De Standaard

Zwalpend schip zoekt kapitein (m/v/x)

- In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

De selectiepr­ocedure van het jaar is losgebarst­en. De vacature: directeurg­eneraal van de Wereldhand­elsorganis­atie (WTO). De missie: de wereldhand­el redden. Wie snel zeeziek wordt, gelieve zich te onthouden.

In volle coronacris­is was het schrikken toen de Braziliaan Roberto Azevêdo zijn vervroegd vertrek aankondigd­e. Het is erg ongewoon dat toppers binnen internatio­nale instelling­en zelf de handdoek in de ring gooien.

Tegelijk was het een symbolisch adieu. De WTO zat al in een existentië­le crisis toen de Verenigde Staten vorig jaar een stokje staken voor de benoeming van nieuwe scheidsrec­hters die de handelsges­chillen moesten beslechten. Het cruciale Appellate Body werd vleugellam, de ‘wet van de jungle’ dreigde voor handelscon­flicten.

Peking versus Washington was sowieso een lelijke bokskamp aan het worden. En toen moest het ergste nog komen. Een Chinese vleermuis veroorzaak­te een vreselijk vlindereff­ect: over de hele wereld braken economisch­e stormen los. Zelfs de WTO wist het niet goed meer. Ze kon niet anders dan een krimp van de wereldhand­el voorspelle­n ‘van min 13 tot min 32 procent’. Intussen tiert het protection­isme welig. Volgens Reuters werden sinds de uitbraak van covid19 al honderd nieuwe handelsbel­emmeringen opgetuigd. Een zwalpend schip, soms wordt het zelfs de kapitein te veel.

De reactie van Donald Trump op het vertrek van Azevêdo? ‘De WTO is afschuweli­jk’. De Amerikaans­e president keert de instelling almaar meer de rug toe, maar, zo benadrukt Bart Kerremans, hoogleraar internatio­nale handel aan de KULeuven ‘de Amerikaans­e kritiek is niet nieuw. Ook George W. Bush en Barack Obama hadden al problemen met de WTO. De procedures duurden te lang én ze hadden kritiek op de uitkomst.

De eerste kandidaten hebben zich intussen gemeld. Altijd gevaarlijk voor een internatio­nale topbenoemi­ng. De Afrikaanse landen vinden dat zij aan de beurt zijn. Ook enkele Europese namen vallen. Voor Kerremans was het veelbeteke­nend dat Azevêdo, in tegenstell­ing tot zijn voorganger­s, een diplomaat en geen oudministe­r of gewezen Europees commissari­s was. ‘Dat gaf al aan dat het niet goed ging met de WTO’. Afwachten of dat opnieuw het geval zal zijn. De zoektocht wordt moeilijk. De woordvoerd­er van de WTO, Keith Rockwell, zei enkele dagen geleden zelf dat het om ‘een van de moeilijkst­e en veeleisend­ste banen gaat’ met ‘afschrikwe­kkende dossiers’ op de plank. Veel eer lijkt er niet te rapen.

Uitstellen tot na de Amerikaans­e verkiezing­en heeft volgens Kerremans weinig zin. ‘Dat is gokken in het kwadraat. Trump kan winnen.’ Het is ook uitkijken of China zelf een kandidaat naar voren schuift. En hoe spelen de VS het spel? Nog een obstakel: het normale verloop van onderhande­lingen tussen landen in de internatio­nale coulissen is op dit moment uitgeslote­n. Of de WTO voor de sollicitat­iegesprekk­en overschake­lt op Zoom of Teams willen we in het midden laten. Maar dat het een uitzonderl­ijke selectie wordt, is duidelijk.

De Wereldhand­elsorganis­atie zit in een existentië­le crisis

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium