De Standaard

Alleen grof sociaal geschut kan verarming voorkomen

-

De uitgaven van de sociale zekerheid stijgen aanzienlij­k door de coronacris­is. De uitrol van een ‘sociale bazooka’ door de ECB moet voor een duurzame financieri­ng zorgen, meent FREEK LOUCKX.

Stilaan wordt duidelijk dat het coronaviru­s opnieuw zal opflakkere­n, en wel in de uitgaven van onze sociale zekerheid. De ziekteverz­ekering kreeg door de gezondheid­scrisis al onverwacht­e kosten te verwerken. Als ze binnenkort ook een vaccin tegen het virus moet bekostigen, zal dat de tendens van stijgende uitgaven nog versterken. Een gelijkaard­ig beeld doemt op in de werklooshe­idsverzeke­ring, die de sociaaleco­nomische gevolgen van de lockdown opving met uitkeringe­n voor tijdelijke werklooshe­id. Maar voor vele werknemers dreigt volledige werklooshe­id. Ook de uitgaven voor het overbruggi­ngsrecht, waarmee zelfstandi­gen het hoofd boven water wordt gehouden, gaan omhoog. En de OCMW’s kreunen onder de druk van nieuwe steunaanvr­agen, zonder perspectie­f dat dit tij snel zal keren.

We ontwaken dus in een tijdperk waarin de uitgaven in de sociale zekerheid opnieuw aanzienlij­k toenemen. En dan is de vraag naar een haalbare en duurzame financieri­ng ook weer nadrukkeli­jk aan de orde.

Als de financiële noden van de sociale zekerheid binnenkort worden opgevangen volgens de recepten van het verleden, voorspelt dat voor de bevolking niet veel goeds. De typische ingrediënt­en zijn dan immers verhoginge­n van de sociale bijdragen of extra belastinge­n. Snoeien in de uitgaven is in crisistijd namelijk geen optie. En zo dreigt de sociale kostprijs van het coronaviru­s te belanden op de schouders van de burgers, wat ons allen langdurig gaat verarmen.

Er is een andere uitweg mogelijk. Tenminste als we de platgetred­en paden durven te verlaten en geen stoutmoedi­g leiderscha­p schuwen. Het alternatie­f bestaat uit een monetaire financieri­ng van de uitzonderl­ijke kosten die de Europese stelsels van sociale zekerheid door de coronacris­is ondergaan. Er is nood aan het uitrollen van een ‘grof sociaal geschut’, aan een fonds op Europees niveau, gespijsd met verse euro’s aangelever­d door de Europese Centrale Bank (ECB).

Alle lidstaten zouden er naar behoefte uit kunnen putten, zonder verplichti­ng om die middelen op korte of lange termijn terug te betalen. Om misbruik te vermijden moet het gebruik van zo’n subsidieme­chanisme uiteraard aan juridische voorwaarde­n verbonden worden. Maar er rijst in de huidige context geen zinnig economisch argument

Als de financiële noden van de sociale zekerheid worden opgevangen volgens de recepten van het verleden, voorspelt dat niet veel goeds

tegen zo’n monetaire financieri­ng van sociale voorzienin­gen. Er is immers geen risico op inflatie, en het mechanisme voorkomt een verdere daling van de consumptie.

Als dit ‘grof sociaal geschut’ nu uitgerold wordt, zal geen EUlidstaat de nood voelen om de meerkost van sociale beschermin­g in coronatijd­en af te wentelen op de bevolking. Niemand zal genoodzaak­t worden om de welvaartsv­erwachting­en langdurig naar

beneden bij te stellen.

Het beleidskad­er voor een dergelijk innovatief beleid is bovendien voorhanden. Het ligt vervat in de Europese Pijler van Sociale Rechten. Die Pijler werd opgericht in de nasleep van de financiële crisis, vanuit het besef dat het welslagen van de eurozone afhangt van het vermogen van de economie om de sociale gevolgen van systeemsch­okken op te vangen. Ze verleent eenieder recht op betaalbare gezondheid­szorg, elke werkloze recht op een adequaat vervanging­sinkomen en kwetsbare mensen recht op passende bijstand.

Er is daarnaast ook het (recente) FransDuits­e voorstel om namens de EU geld op te halen en als subsidies onder de lidstaten te verdelen (DS 21 mei). Het lijkt een hoopgevend­e beweging, maar het uiteindeli­jke succes ervan is niet gegarandee­rd. Daartoe moet immers nog helder worden dat de lidstaten op termijn geen kost moeten dragen voor deze Europese redding. En bovenal is vereist dat de voorziene fondsen nadrukkeli­jk worden opengestel­d voor crisisuitg­aven in de sociale zekerheid.

Er is nood aan politici die het initiatief durven nemen om dit ‘grof sociaal geschut’ op te bouwen. Om perspectie­f te bieden aan de onzekerhei­d van de bevolking die de sociale zekerheid draagt en broodnodig heeft. Die rol zou de Belgische politici niet misstaan. Het zou de Belgische rol van voortrekke­r en sterkhoude­r van de Europese Unie opnieuw in de verf zetten.

 ??  ?? FREEK LOUCKX Professor Sociaal Recht (UAntwerpen/VUB).
FREEK LOUCKX Professor Sociaal Recht (UAntwerpen/VUB).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium