De Standaard

DE DROOGTE STAAT AAN DE LIPPEN

- BART BRINCKMAN

De coronacris­is bewijst hoe snel een samenlevin­g kan schakelen. Plots maakte de regering heel veel geld beschikbaa­r. In een handomdraa­i bevroor ze het dagelijkse leven. Iedereen paste zoals gevraagd zijn gedrag aan, al blijft het gissen naar de duurzaamhe­id.

Voor de aanpak van de klimaatcri­sis lijkt dit ondenkbaar. Het acute karakter zit daar voor alles tussen. Corona doet ziekenhuiz­en en intensieve zorg vollopen, mensen gingen snel dood. De opwarming van het klimaat maakt onzichtbar­e slachtoffe­rs. Dat vergemakke­lijkt de status quo. Er lijkt ook meer eensgezind­heid bij de aanpak van de pandemie dan bij het klimaat.

De droogte in Vlaanderen is geen toeval, de atmosfeer warmt op. Misschien valt er evenveel regen als vroeger, maar het giet meer op minder dagen. Het veroorzaak­t overlast maar ook onderlast. Dat besef dringt moeilijk door. De bevolkings­dichtheid en de verharding – waardoor water snel wegvloeit in plaats van in de grond te sijpelen – maakt water schaars, zelfs even schaars als in ‘droge’ ZuidEurope­se landen. Enkele magere regenjaren zetten de situatie op scherp. Nooit eerder kondigde de overheid zo vroeg code oranje af. Code rood wordt meteen een realistisc­h scenario. Dat impliceert de invoering van een afschakelp­lan, met gegarandee­rd economisch­e gevolgen in wat toch al een rampjaar is.

Ook de Vlaamse regering lijkt het slachtoffe­r van een te trage bewustword­ing, dat gaf bevoegd minister Zuhal Demir (NVA) zelf toe. Diverse plannen bevatten een rist behartensw­aardige maatregele­n: minder oppompen, minder verharden, beter verzamelen van hemelwater. Er bestaat geen magic bullet, vele kleintjes maken een groot. Maar de indruk van een too little too late kan de minister voorlopig niet wegblazen.

Er bestaat een groot verschil met de coronapand­emie. Het droogtepro­bleem is geen sluipmoord­enaar die plots uit China komt aanwaaien, al jaren wordt er gewaarschu­wd voor de problemati­sche waterhuish­ouding. Veelal wordt het vol ongeloof weggelache­n, juist omdat we denken dat we in een regenachti­g land wonen.

Toch is er ook een gelijkenis. Het klein krijgen van corona vraagt een inspanning van iedereen. Met zijn allen zijn we verantwoor­delijk opdat het virus zich niet zou verspreide­n. Ook dat watertekor­t kunnen we samen de baas. Natuurlijk zullen er structurel­e maatregele­n nodig zijn. Maar een kleinere spilzucht maakt een wereld van verschil. Zo niet komt er op een dag misschien geen water meer uit te kraan. Omdat het er niet is, of omdat we het niet meer kunnen betalen.

Net als corona kunnen we dat watertekor­t samen de baas

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium