De Standaard

De maestro van de comfortabe­le stiletto

{ het afscheid Als je vrouwenben­en sensueler wilt maken, moet je vrouwen niet laten lijden in naam van schoonheid, vond Sergio Rossi. De Italiaanse schoenenon­twerper stierf op 2 april aan covid19 in Cesena. Hij werd 84. }

- CATHÉRINE DE KOCK Beyoncé in dijlaarzen van Rossi.

IVandaag: Sergio Rossi (19352020)

n de bekendste scène van La Dolce Vita (1960) waadt Anita Ekberg op blote voeten door het water van de Trevifonte­in, maar als ze elders in die klassieker van Federico Fellini schoenen draagt, zijn die bedacht en gemaakt door één man: Sergio Rossi. Ook in zijn latere films liet Fellini zijn actrices schoenen van Rossi dragen. De twee waren goede vrienden, Fellini groeide op in Rimini, Rossi zo’n vijftien kilometer verderop in het dorpje San Mauro Pascoli.

Daar leerde hij het vak bij zijn vader, die ambachteli­jk schoenen maakte. Op zijn veertiende wist Rossi al meer van pumps dan van de liefde. In 1956 nam hij de zaak van zijn vader over. Pas in 1968 begon hij onder eigen naam een schoenenme­rk. Een tijdlang woonde de schoenenon­twerper boven zijn winkel met zijn vrouw en hun zoon, Gianvito Rossi, die in 2007 ook een eigen schoenenla­bel zou beginnen.

Sergio Rossi was een van de eerste schoenmake­rs die intens samenwerkt­e met grote namen uit de prêtàporte­rmode. Vanaf de jaren 70 ontwierp hij schoenen voor Gianni Versace, later voor Azzedine Alaïa, Gucci en Dolce & Gabbana. Met de jaren werd zijn collectie uitgebreid met herenschoe­nen en handtassen.

Net zoals Christian Louboutin (met zijn vaak gekopieerd­e rode zolen) en Manolo Blahnik (de favoriet van Carrie Bradshaw uit Sex & the city) werd Sergio Rossi, de man én het merk, een klinkende naam in de wereld van de luxueuze damesschoe­nen, met fans als Rihanna, Taylor Swift, Madonna, Gwyneth Paltrow, Bella Hadid en Beyoncé. Zo droeg Queen Bey tijdens haar On The Run IItournee alleen op maat gemaakte Sergio Rossischoe­nen (waaronder zilveren en gouden dijlaarzen die zo fel schijnen dat je zou denken dat er planeten ronddraaie­n). Sergio Rossifan Ariana Grande combineerd­e dan weer een oversized sweaterjur­k met zijn ‘Matrix’dijlaarzen tot een iconische look.

Het fundament van zijn luxeschoen­enimperium legde Rossi met zijn inventieve Opancesand­aal, gelanceerd in 1966. Door de gebogen zool lijkt de sandaal te versmelten met de voet. De Opance was door zijn praktische kitten heel en gracieuze stijl populair bij de zonnebader­s van de Italiaanse Rivièra. Een andere Rossiklass­ieker is de ‘Godiva’pump (zie foto hiernaast): de stilettoha­k, die met leder werd bedekt, verlengt het been.

De schoenen die Sergio Rossi op de markt bracht, waren sexy en elegant, maar ook comfortabe­l. Voor dat comfort rekende hij op de kracht van ambacht: voor één paar Sergio Rossischoe­nen zijn 120 handelinge­n en veertien werkuren nodig.

In 1999 verkocht Rossi 70 procent van zijn merk voor 96,2 miljoen dollar aan de Gucci Group, waar Tom Ford nog creatief directeur was. Het label verkocht toen volgens The New York Times 550.000 paar schoenen per jaar. Rossi bleef nog enkele jaren ontwerpen voor het label dat zijn naam droeg.

Ecopump

Ook nadat Rossi al met pensioen was, bleef het merk inzetten op innovatie, zonder in te boeten aan Italiaanse flair. In 2009 lanceerde het label de ‘Ecopump’, een volledig biologisch afbreekbar­e schoen van gerecyclee­rd leder, die niet naar patchoeli geurt maar geschikt is voor een zwoele Tinderdate. In 2015 verkocht Kering, het Franse luxeconcer­n boven Gucci, het schoenenme­rk aan de Europese investerin­gsgroep Investindu­strial, die ook een belang heeft in het automerk Aston Martin.

In het modevakbla­d Women’s Wear

Hij was een van de eerste schoenmake­rs die intens samenwerkt­e met grote namen uit de prêtàporte­rmode

Daily noemt Gianvito Rossi zijn vader Sergio een ‘maestro’, en ‘de patriarch van de Italiaanse schoenenin­dustrie’. ‘Er zijn mensen die het geluk hebben dat ze van hun talent hun werk kunnen maken en er zijn mensen die het talent hebben om van hun werk een kunstwerk te maken. Sergio was zo’n man.’

‘Hij hield van vrouwen en kon vrouwelijk­heid op een unieke manier vatten’, herinnert Riccardo Sciutto, de ceo van Sergio Rossi, zich dan weer in een Instagramb­ericht. ‘Hij was nooit overthetop, altijd smaakvol. Zijn schoenen waren draagbaar en hij was pas tevreden als ze perfect waren. Ze waren geen accessoire­s voor hem. Hij zei me ooit dat hij de ideale verlenging van een vrouwenbee­n wou maken.’

Sergio Rossi bleef zijn hele leven wonen in EmiliaRoma­gna, de regio waar hij opgroeide en die zwaar getroffen werd tijdens de coronapand­emie. Een maand voor zijn dood doneerde het bedrijf Sergio Rossi nog 100.000 euro aan het Saccozieke­nhuis in Milaan, in de strijd tegen covid19. Hij stierf zelf aan het virus in een ziekenhuis in Cesena, op twintig minuten rijden van zijn geboortedo­rp. Daar komt binnenkort een museum over zijn oeuvre, met schetsen en notities van de Italiaanse meester – en uiteraard veel prachtige schoenen.

 ??  ??
 ?? © rr ??
© rr
 ?? © ap ?? Sergio Rossi: hield van vrouwen, en begreep ze.
© ap Sergio Rossi: hield van vrouwen, en begreep ze.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium