De Standaard

Tijdelijk werklozen niet zo duur als gedacht

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S © belga

Minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) stelt voor de tijdelijke werklooshe­id als gevolg van de coronacris­is te verlengen tot eind augustus.

Bedrijven in sectoren die verplicht moesten sluiten wegens het coronaviru­s, kunnen hun personeel sinds midden maar makkelijk in tijdelijke werklooshe­id zetten. Het was een van de belangrijk­ste maatregele­n die de federale regering nam om bedrijven te helpen de coronacris­is te doorstaan.

Er was gevreesd dat het ook een van de duurste zou worden, met een geraamde kostprijs tot 1,5 miljard euro per maand, maar die vrees is niet uitgekomen. De tijdelijke werklooshe­id in maart en april heeft 1,3 miljard euro gekost, blijkt uit cijfers van minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V) terwijl er was gerekend met een kostprijs tot 3 miljard euro.

In de maand april kregen noch‘Het systeem is gebruikt’, zegt minister Nathalie Muylle. tans 1,2 miljoen werknemers een uitkering als tijdelijk werkloze, van wie 60 procent voor een bedrijf in Vlaanderen werkt. Dat is een stijging tegenover maart, toen 940.000 tijdelijk werklozen al een uitkering kregen.

De meeste van die werknemers bleven deeltijds aan de slag in hun bedrijf, zo blijkt. ‘Bedrijven hebben heel flexibel gebruikgem­aakt van het systeem, wat ook de bedoeling was’, zegt minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V).

‘Slechts een op de vijf tijdelijk werklozen heeft de hele maand april niet kunnen werken. De gemiddelde werklooshe­id bedraagt veertien dagen, wat erop wijst dat de bedrijven hun personeel om de beurt hebben laten werken. 7 procent van de werknemers was maar één of twee dagen werkloos.’

Controles

De werklooshe­idsgraad verschilt van sector tot sector. Vooral de handelszak­en, de autoindust­rie, de bouw en de horeca springen erbovenuit. De gemiddelde uitkering voor tijdelijke werklooshe­id bedroeg 813 euro in april, wat er opnieuw op wijst dat ondernemin­gen hun personeel waar mogelijk aan de slag hebben gehouden.

Dat lijkt erop te duiden dat de vrees voor een grootschal­ig misbruik van de maatregel – bijvoorbee­ld door personeel in tijdelijke werklooshe­id toch te verplichte­n door te werken – ongegrond was. ‘Als er sprake was van misbruik, hebben we daar telkens ook op gereageerd en controles uitgevoerd’, verzekert Muylle. Vorige week keurde de Kamer nog een wet goed die een voor de werkgever goedkoper ontslag van werknemers in tijdelijke werklooshe­id tegengaat (DS 15 mei).

Exit

Na de versoepeli­ng van de coronamaat­regelen sinds 4 en 18 mei zou het aantal werknemers in tijdelijke werklooshe­id fors moeten dalen. Cijfers daarvan zijn nog niet bekend. Minister Muylle speelt al wel met het idee om de maatregel niet te laten stoppen op eind juni, zoals de bedoeling was, maar te verlengen tot 31 augustus.

Vroeg of laat moet de bedrijfswe­reld opnieuw overschake­len naar de reguliere werklooshe­idsmaatreg­elen, zoals werklooshe­id wegens overmacht of om economisch­e redenen, maar om te vermijden dat bedrijven opnieuw door een administra­tieve procedure moeten, zal ze aan de regering voorstelle­n om de huidige maatregele­n te behouden.

‘Als er sprake was van misbruik, hebben we daar telkens ook op gereageerd’

NATHALIE MUYLLE Minister van Werk (CD&V)

 ??  ?? flexibel
flexibel

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium