De Standaard

Denken als het virus

-

Er wordt nog steeds dagelijks om zes uur een virusbulle­tin gepublicee­rd. Gisteren zijn er in Italië 156 mensen gestorven. Er zijn in totaal nu officieel 32.486 dodelijke slachtoffe­rs. Een studie van de pensioenau­toriteit INPS berekent op basis van oversterft­e dat het er in werkelijkh­eid ongeveer 19.000 meer zijn. Een ander onderzoek schat op basis van de serologisc­he tests dat 14 procent van de bevolking is besmet.

Meer dan 7 miljoen Italianen hebben cassa integrazio­ne aangevraag­d. Volgens het Nationaal Concilie van de Orde van Psychologe­n geven acht van de tien Italianen aan dat ze psychische problemen ervaren. Veel mensen zitten nog steeds in huis omdat ze te bang zijn om naar buiten te gaan. Angst, economisch­e onzekerhei­d, eenzaamhei­d en de psychische gevolgen van social distancing leiden tot depressies.

Schoorvoet­end probeer ik mijn vrijheid te accepteren, maar ik zie duizenden situaties waarvan ik zou smullen als ik het virus was en tegelijker­tijd bekruipt mij de vrees dat precies dat het werkelijke probleem is: dat mijn kijk op de dingen besmet is geraakt en dat ik ben gaan denken als het virus.

Op Piazza delle Erbe, die als kloppend hart van de vroegere movida onder een vergrootgl­as ligt, worden alle angstige regels met vermoeiend­e precisie nageleefd, althans overdag en tot op een zeker uur in de avond, wanneer de drank te veel dingen vloeibaar maakt. Maar Stella en ik waren gisterenav­ond op Piazza Lavagna, in de ontembare Maddalena, en daar leken zorgen over eventueel besmetting­sgevaar te worden beschouwd als een lachwekken­de herinnerin­g aan paranoïde waanzin uit een ver verleden. Uitgelaten groepen vrienden zaten luidruchti­g opeengepak­t. Er werden handen geschud en er werd gezoend. We vroegen ons af wie anachronis­tisch waren, zij, die naïeve en zorgeloze tijden deden herleven, of wij, die de quarantain­e nog niet van ons af hadden geschud.

 ??  ?? ILJA LEONARD PFEIJFFER Nederlands­e schrijver. Woont en werkt in Genua.
ILJA LEONARD PFEIJFFER Nederlands­e schrijver. Woont en werkt in Genua.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium