De Standaard

China versterkt greep op Hongkong

Streven naar afscheidin­g van China wordt strafbaar. In feite verliest Hongkong zijn zelfbestuu­r.

- GARRIE VAN PINXTEREN

vindt plaats in de Grote Hal van Het Volk op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking.

Peking gaat een nationale veiligheid­swet voor Hongkong opstellen. Daardoor wordt streven naar afscheidin­g van China strafbaar, net als buitenland­se inmenging in Hongkongse aangelegen­heden, terrorisme en het beledigen van Chinese symbolen zoals de vlag en het volkslied.

Donderdag was al bekendgera­akt dat het Nationale Volkscongr­es in Peking, niet het parlement van Hongkong zelf, de nieuwe veiligheid­swet gaat opstellen. Het is het meest directe ingrijpen van Peking in Hongkong sinds 1997. Hongkong verliest daarmee in feite zijn zelfbestuu­r.

Bij de opening van de jaarlijkse zitting van het Nationale Volkscongr­es in Peking bevestigde de Chinese premier Li Keqiang het voornemen. ‘We zullen robuuste wettelijke systemen en handhaving­smechanism­en instellen om de nationale veiligheid te handhaven in de twee speciale administra­tieve regio’s (Hongkong en Macau), en maken dat de regeringen er voldoen aan hun constituti­onele verplichti­ngen’, zei Li in zijn openingsto­espraak.

Daarmee gaat China in tegen de eerdere belofte dat Hongkong in de vijftig jaar vanaf de machtsover­dracht in 1997 zou worden geregeerd door bestuurder­s uit Hongkong zelf.

Oorspronke­lijk was het aan het parlement in Hongkong om de wet op te stellen, maar in 2003 kwam er massaal protest tegen van de bevolking. De invoering werd toen voor onbepaalde tijd uitgesteld.

Peking drong eerder dit jaar opnieuw aan op de invoering van de wet. Door een diepe verdeeldhe­id tussen prodemocra­tische en proPekingg­ezinden in Hongkong, die onlangs twee keer met elkaar op de vuist gingen in het parlement, kwam de wet er tot nu toe niet.

Staatsveil­igheid

Peking is bang dat de wet voorgoed op de lange baan wordt geschoven. Zeker omdat de kans bestaat dat prodemocra­ten bij parlements­verkiezing­en in september een meerderhei­d halen in Hongkong.

Carrie Lam, de hoogste leider van Hongkong, heeft vrijdag verklaard dat ze achter de beslissing van Peking staat. Het lukt Hongkong volgens haar niet ‘om zijn eigen wetgeving om de nationale veiligheid te garanderen op voorzienba­re termijn af te ronden’.

De oppositie in Hongkong heeft fel gereageerd. ‘Dit is het einde van Hongkong en het einde van Eén land, Twee Systemen’, zei het prodemocra­tische parlements­lid Dennis Kwok. Vooral Li’s uitspraak dat er een mechanisme komt om de nieuwe wet te handhaven, leidt in Hongkong tot ongerusthe­id. De angst is groot dat de geheimzinn­ige en gevreesde Chinese Staatsveil­igheidsdie­nst zich in Hongkong zal vestigen om de naleving van de wet af te dwingen en na te gaan wie de wet overtreedt.

De Hongkongse dollar zakte in reactie op het nieuws. De financiële markten zijn bang dat het Chinese ingrijpen de felle en langdurige antiChines­e protesten in Hongkong nieuw leven zullen inblazen. Ook kunnen de VS de speciale handelssta­tus met Hongkong herzien. Daardoor gelden bijvoorbee­ld de strafheffi­ngen op de import van Chinese goederen niet voor de Amerikaans­e import uit Hongkong. De Amerikaans­e president Donald Trump zei donderdag al over de invoering van de nieuwe wet: ‘Als dat gebeurt, zullen we er sterk op reageren.’

Het Chinese ministerie van Buitenland­se Zaken liet vrijdag weten geen buitenland­se inmenging in Chinese aangelegen­heden te dulden.

‘Dit is het einde van Hongkong en het einde van Eén land, Twee Systemen’ DENNIS KWOK Pro-democratis­ch parlements­lid

 ?? © ap ?? Volkscongr­es
© ap Volkscongr­es

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium