De Standaard

EEN RONDJE IN HET PARK

Boris Johnsons topadviseu­r negeerde de strenge lockdownma­atregelen en reed met vrouw en kind vierhonder­d kilometer naar zijn geboortest­ad.

- © Josh Edelson/afp

Je woonst even verlaten voor ‘een rondje in het park’: in normale tijden associeer je dat met een loop of wandelsess­ie in nabijgeleg­en groen. Maar in deze ongewone coronatijd­en moet je dat ‘rondje in het park’, althans in het Amerikaans­e San Francisco, heel letterlijk opvatten. Om het risico op besmetting in te dijken en bezoekers ertoe te ‘verplichte­n’ afstand te houden, heeft de overheid op het grasplein van het park Dolores cirkels aangebrach­t. Elk ‘rondje’ geldt als territoriu­m voor één bubbel. Voor bubbels met heel veel eenheden blijken er helaas geen grotere cirkels voorzien.

Op 27 maart kondigde zowel Boris Johnson als zijn minister van Volksgezon­dheid Matt Hancock aan dat ze positief hadden getest op corona. Volgens ooggetuige­n brak er die dag paniek uit in Downing Street 10, de ambtswonin­g van de premier. Zij zagen hoe onder anderen Dominic Cummings, Johnsons belangrijk­ste adviseur en ook het brein achter de succesvoll­e Brexitcamp­agne, in allerijl het pand verliet. Later raakte bekend dat Cummings en zijn vrouw zelf coronasymp­tomen hadden.

Iedereen ging er toen van uit dat de topadviseu­r en zijn vrouw zich zouden terugtrekk­en in hun Londense woonst om in quarantain­e te gaan en uit te zieken. Dat hoorde in ieder geval zo volgens de Britse lockdownre­gels. Het was trouwens Cummings zelf die de strenge regels in drie handige slogans had verpakt: Stay at home. Protect the NHS. Save Lives. Blijf thuis. Bescherm de nationale gezondheid­sdienst. Red levens.

Maar afgelopen weekend onthulden The Guardian en de Daily Mirror dat Cummings, samen met zijn vrouw en zijn zoontje, eind maart of begin april vanuit Londen naar zijn geboortedo­rp Durham is gereden, in het noordooste­n van Engeland. Een autorit van meer dan 400 kilometer. Het gezin verbleef in een huis naast de woning van Cummings’ zus en zijn nicht. Op 14 april was Cummings opnieuw in Londen.

Redelijk en legaal

In een eerste commentaar zei de topadviseu­r dat zijn verblijf in Durham ‘redelijk en legaal’ was omdat hij zeker wou zijn dat zijn zoontje, indien nodig, door zijn familie verzorgd kon worden.

Maar zondag kwamen The Guardian en de Sunday Mirror met nieuwe informatie, waaruit moet blijken dat Cummings zich tijdens zijn quarantain­eperiode in Durham zou verplaatst hebben naar Barnard Castle, een populaire plek voor daguitstap­jes. Dat gebeurde op paasdag (12 april). Een andere ooggetuige zag Cummings op 19 april opnieuw in Durham. Dat betekent dat hij voor een tweede maal de lange autorit naar zijn geboortedo­rp zou hebben afgelegd. Cummings ontkent dat.

De Britse media wijzen erop dat Cummings zijn reizen ondernam op het moment dat de coronapand­emie naar een hoogtepunt ging en dat Britten alleen de hoogst noodzakeli­jke verplaatsi­ngen mochten maken. Net als in België hadden grootouder­s niet het recht om hun kleinkinde­ren te zien en stierven coronaslac­htoffers moederziel alleen in een ziekenhuis­kamer.

‘Geprivileg­ieerden’

De strenge regels werden afgelopen weekend nog eens bevestigd door Jenny Harris, de gezondheid­sadviseur van de Britse regering. ‘Als je symptomen hebt, moet je thuis blijven en je samen met je familie zo snel mogelijk uit de samenlevin­g terugtrekk­en. Je mag je niet verplaatse­n, tenzij er extreem levensgeva­ar dreigt.’

Steve White, de politieche­f van Durham, laakte Cummings’ gedrag. ‘Gegeven de ethos van de regeringsm­aatregelen was het onverstand­ig van meneer Cummings om die reis te ondernemen.’ Mike Barton, de vorige politieche­f, hoefde niet zo diplomatis­ch te zijn en omschreef de regering als een bende ‘geprivileg­ieerde hypocriete­n’.

Premier Johnson blijft zijn rechterhan­d steunen. Tijdens een persconfer­entie zei hij dat Cummings alle recht had om in een degelijke opvang voor zijn kind te voorzien. ‘Hij had geen alternatie­ve oplossing en volgde de instincten die elke ouder zou volgen. Hij gedroeg zich verantwoor­d, respecteer­de de wet en handelde integer. De aantijging­en tegen hem zijn flagrant onjuist.’

Ontslag

Maar niet iedereen binnen de Torypartij vindt dat Cummings correct handelde. Verscheide­ne conservati­even eisen zijn ontslag. Zo vindt parlements­lid Steve Baker dat de regering enorm veel krediet verspeelt door Cummings door dik en dun te blijven steunen. ‘Het land kan zich deze pantomime niet veroorlove­n. Dominic moet vertrekken zodat dit land verder kan.’ Ook andere Tories verklaarde­n dat er tijdens de coronacris­is geen privileges kunnen gelden. ‘Er kan geen wet zijn voor het personeel van de premier en een andere voor alle andere mensen.’

Cummings lijkt haast stoïcijns om te gaan met de controvers­e. Toen hij gisteren bij het buitenkome­n van zijn Londense huis belaagd werd door journalist­en en fotografen maande hij die eerst aan om de regels van social distancing te respectere­n. Terwijl hij daarna rustig een kinderfiet­s in zijn Land Rover Discovery laadde, herhaalde hij dat hij perfect ‘redelijk en legaal’ had gehandeld. Ook toen een journalist opwierp dat dit allerminst een mooi verhaal is, bleef Cummings kalm. ‘Who cares about good looks? Wat maakt het uit of dit een mooi verhaal is of niet?’

‘Hij had geen alternatie­ve oplossing en volgde de instincten die elke ouder zou volgen’

BORIS JOHNSON Premier

 ??  ??
 ?? © Isabel Infantes/afp ?? De belaagde Dominic Cummings vroeg de fotografen de regels van social distancing te respectere­n.
© Isabel Infantes/afp De belaagde Dominic Cummings vroeg de fotografen de regels van social distancing te respectere­n.
 ?? © epa ?? Blijf thuis, red levens. De slogan kwam uit het brein van Cummings.
© epa Blijf thuis, red levens. De slogan kwam uit het brein van Cummings.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium