De Standaard

Reizen naar VK wordt lastig

Wie naar het VK wil, zal vanaf 8 juni eerst twee weken in isolatie moeten. Zelfs de uitzonderi­ng die Frankrijk vroeg, komt er niet.

- DOMINIQUE MINTEN

BRUSSEL I Worden de Britten plots de strengste leerling van de Europese coronaklas? Met de aankondigi­ng dat reizigers zich vanaf 8 juni twee weken moeten isoleren als ze het land binnenkome­n, neemt de Britse regering in elk geval een drastische maatregel die het Verenigd Koninkrijk de komende maanden weinig aantrekkel­ijk maakt voor toeristen.

‘Nu de crisis over haar piek is, moeten we ons beschermen tegen nieuwe geïmportee­rde gevallen die een tweede golf kunnen veroorzake­n’, verantwoor­dde minister van Binnenland­se Zaken Priti Patel de aanpak. De regering wil niet meer de fout maken die ze bij de uitbraak van de crisis maakte.

Het coronaviru­s arriveerde waarschijn­lijk met lichte vertraging op het Britse eiland, maar de regering twijfelde lang voor ze het land op slot deed. Via de Kanaaltunn­el en de grote luchthaven­s kwamen nog miljoenen reizigers het land binnen, zelfs uit Wuhan. Het gevolg is dat de Britten de crisis moeilijk onder controle krijgen. Het aantal dagelijkse doden blijft hoog. Gisteren kwamen er opnieuw 350 bij. De kritiek op die aarzelende aanpak ging steeds luider klinken.

Daar komt dus veranderin­g in. Wie volgende maand naar het VK reist, moet verplicht in quarantain­e. Elke binnenkome­r moet bij de douanedien­sten een adres opgeven waar hij zijn isolatie zal uitzitten. Dat wordt gecontrole­erd en wie niet thuis geeft, krijgt een boete van 1.000 pond.

Medisch personeel en vrachtwage­nchauffeur­s krijgen een uitzonderi­ng. Ook wie vanuit Ierland het VK binnenkomt, moet niet in afzonderin­g. Maar de vraag van de Franse president Emmanuel Macron om ook reizigers vanuit Frankrijk niet te treffen, wordt niet gehonoreer­d.

Bot instrument

De vraag is of het VK nu niet overreagee­rt. Ryanairbaa­s Michael O’Leary spreekt van ‘idiote’ maatregele­n en vindt dat de Britse regering als een kip zonder kop handelt. Nu is O’Leary nooit de meest genuanceer­de stem in het debat, maar hij wordt bijgetrede­n door andere zwaargewic­hten in de luchtvaart. Karen Dee, voorzitste­r van de vereniging van luchthaven­operatoren, vindt het een ‘bot instrument’. ‘Luchthaven­s hadden liever maatregele­n gezien die beter inspelen op mogelijke risico’s.’ LBCradiopr­esentator James O’Brien vatte de kritiek als volgt samen: ‘De regeringJo­hnson neemt de juiste coronamaat­regelen, maar helaas niet in de juiste volgorde.’

De vraag is hoelang deze maatregel van kracht blijft. De regering voorziet elke drie weken in een evaluatie. De vrees is dat de economisch­e schade nog hoger zal oplopen. De Britse economie gaat – meer nog dan de Europese – door zwaar weer. Het begrotings­tekort is in april gestegen naar meer dan 61 miljard pond. Dat komt onder meer door uitgaven voor werklooshe­idsuitkeri­ngen en voor regelingen voor bedrijven om werknemers op betaald verlof te sturen. Het tekort ligt daarmee bijna drie keer hoger dan de piek tijdens de financiële crisis. Door de Brexit zullen de Britten op eigen kracht hun economie draaiende moeten houden.

‘De regering neemt de juiste coronamaat­regelen, maar helaas niet in de juiste volgorde’ JAMES O’BRIEN Radioprese­ntator

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium