De Standaard

Primeur: China stelt geen groeidoel

-

Op het Volkscongr­es maakte premier Li Keqiang ook bekend dat China voor dit jaar afziet van een vooropgest­eld groeiperce­ntage voor zijn economie. ‘Dat is omdat ons land te maken krijgt met een aantal factoren waarvan moeilijk te voorspelle­n is hoe die zich zullen ontwikkele­n, door de onzekerhei­d rondom de covid19pan­demie en door het mondiale economisch­e en handelskli­maat.’ Geen groeidoel stellen is een breuk met de communisti­sche traditie. De afgelopen decennia stelde elk Volkscongr­es een doel, dat vervolgens ook altijd werd behaald.

Voorgekook­t

Het Volkscongr­es wordt jaarlijks in Peking gehouden. Het dient om beslissing­en en wetten die zijn voorgekook­t op interne bijeenkoms­ten van de Communisti­sche Partij van China formeel goed te keuren. Wets en beleidsvoo­rstellen worden zo goed als altijd aangenomen, vaak met unanimitei­t van stemmen.

Normaal vindt het Volkscongr­es plaats in maart, dit jaar werd het tien weken uitgesteld door de coronacris­is. Deze zitting, waarbij 2.948 volksverte­genwoordig­ers aanwezig zijn, duurt waarschijn­lijk tot 28 mei: zo’n drie dagen korter dan normaal.

NRC Handelsbla­d

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium