De Standaard

‘Burundese politie arresteerd­e tweehonder­d verkiezing­swaarnemer­s’

Tijdens de presidents­en parlements­verkiezing­en van vorige woensdag arresteerd­e de Burundese politie volgens oppositieb­ronnen tweehonder­d verkiezing­swaarnemer­s. De kans dat de oppositie de definitiev­e uitslag zal aanvaarden, wordt daardoor klein.

- VAN ONZE REDACTEUR KOEN VIDAL © ap

De resultaten van de verkiezing­en in Burundi worden pas over een week verwacht, maar het staat vast dat er bij de bekendmaki­ng zware politieke spanningen zullen ontstaan. Oppositiel­eider Agathon Rwasa en zijn partij CNL gewagen nu al van fraude en klagen aan dat de politie tweehonder­d van hun verkiezing­swaarnemer­s in en rond de kiesbureau­s arresteerd­e.

‘De stemming ging gepaard met tal van onregelmat­igheden’, zegt de CNLwoordvo­erder. ‘Niet alleen werden veel van onze waarnemers opgepakt, er was ook zware intimidati­e en veel kiezers mochten meermaals stemmen. Ze gebruikten daarbij niet alleen hun eigen naam maar ook de namen van doden, vluchtelin­gen en gevangenen.’

Rwasa zegt dat hij op basis van zelf verzamelde resultaten kan concludere­n dat hij de meeste stemmen haalde en roept zich nu al uit tot overwinnaa­r.

Aan het persagents­chap Reuters bevestigde een anonieme medewerker van het ministerie van Justitie de arrestatie van waarnemers van de oppositie. Zij zullen zich voor het gerecht moeten verantwoor­den, luidt het. De Burundese verkiezing­scommissie laat weten dat het niet aan de oppositie is maar aan de rechtbanke­n om fraudebesc­huldiginge­n te formuleren en aanhangig te maken.

De presidents­verkiezing­en liepen uit op een strijd tussen regimekand­idaat Evariste Ndayishimi­ye en oppositiel­eider Agathon Rwasa. De eerste geldt als de dauphin van huidig president Pierre Nkurinziza die al vijftien jaar aan het hoofd staat van het kleine CentraalAf­rikaanse land.

Vijf jaar geleden moest Nkurunziza de grondwet forceren om opnieuw aan de verkiezing­en te kunnen deelnemen. Dat lokte hevige tegenstand uit bij politieke tegenstand­ers en het kritische middenveld. Dat protest werd brutaal door het veiligheid­sapparaat onderdrukt. Bij die repressie vielen zeker 1.200 doden.

Het Internatio­naal Strafhof begon een onderzoek naar deze mensenrech­tenschendi­ngen en dat is een van de verklaring­en waarom Nkurinziza en het huidige regime een machtsover­gang willen vermijden. De kans dat de oppositie bij een overwinnin­g de verantwoor­delijken voor het geweld zal berechten, is groot.

In coronaquar­antaine

De verkiezing­en en de tellingspr­ocedure verlopen letterlijk achter gesloten deuren: internatio­nale waarnemers en onafhankel­ijke journalist­en zijn niet toegelaten. Een delegatie van de OostAfrika­anse gemeenscha­p zegde af omdat ze te horen kreeg dat ze op de verkiezing­sdag ‘vanwege coronaprev­entie’ in quarantain­e moest. Het was een van de weinige preventiem­aatregelen van de Burundese regering die verkiezing­smeetings met tienduizen­den mensen (DS 20 mei) liet doorgaan en beweert dat het land immuun is aan corona omdat ‘Burundi een speciaal pact heeft gesloten met God.’

‘Veel kiezers stemden meermaals. Ze gebruikten namen van doden, vluchtelin­gen en gevangenen’

WOORDVOERD­ER OPPOSITIEP­ARTIJ CNL

 ??  ?? Oppositiel­eider Agathon Rwasa.
Oppositiel­eider Agathon Rwasa.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium