De Standaard

Brug komt eindelijk terug

- © hsb

Langs de Tivoli in Heverlee hebben meer dan twintig arbeiders van Infrabel zondagmidd­ag het brugdek voor de nieuwe Parkwegbru­g op zijn plaats gelegd. Het was millimeter­werk, dat op heel wat bekijks kon rekenen.

Het was een spectacula­ir gezicht langs de Tivoli in Heverlee zondagmidd­ag. Twee immense kranen hesen daar vier betonnen leggers van maar liefst 32 ton één per één over de spoorweg.

‘Na veel voorbereid­ende werken en de bouw van de brughoofde­n, was dit een spectacula­ire fase van de werken’, zegt woordvoerd­er Frédéric Petit van Infrabel. ‘Het treinverke­er werd een paar uur stilgelegd om deze werken te kunnen uitvoeren. Daarom kozen we ervoor om het op zondag te doen. Hierna worden ook nog elf uvormige onderdelen van het brugdek op hun plaats gelegd. Dat gebeurt dit weekend, maar ook nog volgend weekend in de nacht van zaterdag op zondag.’

Het is intussen vier jaar geleden dat de oude Parkwegbru­g moest worden afgebroken wegens instorting­sgevaar. Dat de brug gemist werd door vele buurtbewon­ers, was zondag duidelijk aan de reacties van de vele mensen die aan de nadarhekke­n de werken volgden. ‘Dit is een historisch moment, ik word er zelfs een beetje emotioneel van’, klonk het bij een van de toeschouwe­rs.

Veel buurtbewon­ers smeekten de voorbije jaren om een tijdelijke brug aan te leggen via de actiegroep ‘Brugtrug’, maar dat bleek niet mogelijk. Nu zullen ze echter niet lang meer moeten wachten tot ze weer over de brug kunnen fietsen en wandelen.

Vertraging

‘Door de coronacris­is hebben de werken een maand stilgelege­n, maar nu zijn we weer goed op dreef. We kunnen goed doorwerken en zullen uiteindeli­jk maar met twee weken vertraging klaar zijn. De brug zal dus op 15 juli openen’, zegt Petit.

Infrabel investeerd­e 1,2 miljoen euro in de vernieuwin­g van de brug. Langs de Tivoli wordt over een afstand van 1 kilometer ook de afsluiting van de spoorweg vernieuwd.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium