De Standaard

Watertekor­t speelt brandweer parten

- VAN ONZE MEDEWERKER DIMITRI BERLANGER

De brandweer van Overijse heeft de gevolgen van het watertekor­t ondervonde­n bij een zware dakbrand zaterdagmi­ddag. Er moesten tankwagens van de korpsen van Brussel, Leuven, Aarschot en Landen in bijstand komen.

De waterprobl­ematiek sleept al sinds donderdaga­vond aan in de druivengem­eente. Door de lage waterdruk werd al gewaarschu­wd dat ook de brandweer in de problemen zou kunnen komen. Zaterdag rond 12.50 uur was het zo ver. Er ontstond brand aan de villa Marnix in de Ketelheide, afgelegen en bovendien op een helling gesitueerd. Daar waar de waterprobl­emen het grootst zijn.

De brandweer van Overijse kwam met drie tankwagens ter plekke maar dat volstond niet. De korpsen van Brussel, Leuven, Aarschot en Landen moesten extra bluswater aanleveren. En dat was ook nodig, zegt brandweerk­apitein Wieland Verboomen.

Streek zonder water

‘We hebben er effectief gebruik van moeten maken’, legt hij uit. ‘Het probleem is dat we geen water mogen afnemen van het reguliere net via de brandkrane­n omdat we dan de hele streek zonder water riskeren te zetten. Wij moeten bijvullen op 20 minuten hier vandaan. Daarom vragen we preventief bijkomende tankwagens ter plaatse.’

De brand ontstond op het ruime dak van de villa waarin de zonnepanel­en geïntegree­rd zijn.

Daarin moet zich een defect voorgedaan hebben. ‘Ik was de lunch voor de familie aan het voorbereid­en want we hadden bezoek’, vertelt de bewoonster. ‘Plots zag ik veel rook langs het raam. We vroegen ons eerst nog af wie er nu zo’n vuur zat te stoken, tot we zagen dat het dak in brand stond.’

Niemand raakte gewond. De brandweer had flink wat werk met de bluswerken en het uiteenhale­n van het dak. Een deel van de woning is voorlopig onbewoonba­ar.

 ?? © dbg ?? Vier korpsen kwamen in bijstand.
© dbg Vier korpsen kwamen in bijstand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium