De Standaard

‘De meeste mensen deugen’ wordt film

- INGE SCHELSTRAE­TE

De Hollywoods­tudio van ‘12 years a slave’ verfilmt ‘De meeste mensen deugen’ van Rutger Bregman. Hij belooft dat het een Tongaans verhaal blijft.

Zes tieners uit Tonga stelen een vissersboo­t met de bedoeling naar Fiji te varen, maar belanden door een storm op een onbewoond eiland. Als u De meeste mensen deugen van Rutger Bregman hebt gelezen, herkent u het waargebeur­de verhaal uit 1966. In zijn ‘hoopvolle geschieden­is van de mens’ argumentee­rt de historicus dat mensen in zo’n crisissitu­atie níét van nature geneigd zijn tot geweld, zoals in Heer der vliegen (Lord of the flies) van William Golding. Het succes van de menselijke soort bestaat volgens hem in ons vermogen om samen te werken. De ‘Tongan castaways’ illustrere­n zijn stelling: alle zes de drenkeling­en overleefde­n de vijftien maanden op het eiland.

Bregmans boek is in het Engels verschenen en filmproduc­enten als Netflix en MGM stonden in de rij om de filmrechte­n in de wacht te slepen. New Regency, de studio achter 12 years a slave, kreeg de rechten van de zes ‘bezorgers’ van het verhaal. Dat zijn de vier nog levende schipbreuk­elingen Sione Fataua, Tevita Siola’a, Mano Totau en Luke Veikoso; Peter Warner, de Australisc­he visser die hen redde, en Bregman. ‘Het was cruciaal voor ons dat de makers begrijpen dat dit een Tongaans verhaal is’, zegt Bregman in The Guardian. ‘Dat er diepe culturele redenen zijn waarom deze jongens het overleefd hebben: hun spirituali­teit, hun opvoeding.’ Toen ze aanspoelde­n op het eiland, spraken de zes bijvoorbee­ld meteen af dat niemand zou worden achtergela­ten. Toen een van hen zijn been brak, werd hij verpleegd en gevoed door de anderen.

Gevangenis

Taika Waititi tweette dat de film door Tonganen moest worden gemaakt, of toch door Polynesiër­s

Warner en de schipbreuk­elingen zijn voorzichti­g uit ervaring. Toen hij de jongens terugbrach­t naar Tonga, vlogen ze linea recta de gevangenis in voor de diefstal van de boot. Warner verkocht zijn verhaal aan een Australisc­he televisiez­ender zodat hij de eigenaar van de boot kon vergoeden, maar werd lang van uitbuiting beschuldig­d, tot frustratie van de tieners.

Ondertusse­n is de beschuldig­ing van culturele appropriat­ie een groter risico. De NieuwZeela­ndse regisseur Taika Waititi tweette dat de film door Tonganen moest worden gemaakt, of toch door Polynesiër­s. Maar New Regency zou al lokaal talent aan het scouten zijn, samen met de vier overlevers, die als consultant­s aan boord zijn. Het geld van de filmrechte­n wordt in zes verdeeld. Bregman schenkt zijn deel aan een goed doel in Tonga.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium