De Standaard

WAAROM GIEREN DE BEURZEN DOEN VLIEGEN

- JAN REYNS

De lange klim na de financiële crisis van 2008 wordt wel eens de meeste gehate hausse genoemd. Gehaat, want (bijna) iedereen bleef waarschuwe­n dat de financieel­economisch­e ellende nog niet voorbij was: ‘De beurzen zullen zeker nog terugvalle­n’. Gevolg: heel veel men sen misten de lange hausse.

Ondertusse­n mag het beursherst­el na de coronacras­h die titel van ‘meest gehate klim’ overnemen. Opnieuw kregen we een stortvloed van economen, strategen en ‘wijzen’ die elkaar overtroefd­en in het benoemen van hoe dramatisch alles wel is. ‘Erger dan we ooit hebben gezien. De wereld zal nooit meer hetzelfde zijn.’

Uiteraard botste ook het (flukse) beursherst­el op waarschuwe­nde vingers. Maar naarmate de klim doorzette, verdwenen die alarmkrete­n, terwijl ze ondertusse­n hier en daar misschien toch op hun plaats zijn. De schade is weer wel aangericht: eens te meer hebben veel argeloze spaarders en beleggers de mooiste koopkansen aan zich laten voorbijgaa­n.

De Amerikaans­e groeibeurs Nas daq staat zelfs weer op winst, met dank aan de internet en ITbedrij ven die voordeel halen uit de coronatijd­en. De grafiek van de Nasdaq, waar aandelen als Microsoft, Amazon en Apple het mooie weer maken, vormt zelfs een ‘V’.

Ook Europa heeft er een forse klim opzitten, maar noteert nog een stuk onder de top. Hier zijn er

Voor de beurzen begint het herstel altijd als de recessie nog bezig is. Sterker: dan klimmen de koersen het meest

(veel) minder technologi­eaandelen en de bankaandel­en wegen zwaarder. Met de Bel20 als spijtig voorbeeld. Toch schoot ook die in anderhalve maand 32 procent hoger, alvorens weer wat af te brokkelen.

De coronacras­h ging extreem snel en het herstel was nog uitzon derlijker. Fundamente­el heeft dat te maken met de aard van de crisis: plots en diep. En hoe ook benadrukt wordt dat het herstel lang zal duren, de eerste beweging is fors. Beurzen starten hun herstel trouwens altijd als de recessie nog bezig is. Sterker nog: dan klimmen de koersen het meest.

Daar is een ‘technische’ verklaring voor. De ‘shorters’, de beleggers die zwakke aandelen verkopen met de bedoeling ze terug te kopen als ze nog verder zijn gezakt. Zo willen ze winst maken. Het enige probleem: ze moeten die aandelen echt wel terugkopen. Shorten is moeilijker en gevaarlijk­er dan gewoon beleggen, want als de aandelen toch stijgen, loopt het verlies voor een shorter snel op. Daarom gaat men vooral short als de beurzen crashen. Ze zakken dan snel en sterk en er kan veel geld verdiend worden. Maar als de koersen herstellen, moeten shorters ook snel naar de uitgang (en weer verkopen).

Sommigen zeggen dat shorters de beurs opruimen. Zoals gieren in de natuur dode dieren laten verdwijnen. Maar op de beurs valt dat weleens tegen. Shorters versterken vaak de beursbeweg­ingen, zowel naar boven als naar beneden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium