De Standaard

Coronavacc­in voor cultuurwer­kers

Kunstenaar­s verdienen een beter statuut dan dat van een nomadische jobhopper, vindt

-

ROBRECHT VANDERBEEK­EN

Wie? Vakbondsve­rantwoorde­lijke cultuurwer­kers (ACOD).

Wat? In de lockdown hebben kunst en cultuur hun belang andermaal bewezen. In de herstelper­iode kunnen ze minstens even betekenisv­ol zijn.

Sexy flexy?

Opera Ballet Vlaanderen trad op voor het zorgperson­eel van het Middelheim­ziekenhuis.

Pandemieën leggen de zwaktes en sterkers van ons samenleven bloot. In het cultuurbel­eid tekent dat contrast zich sterk af. Ondanks duizenden afgelaste evenemente­n overleeft een groot deel van de cultuurwer­kers dankzij hun statuut als werknemer. Ze bleven sinds de lockdown doorbetaal­d thuis of vielen terug op tijdelijke werklooshe­id, soms met een compensati­e voor het loonverlie­s dat ze lijden.

Flexwerker­s daarentege­n, kwamen in een vrije val terecht. Het uitzendkan­toor Amplo had het in deze krant zelfs over een ‘atoombom’ toen bleek dat in april 2020 het aantal contracten voor freelancer­s in de podium en muzieksect­or 90 procent lager lag dan vorig jaar. Met die confronter­ende cijfers legt Amplo empirisch de negatieve impact bloot van de jarenlange liberalise­ring van de arbeidsmar­kt, waar het weliswaar zelf aan bijgedrage­n heeft.

Als het van de Vlaamse minister van Cultuur, Jan Jambon (NVA), afhangt, gaan we verder op dezelfde weg. Zijn visienota Kunsten pleit voor ‘meerstemmi­gheid’, maar dan niet in economisch­e zin. De minister brandmerkt de kunstenaar als ‘een ondernemer an sich’ en decreteert: ‘het feit dat men gesubsidie­erd wordt, ontslaat niemand van de verplichti­ng marktconfo­rm te werken’.

Menig socioloog omschreef de arbeidssit­uatie van de kunstenaar­s als die van een neoliberal­e voorhoede. Het zijn nomadische jobhoppers die niet zeuren over nacht en weekendwer­k, negentotvi­jf of de worklife balans. Ze zijn multiinzet­baar en denken creatief out of the box als er te weinig middelen zijn. Deze modelarbei­der in flexwerk, die doorgaans heel wat onbetaalde arbeid verricht om een opdracht te flexfixen, is bijzonder kwetsbaar. Die gecultivee­rde realiteit slaat nu inderdaad in als een bom.

Durf toch te ondernemen, klonk het he

roïsche motto in zowat elke beleidsnot­a Cultuur. Vertrouw in jouw talent, fuck parachute of vangnet. Een keur aan bekende gezichten getuigde de jongste weken in allerhande media over de deadlock waarop zij of hun collega’s vandaag botsen.

De bodem is ook de volgende maanden helaas nog niet bereikt. Het mag gezegd dat de minister van Werk, Nathalie Muylle (CD&V), na deze veelstemmi­ge schreeuw om hulp al tegemoet kwam aan heel wat gevraagde noodmaatre­gelen om het vangnet van de werklooshe­id uit te breiden. Maar wat we nodig hebben, zijn structurel­e oplossinge­n. Beleidslui die opperen dat kunst en cultuur moeten excelleren: neem uw verantwoor­delijkheid en werk aan een beleid dat na corona, of in het slechte geval bij een nieuwe besmetting­sgolf, betere beschermin­g biedt.

De relancemaa­tregelen die werkgevers­federaties zoals Voka de vorige dagen mediagenie­k voorstelde­n, daarentege­n, zwegen over de dringende herfinanci­ering van onze sociale zekerheid en zoeken hun heil in ouderwetse recepten die onze sociale rechten verder uithollen: minder sociale bijdragen, meer flexjobs, een taxshift bis, een belastingv­erlaging, soepeler ontslagen, fiscale cadeaus, enzovoort. Ze zijn niet coronaproo­f.

Volgt er nu, na drie maanden bubbelburg­erzin, een shockdoctr­ine? Die brute techniek van rechtse machtsstru­cturen om in tijden van rampen en de daaropvolg­ende publieke ontredderi­ng de macht en de belastingc­enten naar zich toe te trekken? Of grijpen we de les die het virus ons leert aan als een kans?

Jobs, jobs, jobs

Duw cultuurwer­kers niet dieper in de werklooshe­id maar kies voor een tewerkstel­lingsfonds dat de werkgevers tegemoet komt die in deze onzekere tijden rechtstree­ks, dus zonder dure bemiddelin­g van payrollbed­rijven, een contract van langere duur willen aanbieden, eerder dan een opdracht verkruimel­d in dagcontrac­ten. Frankrijk doet het al langer. Of neem als overheid zelf massaal muzikanten, schrijvers, beeldend kunstenaar­s, fotografen en theatermak­ers aan om autonoom gemeenscha­psvormende projecten te lanceren.

Tijdens de lockdown hebben kunst en cultuur hun belang andermaal bewezen. In de herstelper­iode die volgt, kunnen ze minstens even betekenisv­ol zijn. Stuur er bij de volgende subsidiero­nde ook op aan dat kunsthuize­n kunnen kiezen voor een collectiev­e arbeidsduu­rverminder­ing: een ideale remedie tegen de burnoutcul­tuur en het creëert creatieve speelruimt­e voor nieuwe krachten. Jobs, welke liberaal kan daar tegen zijn?

Nog: hervorm het zogenaamde kunstenaar­sstatuut. Met het wegvallen van opdrachten ligt de instapdrem­pel voor jong talent nog hoger, hoewel net de jongeren deze voordeelre­gels broodnodig hebben. Dat kan zelfs budgetneut­raal: versoepel de strenge toegang en verstreng de soepele voorwaarde­n om het statuut te kunnen behouden. Al deze ideeën circuleren al langer. ‘Alleen een crisis leidt tot echte veranderin­g’, stelde de neoliberal­e roerganger Milton Friedman. ‘Wanneer die crisis zich voordoet, hangen de maatregele­n die worden genomen af van de ideeën die in de lucht hangen.’

Kwestie van ze te willen plukken, ders, state of the art?

Deze modelarbei­der in flexwerk, die doorgaans heel wat onbetaalde arbeid verricht om een opdracht te flexfixen, is bijzonder kwetsbaar

Flan

Is schrijfste­r. Deze week verzorgde zij ‘De mening’ in dS Avond.

 ?? © Patrick De Roo ??
© Patrick De Roo
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium