De Standaard

Hertz vraagt beschermin­g tegen schuldeise­rs in Verenigde Staten

- © afp

De coronacris­is raakt het autoverhuu­rbedrijf Hertz, een eeuw na zijn oprichting, recht in het hart.

Het autoverhuu­rbedrijf Hertz heeft in de Verenigde Staten voor zijn Amerikaans­e en Canadese activiteit­en de chapter 11procedur­e aangevraag­d. Dat betekent dat het beschermin­g vraagt tegen zijn schuldeise­rs in de hoop een doorstart te kunnen maken. De Europese activiteit­en worden voorlopig niet geraakt.

‘De impact van covid19 op de vraag naar reizen was zo plots en zo dramatisch dat het een brutale daling van de inkomsten van het bedrijf veroorzaak­te, nu en ook in de toekomst’, aldus Hertz in een persberich­t. Een belangrijk­e bron van inkomsten is de verhuur van wagens op luchthaven­s. Die is door de pandemie zo goed als volledig opgedroogd.

10.000 banen

Een maand geleden had het bedrijf al 10.000 banen geschrapt in de VS, of een kwart van het totale aantal werknemers wereldwijd, in een poging de klap van de coronacris­is op te vangen.

Analisten waarschuwd­en al voor de gevolgen van een bankroet van Hertz op de hele autoindust­rie. Als de schuldeise­rs hun geld willen door de liquidatie van het wagenpark, kan dat grote gevolgen hebben. Volgens bronnen van The Guardian is het bedrijf van plan om een deel van de 500.000 wagens waarover het beschikt te verkopen tegen een ritme van meer dan 30.000 per maand. De vraag is tegen welke prijs dat kan gebeuren.

Hertz, met hoofdzetel in Florida, werd een eeuw geleden opgericht om enkele oude Ford Tmodellen te verhuren. Het bedrijf heeft ook onder meer Dollar en Thrifty in portefeuil­le. Miljardair Carl Icahn is de grootste aandeelhou­der met een belang van 39 procent.

Hertz zou van plan zijn om 30.000 wagens per maand van de hand te doen, wat dan weer slecht nieuws zou zijn voor de autobouwer­s

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium