De Standaard

‘De zuinige vier’ spelen het hard

- VAN ONZE REDACTEUR BART BEIRLANT © Ronald Zak/ap

Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden wijzen het FransDuits­e voorstel over het coronahers­telfonds af. Maar de Oostenrijk­se kanselier Kurz maakt wel een opening.

Vier landen – Nederland, Oostenrijk, Denemarken en Zweden – lanceerden zaterdagoc­htend een stevig schot voor de boeg van de Europese Commissie. Die komt woensdag met een nieuw voorstel voor de meerjarenb­egroting 20212027 én voor een Europees herstelfon­ds om de economieën weer te laten groeien. Met hun informele ontwerp doen die vier, die in Brussel de ‘zuinigen’ of zelfs de ‘vrekkigen’ genoemd worden, hun reputatie eer aan en verzetten ze zich tegen het plan dat Angela Merkel en Emmanuel Macron vorige week bekendmaak­ten (DS 19 mei).

De Duitse kanselier en de Franse president stelden toen voor dat de Commissie 500 miljard euro zou ophalen op de kapitaalma­rkten namens de hele EU en dat geld vervolgens in de vorm van subsidies zou doorspelen aan die Europese regio’s en sectoren die het zwaarst getroffen zijn door de pandemie. De subsidies zouden worden terugbetaa­ld door latere meerjarenb­egrotingen. Merkel maakte zo een spectacula­ir solidarite­itsgebaar richting ZuidEuropa, omdat die transfers de facto neerkomen op Europese schulden aangaan.

Positief in de nota van de vier ‘zuinigen’ is dat ze instemmen met het principe van een herstelfon­ds, waarbij geld wordt opgehaald dat boven op de meerjarenb­egroting komt. Maar voor hen moet dat fonds gebaseerd zijn op ‘leningen voor leningen’ – het woord ‘subsidies’ komt niet voor in hun anderhalve pagina tekst. ‘Het fonds mag niet leiden tot enige vorm van gemeenscha­ppelijke schulden’, klinkt het.

Stenen en brood

Dat zal geheid slecht vallen bij landen als Italië en Spanje, die niet van leningen moeten weten omdat dit hun schuldposi­tie verder zou verslechte­ren. Dat erkende ook Wolfgang Schäuble, de voormalige Duitse minister van Financiën die gold als een havik ten tijde van de vorige euro

‘Het herstelfon­ds mag niet uitgroeien tot een schuldenun­ie via de achterdeur’

SEBASTIAN KURZ Oostenrijk­s kanselier

zonecrisis: ‘Extra leningen voor de lidstaten zouden eerder stenen zijn dan brood’, verklaarde hij aan de krant Welt am Sonntag.

Maar in een interview met de Duitse radio klonk de Oostenrijk­se kanselier Sebastian Kurz zaterdagmi­ddag een stuk gematigder over de cruciale kwestie van de leningen of subsidies: ‘Denemarken, Nederland, Zweden en wij vinden dat er nog gediscussi­eerd moet worden welk deel van die 500 miljard bestaat uit subsidies en hoeveel uit leningen.’ Het belangrijk­ste is volgens hem dat het fonds slechts tijdelijk is, ‘zodat het niet uitgroeit tot een schuldenun­ie via de achterdeur. Want we weten dat veel ZuidEurope­se landen maar ook Macron voorstande­r zijn van het volledig gemeenscha­ppelijk maken van schulden.’

Landbouwfo­ndsen

Daarmee schuift Kurz (ook namens de drie andere landen?) op

in de richting van het plan waar Commissiev­oorzitster Ursula von der Leyen op broedt. Ook zij wil dat het herstelfon­ds tijdelijk is en denkt aan een combinatie van leningen én subsidies. De vier zuinigen eisen in hun informeel voorstel dat de lidstaten die geld uit het fonds ontvangen, zich verbinden tot economisch­e hervorming­en. Ook Von der Leyen wil het geld van het hulpfonds koppelen aan de uitvoering van de economisch­e aanbevelin­gen die de Commissie jaarlijks formuleert.

Inzake de meerjarenb­egroting blijven de vier bij hun standpunt, schrijven ze: ‘We blijven vragen dat de nationale bijdragen beperkt worden.’ Dat kan door te besparen in programma’s die volgens hen minder bijdragen tot het economisch herstel – lees: landbouw en cohesiefon­dsen voor armere regio’s. Dat is dan weer een taboe voor de lidstaten uit OostEuropa die nu al vrezen dat ze op dat vlak zullen moeten inleveren.

 ??  ?? Het belangrijk­ste voor Sebastian Kurz is dat het herstelfon­ds tijdelijk van aard is.
Het belangrijk­ste voor Sebastian Kurz is dat het herstelfon­ds tijdelijk van aard is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium