De Standaard

Rusland rouwt om ‘Hitlers krokodil’

- STEVEN DERIX

In 1943 ontsnapte alligator Saturnus uit de Berliner Zoo. Na de oorlog schonken de Britten hem aan Moskou, waar hij tot zijn dood een topattract­ie was.

In Moskou noemden ze hem eerst gewoon ‘Hitler’ en daarna vaak: ‘Hitlers krokodil’. Maar Saturnus, die afgelopen vrijdag op 84jarige leeftijd overleed, wás helemaal geen krokodil, maar een mississipp­ialligator. Saturnus werd in 1936 geboren in de Verenigde Staten, daar gevangen en overgebrac­ht naar de dierentuin van Berlijn.

In de nacht van 22 op 23 no

vember 1943 bombardeer­de de Britse luchtmacht Berlijn. Ook het reptielenv­erblijf van de dierentuin werd getroffen: tientallen dieren kwamen om, maar Saturnus wist te ontsnappen – niet alleen aan de bommen, maar ook aan de bewakers die in de dagen daarna de ontsnapte dieren probeerden te vangen. Saturnus werd pas in 1946 gevonden in WestBerlij­n, door Britse militairen. De Britten droegen hem over aan het Rode Leger, die de alligator als ‘trofee’ lieten overbrenge­n naar de dierentuin van Moskou.

Nog tweemaal ontsnapte Saturnus aan de dood. In de jaren 80 viel er een stuk beton uit het plafond van het reptielenb­edrijf, dat de alligator miste. Een dronken bezoeker gooide ooit een grote steen op zijn hoofd, waarna dierenarts­en maandenlan­g vochten voor zijn leven. Desondanks was hij zo rustig dat verzorgers vaak schoolkind­eren in zijn verblijf toelieten om hem van dichtbij te bekijken.

 ?? © afp ?? Saturnus (84).
© afp Saturnus (84).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium