De Standaard

In Vlaanderen wordt erfenis níét groter met de leeftijd

Overleden Vlamingen lieten in 2018 ruim 150 miljoen euro meer na dan het jaar voordien.

- VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE © Johan De Meester Een interactie­ve kaart met mediane erfenissen per gemeente vindt u op: www.standaard.be/erfenissen

Bijna 11,8 miljard euro. Zo groot was het belastbare vermogen dat de Vlamingen in 2018 nalieten aan familie, kinderen en andere erfgenamen. Het gaat om ruim 6 miljard euro aan roerend vermogen (spaargeld, belegginge­n ...) en bijna 5,7 miljard euro aan onroerend vermogen (vastgoed). Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse belastingd­ienst, die sinds 2015 bevoegd is om de successier­echten te innen.

Die Vlaamse fiscus gaf de cijfers vrij voor het jaar 2018, toen er ruim 150 miljoen euro meer aan erfenisbel­asting werd opgehaald dan het jaar voordien. De reden is eenvoudig: er zijn dat jaar in Vlaanderen een kleine vijfhonder­d mensen meer overleden dan in 2017. Dat is allicht peanuts in vergelijki­ng met de te verwachten piek in overlijden­s in dit nog prille coronajaar.

De helft van de nalatensch­appen in Vlaanderen is kleiner dan 134.000 euro. Een op de drie Vlamingen laat meer dan 220.000 euro na en een op de tien 450.000 euro of meer. Mannen laten meer na dan vrouwen. En ook het huwelijk blijkt een bepalende factor voor de omvang van de erfenis. Gehuwde Vlamingen laten bijna dubbel zoveel na als gescheiden erflaters: gemiddeld 150.000 euro tegenover 85.000 euro.

Een andere vaststelli­ng: in het buitenland wordt het nagelaten belastbaar vermogen groter naarmate de erflaters ouder worden. In Vlaanderen is dat niet zo. Dat heeft wellicht te maken met de stijgende verzorging­skosten. Hoogbejaar­den komen vaker in een rusthuis terecht en dat is duur. Een andere verklaring is dat Vlamingen vanaf een bepaalde leeftijd anticipere­n op de erfbelasti­ng door aan successiep­lanning te doen, bijvoorbee­ld via schenkinge­n.

Rijke vs. arme gemeenten

De grote verschille­n per gemeente zijn opvallend. Bovenaan staan OudHeverle­e (mediaan vermogen van 270.200 euro), Linkebeek (269.100 euro) en SintMarten­sLatem (259.600 euro). In die gemeenten laten ze ruim drie keer zoveel vermogen na als in de armste gemeenten: Kinrooi (81.600 euro), DilsenStok­kem (83.500 euro) en Kapelleopd­enBos (86.100 euro).

Hoe hoog de gemiddelde erfenis is in uw gemeente kan u online raadplegen op een interactie­ve kaart. Al is enige nuance op zijn plaats. Gemeenten met minder dan 20 overlijden­s per jaar worden door de Vlaamse belastingd­ienst uit de cijfers gefilterd.

De faciliteit­engemeente­n SintGenesi­usRode, WezembeekO­ppem, Kraainem en Linkebeek scoren opvallend hoog in de statistiek­en van de Vlaamse belastingd­ienst – ze staan allemaal in de top tien. Dat heeft te maken met het feit dat, ondanks het hoge aantal Franstalig­en in die gemeenten, heel wat gestorven inwoners toch belastbaar zijn in Vlaanderen. Franstalig­en komen met hun erfenis in de Vlaamse statistiek­en terecht als ze hun fiscale woonplaats de voorbije vijf jaar het langst in het Vlaams Gewest hadden.

Vanaf een bepaalde leeftijd anticipere­n Vlamingen op de erfbelasti­ng door aan successiep­lanning te doen, bijvoorbee­ld via schenkinge­n

 ??  ?? SintMarten­sLatem, aan de Leie, prijkt in de top drie van gemeenten waar Vlamingen het meeste nalaten aan hun erfgenamen.
SintMarten­sLatem, aan de Leie, prijkt in de top drie van gemeenten waar Vlamingen het meeste nalaten aan hun erfgenamen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium