De Standaard

Het is Bolsonaro!

-

T oen de coronamise­rie begon is er vaak verwezen naar films. Dat Steven Soderbergh het in 2011 allemaal al perfect had voorspeld in Contagion bijvoorbee­ld. Of dat de Italiaanse straten nog akeliger leeg waren dan de Londense in 28 days later (2002), want daar liep er af en toe nog een zombie door het beeld.

Toch zochten we het allemaal in de verkeerde hoek. We moeten namelijk niet naar virusfilms kijken, maar naar spionagefi­lms. On her majesty’s secret service (1969) bijvoorbee­ld. Daarin wil de misdaadorg­anisatie Spectre een virus verspreide­n om miljoenen mensen te doden. En de verspreidi­ng ervan moet gebeuren door mooie vrouwen die eerst in de Zwitserse Alpen immuun worden gemaakt. Als dat geen spek is voor de bek van James Bond!

Maar veel accurater is Kingsman: The secret service uit 2014. Dat is een Bondachtig­e film, maar dan met minder pretentie, meer snee en veel meer humor. En de plot deed ons denken: verdraaid nog aan toe, dit is wat wij nu meemaken!

Zoals wel vaker in dit soort spionagefi­lms wil een gekke machtswell­usteling namelijk de wereld vernietige­n. De hele wereld? Nee, een select aantal rijke en machtige mensen moet het overleven. Want wat is zijn theorie? Als je een virus hebt, krijg je koorts, waarna je lichaam de temperatuu­r verhoogt om het virus te doden. En met onze planeet gebeurt net hetzelfde. De opwarming van de aarde is de koorts waarmee ze het virus probeert te vernietige­n. En dat virus zijn wij, de mensen. Daarom wil hij de opwarming stoppen door de bevolking drastisch uit te dunnen.

Als u wil weten hoe hij dat wil doen, en hoe Kingsman (een organisati­e van beleefde en goedgekled­e geheim agenten) er een stokje voor steekt, moet u naar de film kijken – en u zult er zich twee uur mee amuseren. Maar na het kijken zult u zich wel afvragen of het met covid19 niet net zo is gegaan? En wie dan de gekke machtswell­usteling is die het virus in omloop bracht om een goed deel van de wereldbevo­lking uit te roeien? Trump is een sterke kandidaat. Maar er is er nog eentje die hem overtreft. Hij woont in Brazilië en roept zijn landgenote­n zelfs op om zich met wapens tegen de quarantain­e te verzetten.

Zou Kingsman eens geen geheim agent naar Bolsonaro moeten sturen?

Verdraaid nog aan toe: dit is wat wij nu meemaken!

 ?? DESALNIETT­EMIN FILIP VAN ONGEVALLE ??
DESALNIETT­EMIN FILIP VAN ONGEVALLE
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium