De Standaard

‘Bibi’ beschouwt proces als couppoging

-

Het proces wegens corruptie tegen de Israëlisch­e premier Benjamin Netanyahu in Jeruzalem is gisteren na een uur verdaagd. Op de zitting vroegen de advocaten van de premier twee tot drie maanden tijd om het bewijsmate­riaal te bestuderen. Het parket vroeg dat getuigen snel gehoord konden worden. De drie rechters verdaagden de zitting. Op 19 juli zullen ze samen met de advocaten bekijken hoe het verder moet.

Voor Israëli’s is het niet uitzonderl­ijk dat hun politici voor de rechter moeten verschijne­n – zo vloog expremier Ehud Olmert de gevangenis in wegens omkoping. Maar Netanyahu is de eerste premier in functie die dit overkomt. In een verklaring die hij aflegde voor hij de rechtszaal binnenging, haalde ‘Bibi’ uit naar de speurders, de openbaar aanklagers en linkse journalist­en: ‘Ze hebben samengespa­nnen om mij valselijk te beschuldig­en en een sterke, rechtse premier omver te werpen’, aldus de 70jarige Netanyahu, die een week geleden voor de vijfde keer geïnstalle­erd werd als regeringsl­eider. Eerder van de maand besliste het Hooggerech­tshof dat de beschuldig­ingen geen beletsel vormden voor ‘Bibi’ om aan te blijven.

Polarisati­e

Die beschuldig­ingen wegens omkoping, fraude en misbruik van vertrouwen hebben Israël verder gepolarise­erd. Zijn aanhangers lanceerden eerder al een campagne om Avihai Mandelblit, de procureurg­eneraal die Netanyahu vorig jaar in beschuldig­ing stelde, te discredite­ren. Gisteren betoogden ze voor het gerechtsge­bouw, zwaaiden met Israëlisch­e vlaggen en riepen ‘schande’. Tegenstand­ers kwamen bijeen voor de residentie van de premier en droegen spandoeken mee met de foto van Netanyahu en de slogan ‘misdaadmin­ister’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium