De Standaard

Tijd voor een nieuw gezondheid­sbeleid

Gezondheid­szorg is het belangrijk­ste politieke thema geworden. Dat vraagt volgens JAN DE MAESENEER om actie.

-

Het resultaat van De Stemming, een jaar na de parlements­verkiezing­en, is historisch: voor het eerst vindt de Belg gezondheid het grootste probleem in de samenlevin­g (DS 23 mei). Dat kon moeilijk anders. Ons hele leven wordt vandaag bepaald door de covid19pan­demie en de maatregele­n die daarop een antwoord moeten bieden. Het signaal van de bevolking vraagt om een ernstige reactie. Het antwoord kan uit vijf elementen bestaan.

Allereerst moet het gezondheid­sdebat teruggegev­en worden aan de democratis­ch verkozen vertegenwo­ordigers van de bevolking. Meer dan tot vandaag het geval was, moet het debat over de grote uitgangspu­nten en keuzes in de zorg gevoerd worden in het parlement. Al veel te lang wordt gedebattee­rd in weinig transparan­te overlegcom­missies, waar de belanghebb­ende partijen (zorgverstr­ekkers, ziekenhuiz­en, mutualitei­ten, farmaceuti­sche industrie,…), ongetwijfe­ld met de beste bedoelinge­n en veel deskundigh­eid, een zeer ingewikkel­d systeem hebben opgezet van taakomschr­ijvingen, tarieven en kwaliteits­kenmerken.

In het parlementa­ire debat kunnen de grote gezondheid­sdoelstell­ingen worden vastgelegd: terugdring­en van sociale ongelijkhe­id inzake gezondheid, toegankeli­jkheid van de zorg (bv. tot geneesmidd­elen), paraatheid om pandemieën op te vangen, meer inzetten op preventie, zorgvuldig en wetenschap­pelijk onderbouwd gebruik van de middelen, een grotere participat­ie van de burger in de zorg, uitbouwen van een gezonde leefomgevi­ng, meer aandacht voor geestelijk­e gezondheid,..

Daarbij geldt als uitgangspu­nt: wat we nastreven leggen we in grote lijnen federaal vast, met een tijdspersp­ectief van vijf of tien jaar, hoe we dit realiseren zal in belangrijk­e mate decentraal gebeuren door de gewesten en steeds meer door de lokale besturen (met een beperkt pakket dat strategisc­h best federaal wordt ingevuld, zoals het commando bij rampen of epidemieën en de dataverzam­eling inzake gezondheid).

Twee: de versterkin­g van een duurzaam, solidair systeem, gefinancie­rd via correcte en rechtvaard­ig geïnde belastinge­n. Deze federaal verzamelde middelen worden dan op basis van gezondheid­sbehoeften aan de regio’s (Vlaanderen, Brussel, Wallonië) ter beschikkin­g gesteld, waarbij degene die er beter in slaagt de gezondheid­sdoelstell­ingen te realiseren, extra wordt beloond. Elke regio heeft één minister bevoegd voor alle aspecten van gezondheid en welzijn, de federale excellenti­e heeft een coördinere­nde rol en stemt internatio­naal af. Op die manier gaan we van 9 naar 4 ministers.

Een derde component slaat op de goede organisati­e van de zorg, met een kosteneffe­ctief gebruik van de middelen. De essentiële vraag hierbij is: ‘Wie is voor wat bevoegd?’. In de voorbije maanden hebben we kunnen vaststelle­n dat een aantal bevoegdhei­dsverdelin­gen, na de zesde staatsherv­orming, best eens wetenschap­pelijk tegen het licht worden gehouden.

Ook de politici hebben dit begrepen en het regende de voorbije weken ‘nieuwe ideeën’. ‘Laat ons de ziekenhuiz­en federaal houden’, sprak een minister. Geen goed idee: alle wetenschap­pelijk onderzoek leert dat je de volledige organisati­e en financieri­ng van de zorg (preventie, eerste lijn, specialist­ische zorg, ziekenhuiz­en) best op hetzelfde beleidsniv­eau vastlegt. Op die manier stimuleer je een geïntegree­rde benadering, waarbij wie sterk inzet op thuiszorg, huisartsge­neeskunde en eerstelijn­szorg, en daardoor minder een beroep doet op ziekenhuis­zorg, hier zelf de financiële vruchten van plukt en daardoor meer zorg voor meer mensen toegankeli­jker kan maken. Voor de universita­ire ziekenhuiz­en, die kleinere aantallen patiënten met zeldzame of complexe aandoening­en opvangen, werk je wellicht wel best met een financieri­ng en taakafspra­ken op federaal niveau.

Een andere minister opperde: ‘Laat ons de preventie federaal organisere­n’. Ook voor deze stelling is er weinig wetenschap­pelijke onderbouwi­ng. Landen met goede preventier­esultaten, organisere­n dit op lokaal niveau, vaak geïntegree­rd met eerstelijn­szorg, maar de monitoring (opvolgen of de hele bevolking wordt bereikt) gebeurt meestal wel nationaal.

In steeds meer landen worden stappen gezet naar decentrali­sering, omdat de uitdaginge­n en opportunit­eiten vaak erg verschille­n naargelang de streek (bv. stad versus platteland). Ook de Vlaamse overheid doet dat, met de oprichting van 60 eerstelijn­szones, elk met zo’n 100.000 inwoners.

Een vierde element is een betere verloning van de hulpverlen­ers. De rol van de zorgkundig­en in de aanpak van de covid19pan­demie is zeer groot, hun verloning is onaanvaard­baar laag. Voor alle profession­als in de gezondheid­szorg moet gezocht worden naar een meer gelijke en billijke verloning. De inkomenson­gelijkheid bij artsen, waarbij sommige discipline­s tot acht keer meer verdienen dan andere, is niet meer van deze tijd. Ook de ongelijkhe­id tussen de voorzienin­gen vraagt om aandacht: zo hebben de woon en zorgcentra nood aan een betere omkadering.

Tenslotte is er de waardering van de burgers voor de inspanning­en van de gezondheid­swerkers. Zoals voor de tour de force van de ziekenhuiz­en om in geen tijd 2.500 intensieve zorgbedden beschikbaa­r te maken, maar evenzeer voor de inzet van de huisartsen in de test en triagecent­ra, de uitbouw van de testcapaci­teit in laboratori­a, de inzet van verpleegku­ndigen en andere zorgverlen­ers in de thuiszorg en de WZC, de bijdrage van apothekers, ergotherap­euten en kinesither­apeuten, de creativite­it van sociale en psychologi­sche dienstverl­eners om hun patiënten te bereiken,..

Dat alles kan op grote waardering en vertrouwen van de bevolking rekenen. En dit vertrouwen vormt de maatschapp­elijke basis om de noodzakeli­jke wijziginge­n aan het zorgsystee­m door te voeren, en hierover nu het debat tussen bevolking, vertegenwo­ordigers van patiënten, zorgsector, wetenschap­pers en politici aan te vatten.

Wat we nastreven, leggen we in grote lijnen federaal vast. Hoe we dit realiseren, zal in belangrijk­e mate decentraal gebeuren

 ?? © photonews ?? De verloning van de zorgkundig­en is onaanvaard­baar laag.
© photonews De verloning van de zorgkundig­en is onaanvaard­baar laag.
 ??  ?? JAN DE MAESENEER Professor emeritus vakgroep Volksgezon­dheid en Eerstelijn­szorg (Universite­it Gent).
JAN DE MAESENEER Professor emeritus vakgroep Volksgezon­dheid en Eerstelijn­szorg (Universite­it Gent).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium