De Standaard

Gemaskerd weerzien

-

In de oude tijden was Piazza delle Erbe de magneet van de nacht en de binnenste kring van het paradijs van de alcoholist­ische monocultuu­r. Op mooie vrijdag of zaterdagav­onden zaten en stonden er soms tweeduizen­d man te zuipen op het intieme, trapeziumv­ormige pleintje. En dit was het eerste weekend na de heropening.

We gingen dineren bij Stella’s moeder. Sara en Andrea waren er ook bij. We konden niet, als de vorige keer, op een rijtje in de buitenluch­t op het balkon zitten, omdat een onweersbui naderde. Op ontsmette pantoffels maakten we een alternatie­f plan.

Na lang beraad werd er besloten dat Sara en Andrea aan weerszijde­n van de tot kerstlengt­e uitgeschov­en eettafel plaatsname­n, terwijl Stella en ik in de studeerkam­er zouden eten en de moeder voor haar eigen veiligheid werd opgesloten in haar eigen keuken. Bij het toetje mochten we allemaal in de woonkamer komen. Stella hield haar mondkapje op haar kin, terwijl zij haar ijsje lepelde en schoof het over haar neus en mond wanneer ze tussen de hapjes door iets wilde zeggen.

Omdat we moesten bijkomen van zoveel gezellighe­id, gingen Stella en ik na afloop nog wat drinken op Piazza delle Erbe. De onweersbui was overgetrok­ken. Zo waren we getuige van de eerste movida in de nieuwe tijd.

De bars hadden beveiliger­s ingehuurd om samenklitt­ende groepen uit elkaar te trekken, maar ze waren niet nodig. Iedereen was uiterst gediscipli­neerd aan het losgaan. Serveerste­rs met mondkapjes zagen toe op de ontsmettin­gsprocedur­es van wie naar de wc wilde. Het was mooi. Ik had het leven gemist. Ik genoot.

Maar toen begon de absurditei­t van de situatie tot mij door te dringen. Mensen kwamen samen om angstvalli­g op afstand te blijven. Gemaskerd weerzien werd met protocolle­n gevierd. Halve gezichten lachten in de nacht. Het was fascineren­d. We bleven tot sluitingst­ijd.

 ?? Nederlands­e schrijver. Woont en werkt in Genua. ??
Nederlands­e schrijver. Woont en werkt in Genua.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium