De Standaard

Jeugd- en zomerkampe­n: wat mag en wat mag niet?

- CHRISTINE DE HERDT

Ouders reageren enthousi ast op de beslissing van de minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) om zomerkampe­n toe te laten. Al is er toch nog wat onduidelij­kheid over hoe dat praktisch in zijn werk zal gaan. 1.

De overheid laat vanaf 1 juli jeugdkampe­n toe tot maximaal 50 jongeren. Maar welke kampen vallen daar juist onder?

Kampen van jeugdbeweg­ingen, speelplein­werkingen, lokale jeugddiens­ten, jeugdhuize­n, cultuuredu­catieve jeugdorgan­isaties en vakantieor­ganisaties, waaronder Kazou van de Christelij­ke Mutualitei­t. 2. Vallen sportkampe­n hier ook onder?

Voorlopig is er nog geen duidelijkh­eid of die kunnen doorgaan. Vlaams minister van Sport Ben Weyts (NVA) benadrukt dat er een plan klaarligt, maar dat er nog een goedkeurin­g van de Veiligheid­sraad nodig is: ’Het overgrote deel van de sportkampe­n moet zich geen zorgen maken.’ Ook over cultuurkam­pen, muziek en theatersta­ges, die vallen onder de bevoegdhei­d van minister van Cultuur Jan Jambon (NVA), is er nog geen duidelijkh­eid. 3. Als een kinderkamp kan, mag een kinderfees­tje dan ook? ‘Neen’, benadrukt viroloog Marc Van Ranst. ‘Want die feestjes hebben te maken met de uitbreidin­g van ons sociaal leven. Bij de volgende Veiligheid­sraad komt er meer duidelijkh­eid over.’ 4.

Is zo’n bubbel van 50 realistisc­h? Wat als een kind maar twee dagen per week naar een speelplein komt? Wordt die bubbel dan aangevuld?

Voor activiteit­en met wisselende deelne mers blijft een contactbub­bel minstens een week gelden. Kom je maar twee da gen van de vijf, dan bestaat de bubbel die andere dagen uit 49 personen. 5. Moeten broers en zussen tot dezelfde bubbel behoren?

Nee. Alleen op speelplein­en wordt aangeraden om gezinnen samen te hou den. 6. Moet alle materiaal ontdubbeld worden?

Jawel. ‘Twee bubbels, twee voetballen, twee EHBOsets, en ga zo maar door. Apart sanitair wordt moeilijk. Het is aan de jeugdwerki­ng om hier creatief mee om te springen’, zegt De Ambrassa de, die Jeugdwerk Vlaanderen ondersteun­t. 7. Zullen de kinderen mondmasker­s dragen? ‘Het is niet de bedoeling dat de ene helft mondmasker­s draagt en de andere niet. Alleen op het openbaar vervoer, tijdens het vervoer van en naar het kamp en bij contact met externen, zullen de twaalfplus­sers een kapje moeten dragen’, zegt KSAwoordvo­erder Brecht Goerlandt. 8. Mogen kinderen twee weken na elkaar naar een verschille­nd kamp? Het is een totaal andere bubbel. ‘Er wordt aan ouders gevraagd daar voorzichti­g mee te zijn en het aanbod niet te snel na elkaar te combineren’, zegt Goerlandt. ‘Al is het onmogelijk dat te controlere­n. We rekenen op het gezond verstand van ouders.’ 9. Is er al een noodproced­ure bij een covid19bes­metting op een kamp? ‘Volgende week wordt die afgestemd met virologen’, verzekert Goerlandt. Intern werd een mogelijke noodproced­ure al besproken. ‘Wanneer kinderen ziek zijn, worden ze uit de bubbel gehaald en in een kindvriend­elijke isolatieka­mer geplaatst. Daar wachten ze op de huisarts.’

‘Heeft het kind een gewoon buikgriepj­e, dan moeten de ouders het kind komen ophalen. Bij een coronabesm­etting vermoed ik dat het hele kamp naar huis zal moeten en in quarantain­e moet. Al is daar nog niets over beslist.’

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium