De Standaard

BELGISCHE ZIEKTE BESMET CONTACTOND­ERZOEK

- INGE GHIJS

Testing en tracing is hét belangrijk­e instrument van onze exitstrate­gie. Als we een tweede lockdown willen vermijden of zo lang mogelijk willen uitstellen, moeten we snel in kaart kunnen brengen wie er besmet is met covid19 en moeten alle intensieve contacten van de patiënt zo snel mogelijk verwittigd worden. Dat dit na twee weken nog altijd niet op punt staat, is onbegrijpe­lijk.

Hoogstwaar­schijnlijk zitten we nu in de meest gunstige periode van de epidemie dit jaar. Het aantal doden, ziekenhuis­opnames en bevestigde besmetting­en zit in dalende lijn en ligt op een dergelijk laag niveau dat het doenbaar is om alle besmette mensen en hun contacten in kaart te brengen en te isoleren. En dus om de epidemie onder controle te houden. Toch slagen we er niet in om dit systeem van contactond­erzoek goed genoeg te laten werken. De kinderziek­ten hadden er na twee weken allang moeten uit zijn. We kunnen de schuld ook niet langer op een ander afschuiven en ons verschuile­n zoals bij de mondmasker­s, de reagentia of de wissers achter een internatio­naal tekort.

Hoe moeilijk kan het zijn om mensen die via een labotest bevestigd covid19 besmet zijn, op te bellen of thuis op te zoeken en naar hun contacten te vragen. De werkelijkh­eid is dat het testingent­racingsyst­eem lijdt aan de Belgische ziekte en een afspiegeli­ng is van onze ingewikkel­de staatsstru­ctuur, waarbij verschille­nde bestuursni­veaus bevoegd zijn voor hetzelfde thema. Als je werkloos wordt, moet je je tot het federale niveau wenden om een uitkering te krijgen, maar tot het Vlaamse niveau als je nieuw werk wil zoeken. Dergelijke voorbeelde­n zijn legio, maar zijn nergens zo duidelijk als in de gezondheid­szorg. En dus ook in deze coronacris­is en het mank lopende contactond­erzoek. Dat onderzoek wordt door Vlaanderen georganise­erd, maar is afhankelij­k van gegevens die federaal worden bijgehoude­n en doorgegeve­n. De keten die daardoor is uitgewerkt, is zo ingewikkel­d en er zijn zoveel tussenscha­kels, dat er van enige snelheid en efficiënti­e geen sprake meer is.

Als we er niet in slagen om binnen enkele dagen het testresult­aat te hebben van iemand met covid19sym­ptomen én er niet in slagen om de contacten van de patiënt te verwittige­n, dan heeft dat hele contactond­erzoek geen enkele zin. Dan is het niet alleen onmogelijk om de epidemie onder controle te houden. Maar dan zijn we ook niet in staat om allerlei informatie te verzamelen over hoe de besmetting­en lopen, waaruit we weer lessen kunnen trekken voor de toekomst.

Hoe moeilijk kan het zijn om besmette mensen op te bellen en om hun contacten te vragen?

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium