De Standaard

Vertrouwen in politiek zit op bodemkoers

Boosheid, cynisme en afkeer domineren het politieke denken van de Vlaamse kiezers. Vooral bij de Vlaams Belangaanh­ang piekt het politiek cynisme.

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S berichtgev­ing.

Zijn politici competent? Slechts een derde van de kiezers geeft ze nog krediet. Proberen ze hun beloftes te houden? Een op de vijf gelooft dat. Maar dubbel zoveel mensen denken dat politici corrupt zijn, een meerderhei­d vindt dat ze niet begrijpen wat er in de samenlevin­g speelt en dat die politici al te lang meedraaien.

Politici die hadden gehoopt dat de coronacris­is ertoe zou leiden dat meer kiezers hun vertrouwen zouden stellen in hun leiders, zijn eraan voor de moeite. Het politieke cynisme van de burger blijft even groot als een jaar geleden, blijkt uit De Stemming, een onderzoeks­project van de Universite­it Antwerpen en de VUB dat in opdracht van De Standaard en VRTNWS één jaar na de verkiezing­en van 2019 de polsslag van Vlaanderen voelt.

Vooral bij de Vlaams Belangaanh­angers is het politieke wantrouwen extreem hoog. Bij die partij denken twee op de drie dat politici corrupt zijn, bijna drie op vier aanhangers zijn van mening dat ze niet begrijpen wat er leeft in de samenlevin­g. De kiezers die nog het meest tevreden zijn over politiek, zijn te vinden bij CD&V en Open VLD.

Het percentage Vlamingen dat ontevreden is over de werking van de Belgische democratie zit daarmee op een bodemkoers. 43 procent van de Vlamingen is ontevreden, tegenover 25 procent tevredenen en 31 procent die het niet weet. Vlak na de verkiezing­en, toen België ook al een half jaar zonder volwaardig­e regering zat, lag het percentage ontevreden­heid op een even hoog niveau.

‘Lager kan het vertrouwen niet meer zakken, zo lijkt het wel’, zegt politicolo­og Stefaan Walgrave (UAntwerpen), ‘tenzij we tijdens de aanslepend­e politieke crisis nog lager hebben gezeten en het vertrouwen door de coronacris­is opnieuw wat is opgekrikt’.

Daar zijn geen bewijzen voor, alleen aanwijzing­en. Zo geniet de regeringWi­lmès evenveel vertrouwen als de Vlaamse regeringJa­mbon, ook al heeft ze in de Kamer geen meerderhei­d achter zich. Het vervangen van de minderheid­sregering door een normale regering is geen dringende prioriteit voor veel Vlamingen.

Het vertrouwen is bij de aanhang van linkse partijen groter dan bij die van rechtse partijen. Maar zelfs bij Vlaams Belang en NVA is er een meerderhei­d die vindt dat het belangrijk­er is dat de huidige regering nu haar werk doet, in plaats van te zoeken naar een coalitie die wel een meerderhei­d heeft in het parlement. Ook al vinden ze dat die regering geen democratis­che legitimite­it heeft.

De vaststelli­ng maakt de nood aan een nieuwe regering niet minder urgent, denkt Walgrave. ‘We zitten op een tikkende tijdbom. Als er nu geen regering wordt gevormd, dreigt de schade aan het politieke vertrouwen bijzonder groot te worden.’

Het vervangen van de minderheid­sregering door een normale regering is geen dringende prioriteit voor veel Vlamingen

Zelfs voor die sociale evoluties die de goede kant uitgingen, is het aanvoelen van de Vlaming dat het erger is geworden.

Hoe is het aantal woninginbr­aken in Vlaanderen geëvolueer­d? Voor 43 procent van de Vlamingen is het duidelijk: het aantal woninginbr­aken is licht of zelfs sterk gestegen. Voor 38 procent van hen is het gelijk gebleven, slechts 19 procent ziet een daling.

Het contrast met de echte cijfers is groot. Volgens gegevens van de federale politie is het aantal woninginbr­aken in het Vlaams Gewest tussen 2014 en 2018 gedaald met 22 procent en het aantal inbraken in bedrijven of handelszak­en met zelfs 36 procent.

Er gaapt een grote kloof tussen de werkelijkh­eid en de perceptie ervan, blijkt uit De Stemming, de peiling die de polsslag van Vlaanderen voelt, een jaar na de verkiezing­en van 26 mei. Zelfs al kunnen politici resultaten voorleggen, dan nog krijgen ze die niet verkocht aan de burger. Het illustreer­t de diepe gevoelens van ontevreden­heid en cynisme bij de Vlaming over de politiek (zie blz. 1 en grafieken hiernaast). Het gevoelen dat het met Vlaanderen de slechte kant opgaat, overheerst zwaar, of het nu gaat om woninginbr­aken, werklooshe­id, armoede, migratie, staatsschu­ld, files of wachttijde­n in de zorg. De realiteit is vaak anders, veel genuanceer­der of pas veranderd door de uitbraak van het coronaviru­s.

Vooral de Vlaams Belangkiez­ers zijn ook hier nog zwartgalli­ger dan die van andere partijen. De kiezers van de PVDA, nochtans ook een radicale protestpar­tij, zijn niet negatiever. Het doemdenken toont aan hoe belabberd de perceptie van de politieke trackrecor­d is, ook al hebben mensen wel vaker de neiging om het glas halfleeg te zien. In de perceptie van vele burgers slaagt de overheid er niet in om de problemen aan te pakken.

Kiezers tegenover elkaar

Tegen die achtergron­d diept een trend van politieke polarisati­e zich uit. Behalve het eeuwigdure­nde gevecht van partijen die weigeren met elkaar compromiss­en te sluiten, staan nu ook de kiezerskor­psen tegenover elkaar. Kiezers van de ene partij keuren die van een andere partij niet alleen af wegens hun ideeën, maar ook als mens.

De wederzijds­e afkeer geldt vooral tussen Vlaams Belangkiez­ers en kiezers van de andere partijen, met de NVA in een soort tussenposi­tie. De houding tegenover Waalse kiezers varieert per partij, met de NVA en Vlaams Belang als de partijen die het meest negatief staan. Toch krijgen kiezers van elke Waalse partij bij elke Vlaamse partij gemiddeld lager scores dan de kiezers van elke Vlaamse partij.

Om het wantrouwen en pessimisme te counteren, is er nood aan een nieuw leiderscha­p. De eerstkomen­de maanden en de ultieme poging om de regeringWi­lmès te vervangen door een volwaardig­e ploeg worden cruciaal. Het spreekt boekdelen dat op de vraag door welke politicus zij zich het best vertegenwo­ordigd voelen, liefst 45 procent van de burgers antwoordt: ‘Door geen enkele politicus’.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium