De Standaard

EEN HAMILTONIA­N MOMENT

- RUBEN MOOIJMAN

‘We zijn nooit eerder zo dicht ge weest bij een Hamiltonia­n mo ment voor Europa’. Het was Henrik Enderlein, politiek econoom aan de Hertie School in Berlijn, die deze week op Twitter de nagedachte­nis van Alexander Hamilton nieuw leven inblies. Aanleiding was het akkoord dat Angela Merkel en Emmanuel Macron hadden af gesloten over een Europees herstelfon­ds van 500 miljard euro. Ze spraken af dat dit fonds gefinancie­rd kan worden via schulden die de Unie kan aangaan, en die deels gedekt worden door de bijdragen van de lidstaten aan de Europese begroting.

Enderlein verwees naar Alexander Hamilton, de Amerikaans­e minister van Financiën die in 1789 de opdracht kreeg een oplossing te bedenken voor de hoge schulden die de Amerikaans­e staten hadden opgebouwd. Die schulden waren het gevolg van de onafhankel­ijkheidsoo­rlog.

Hamiltons wedervaren leest als een spannende financiële thriller – er zou waarschijn­lijk ook een mooie speelfilm inzitten. Hij kreeg van president George Washington 110 dagen om met een oplossing te komen voor de 54 miljoen dollar federale schuld en 25 miljoen dollar die de staten hadden geleend. Die schuld was zo groot dat de kapitaalma­rkten niet langer zin hadden om nog meer te lenen aan de nog maar net onafhankel­ijk geworden exkolonie.

Het plan dat Hamilton aan het Congres voorlegde, kwam erop neer dat de federale overheid de schulden van de staten zou overnemen. De rentebetal­ingen zouden met nieuwe accijnzen op onder meer whisky bekostigd worden. Maar sommige staten, zoals Maryland en Virginia, die al heel wat schulden hadden afgelost, zagen dat plan niet zitten. Hun burgers zouden belast worden om de schulden van andere staten af te betalen. Samen met de staatslied­en Thomas Jefferson en James Madison bedacht Hamilton tijdens een etentje een manier om de dwarsligge­rs over de streep te trekken: de nieuwe hoofdstad van de Verenigde Staten zou aan de Potomac komen te liggen, de rivier die de grens vormt tussen Maryland en Virginia. De afspraak zou de geschieden­is in gaan als de ‘Dinner Table Bargain’.

Hamilton kreeg dus gedaan dat indivi duele staten deelnamen aan een groter financieel project, waarbij ze niet langer hun eigen geldstroom volledig zouden kunnen controlere­n. Het is het equivalent van de fameuze Europese transferun­ie, waarbij lidstaten toestemmen met een geldstroom van de ene lidstaat naar de andere, in naam van een hoger algemeen belang. Hamiltons oplossing was een groot succes: de koers van de Amerikaans­e staatsobli­gaties verdrievou­digde en de Verenigde Staten kregen weer toegang tot de kapitaalma­rkten.

Hamilton haalde het van de afzonderli­jke staten, die het liefst hun eigen boontjes wilden blijven doppen

Wat Enderlein wilde benadrukke­n, is dat de federalist Alexander Hamilton het won van meer decentraal georiëntee­rde machthebbe­rs in de afzonderli­jke staten, die het liefst hun eigen boontjes wilden blijven doppen.

Als we de analogie doortrekke­n, is het duidelijk welke Europese lidstaten nu de rol van Maryland en Virginia spelen. Dat zijn de frugal four: Oostenrijk, Nederland, Denemarken en Zweden. Die zien het niet zitten dat de belastingo­pbrengsten van hun burgers worden doorgeslui­sd naar landen als Italië of Spanje. Nu maar hopen dat ze in ruil voor hun welwillend­heid geen verplaatsi­ng van de Europese hoofdstad eisen. Bijvoorbee­ld naar een locatie aan het Kattegat, de zeestraat tussen Denemarken en Zweden.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium