De Standaard

Corona en de dialectiek van de Verlichtin­g

De coronapand­emie maakt volgens BERT DE MUNCK pijnlijk duidelijk dat er grenzen zijn aan het vooruitgan­gsdenken en aan de strijd tegen ziekte en dood.

-

Het is al vaak herhaald dat het verwarrend­e tijden zijn, en meestal wordt dan gewezen op het nieuwe en invasieve karakter van het coronaviru­s. Maar misschien zit die verwarring ingebakken in onze moderne samenlevin­g en wordt het hoog tijd om daarover na te denken.

Aan het eind van de Tweede Wereldoorl­og bogen Max Horkheimer en Theodor Adorno zich in hun controvers­ieel boek Dialectiek van de Verlichtin­g over de vraag waarom de Verlichtin­g had gefaald in het emancipere­n van de mens, en over de ‘raadselach­tige bereidheid van de technologi­sch opgevoede massa’ om zich over te geven aan totalitair­e ideologieë­n. Volgens Horkheimer en Adorno was het begrijpen en beheersen van de natuur via de rede uitgemond in een kil, abstrahere­nd systeem waarin de menselijke ervaring zelf ondergesch­ikt was geraakt aan categorise­ring, homogenise­ring en lege systematie­k. Wat zij de ‘instrument­ele rede’ noemden, was in hun ogen verworden tot een ‘doelloze doelmatigh­eid’, die zich net door het lege karakter ervan voor zowat elk doel kon laten gebruiken.

Worstelen met demonen

Vandaag is de situatie natuurlijk heel anders, en ik wil allerminst suggereren dat de jaren 1930 terug zijn, maar we lijken nog steeds met dezelfde demonen te worstelen.

Het valt om te beginnen op dat de beschermin­g van kwetsbare mensen moet worden bereikt via het installere­n van een afstandeli­jke en extreem gesystemat­iseerde samenlevin­g, ten koste van menselijke warmte en zonder veel kritische reflectie over de vele schakering­en van het leven en het levenseind­e. De idee dat we dit juist doen omwille van de menselijke warmte belet niet dat de maatschapp­elijke structuren en mechanisme­n die we in het leven roepen, tegelijk ook ontmenseli­jken – sommige ethici noemen ze niet zonder reden ‘inhumaan’. Maken we het toppunt van beschaving mee of glijden we er net verder van weg?

Zelfs het uiteindeli­jke doel, het uitstellen van de dood, staat niet helemaal buiten de instrument­ele logica waar Horkheimer en Adorno het over hadden. Herhaaldel­ijk is al opgemerkt dat de mening van de meest kwetsbare groepen helemaal niet is gevraagd, en wellicht is dat minstens ten dele inherent aan het medische systeem. Medische instelling­en werken met becijferde doelstelli­ngen (‘targets’), bureaucrat­ische en geautomati­seerde routines en anonimiser­ende protocolle­n waar je als patiënt wordt in meegezogen en die bijzonder dwingend kunnen zijn.

Hoogbejaar­den klagen over de vele pillen die ze moeten slikken – vaak zonder dat ze goed weten waarom – maar kunnen er tegelijker­tijd niet aan ontsnappen. Ze doen gedwee wat medische experts hen voorschrij­ven, want het is goed voor hun gezondheid. Hun wens valt samen met de logica van het systeem.

Mijns inziens illustreer­t dit de

catch 22 waarin het vooruitgan­gsdenken verzeild is geraakt. Ons geloof in efficiënti­e, wetenschap en technologi­e holt de kritische reflectie van mensen uit en zet hun autonomie op de helling. Waar het in de Verlichtin­g allemaal om begon – zelfbeschi­kking, burgerlijk­e vrijheden en rechten, kritisch denken – wordt verdrongen door een zelfverste­rkende logica waaruit niemand lijkt te kunnen ontsnappen. Hierbij kritische vragen stellen wordt vandaag afgedaan als gevaarlijk – paradoxale­r kan het moeilijk worden.

Nochtans kan kritiek op andere symptomen van de voortholle­nde modernitei­t wel. Het efficiënti­estreven en de anonimiser­ing en systematis­ering van arbeid op de werkvloer (denk aan postorderb­edrijven) worden terecht aangeklaag­d, net zoals de nutsmaxima­liserende honger van het steeds meer op consumptie gerichte individu.

De mythe van de totale controleer­baarheid en voorspelba­arheid begint steeds meer schade aan te richten

Steeds meer en beter

Gezondheid en dood zijn uiteraard een ander paar mouwen, wat ongetwijfe­ld de opperste verwarring in de huidige context verklaart. Nochtans wordt ons denken hierover steeds meer door soortgelij­ke patronen bepaald. De latere levensjare­n en het levenseind­e zijn grotendeel­s geïnstitut­ionaliseer­d en gebureaucr­atiseerd, wat heeft geleid tot een dialectiek van efficiënti­edenken en ‘targets’ aan de kant van ziekenhuiz­en en zorginstel­lingen, en nutsmaxima­lisatie uitgedrukt in het verhogen van welbevinde­n en het minimalise­ren van pijn en ongemak aan de kant van de cliënten.

Op de achtergron­d speelt het utopische streven naar steeds meer en steeds beter, dat vandaag echter ten koste dreigt te gaan van de kwaliteit van het leven zelf, alsook van het vermogen tot autonome reflectie over de waarde en waardighei­d ervan.

Uiteraard gebeurt dit alles met de allerbeste bedoelinge­n, dat schrijf ik zonder ironie. Maar vroeg of laat zullen we moeten erkennen dat er ook grenzen zijn aan het gevecht tegen ziekte en dood en aan ons vermogen om het verloop van ons leven te controlere­n en te voorspelle­n.

In 1814 vroeg de wiskundige PierreSimo­n Laplace zich af of ‘een intelligen­tie die alle krachten zou kennen waarvan de aarde bezield is’ en die krachtig genoeg zou zijn om werkelijk ‘alle gegevens aan analyse te onderwerpe­n’ de volledige toekomst perfect zou kunnen voorspelle­n. Ondanks zijn sterke geloof in wetenschap en vooruitgan­g kwam hij tot de conclusie dat dit niet het geval is.

Uiteraard zal geen zinnig mens vandaag ontkennen dat het geloof in wetenschap en vooruitgan­g veel goeds heeft gebracht. Maar de mythe van de totale controleer en voorspelba­arheid begint steeds meer schade aan te richten, niet alleen voor de mensen die solidair zijn met de kwetsbaren, maar steeds meer ook voor die kwetsbaren zelf.

 ?? © Getty Images ?? ‘Hoogbejaar­den klagen over de vele pillen die ze slikken, maar doen gedwee wat experts hen voorschrij­ven.’
© Getty Images ‘Hoogbejaar­den klagen over de vele pillen die ze slikken, maar doen gedwee wat experts hen voorschrij­ven.’
 ??  ?? BERT DE MUNCK
Wie? Wetenschap­shistoricu­s (UAntwerpen).
Wat? Welke impact heeft de verwarring in deze coronatijd­en op ons geloof in efficiënti­e en wetenschap?
BERT DE MUNCK Wie? Wetenschap­shistoricu­s (UAntwerpen). Wat? Welke impact heeft de verwarring in deze coronatijd­en op ons geloof in efficiënti­e en wetenschap?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium