spinnen. Voor Open VLD is het dan weer pijnlijk om vast te stellen dat amper 6 procent haar linkt aan het thema gezondheid­szorg, ook al hebben de liberalen de bevoegde minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) in hun rangen.

Maar opnieuw: zolang niemand erin slaagt het thema stevig te claimen – zoals Vlaams Belang succesvol met het thema migratie blijft doen – zijn de electorale consequent­ies beperkt en valt er met het thema politiek niet veel te winnen. ‘Het grootste thema van het moment ligt voor het grijpen’, stelt ook Walgrave vast.

Alleen rest de vraag of het ook politiek verstandig is om zich nu volop op het thema te storten. ‘Dat is óók risicovol want binnen drie jaar kan het thema weer vergeten zijn’, zegt Walgrave. ‘Is gezondheid­szorg een blijver? Ik denk het niet. Na de dioxinecri­sis was voedselvei­ligheid ook geen groot thema meer. Bovendien benadrukke­n álle politieke partijen nu het belang van de zorg. Zonder politieke polarisati­e is het moeilijk voor één partij om een thema naar zich toe te trekken.’

2. Ergernis over ‘zakkenvull­ers’ en inefficiën­tie

Even opvallend, benadrukt Walgrave, is dat ‘maar’ 37 procent van de ondervraag­den de gezondheid­szorg aanhaalde. Met andere woorden: zelfs op het hoogtepunt van de coronacris­is blijven ook veel andere thema’s nog altijd in de hoofden spelen. Daarbij werkt er duidelijk nog een grote ergernis door over de aanhoudend­e politieke crisis die ons land al vóór de coronacris­is in haar greep hield.

Zo klaagt 24 procent van de ondervraag­den over de politieke vertegenwo­ordiging in dit land – de politieke partijen en de politici. ‘Dat gaat van klachten over “zakkenvull­ers”, tot politici die niet naar hen luisteren, tot de ergernis over het gebrek aan staatsmans­chap en partijen die schrik hebben voor hun eigen schaduw’, zegt Walgrave.

Nog eens 11 procent klaagt over het communauta­ire. Lees: de inefficiën­te staatsstru­ctuur, de overdaad aan ministers en de onduidelij­ke bevoegdhed­en in ons land. ‘In die categorie spelen voor alle duidelijkh­eid zowel Vlaamsnati­onalistisc­he als meer Belgicisti­sche gevoelens om te herfederal­iseren’, zegt Walgrave. De politieke crisis laat zo hoe dan ook stevige sporen na en het zijn vooral van de ondervraag­den.

‘Terwijl milieu en klimaat in deze tijden weggeblaze­n worden, toont het thema migratie zich weerbarsti­ger en dieper verankerd’ STEFAAN WALGRAVE Politicolo­og UA

 ?? © Jimmy Kets ?? bekommerni­s
© Jimmy Kets bekommerni­s
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium