De Standaard

Uitstel voor strengere bouwnormen

De Vlaamse regering stelt de strengere regels voor de energieeff­iciëntie van nieuwbouw voor een jaar uit, in afwachting van een evaluatie.

- VAN ONZE REDACTEUR WIM WINCKELMAN­S

Volgens planning had het zogenaamde Speil voor nieuwbouw begin volgend jaar strenger moeten worden. Dat Speil of schilpeil drukt in één getal uit hoe goed een gebouw bestand is tegen koude winterdage­n of hete zomerdagen, en of de vorm van het gebouw wel energieeff­iciënt is. Hoe minder energie nodig is om de temperatuu­r in een woning op peil te houden, hoe lager het cijfer.

Het verplichte Speil voor nieuwbouw ligt vandaag op 31, de bedoeling was om de energieeff­iciëntie tegen begin volgend jaar nog te verstrenge­n naar het cijfer 28. Maar de bouwsector protesteer­de, zoals hij eerder ook al had geproteste­erd tegen de invoering van Speil 31.

De sector vreesde dat een nieuwbouww­oning door de strengere eisen vijf tot tien procent duurder kan worden, door de noodzaak aan extra zonnewerin­g, dikkere beglazing en bijkomende isolatie. En dat terwijl er volgens de sector efficiënte­re ingrepen mogelijk zijn, zoals de installati­e van een warmtepomp

en een beter gebruik ervan.

Architecte­n vreesden dan weer dat sommige woningtype­s, vooral dan de open en halfopen bebouwing, de normen gewoonweg niet meer zouden kunnen halen, zeker als ze grote glaspartij­en bevatten.

De Vlaamse regering heeft nu op vraag van minister van Omgeving Zuhal Demir (NVA) besloten de invoering van de strengere energieeis­en met een jaar uit te stellen. Ze wil eerst de resultaten kennen van een analyse door het Vlaams Energieage­ntschap, die in de loop van dit jaar klaar moet zijn.

Klimaat

‘Het is niet de bedoeling minder ambitieus te zijn op het vlak van klimaat, integendee­l’, zegt Vlaams Parlements­lid Robrecht Bothuyne (CD&V). ‘We moeten er wel op toezien dat nieuwbouw, die sowieso het minste uitstoot oplevert, een aantrekkel­ijke en betaalbare piste blijft voor gezinnen met bouwplanne­n, zeker nu we voor een zware economisch­e crisis staan, waarbij de nieuwbouwm­arkt het sowieso al moeilijk zal hebben.’

‘Deze maatregel zou zelfs een negatief gevolg hebben voor het klimaat’, zegt Marc Dillen van de Vlaamse Confederat­ie Bouw. ‘De CO2 uitstoot bij de productie van het extra isolatiema­teriaal zou nooit terugverdi­end kunnen worden. Het is bovendien niet het moment om kostenverh­ogende maatregele­n te nemen.’

De Vlaamse regering heeft overigens nog een andere maatregel genomen, waarin de bouwnormen wel worden aangescher­pt. Het verplichte Epeil,

‘We moeten erop toezien dat nieuwbouw een aantrekkel­ijke en betaalbare piste blijft voor gezinnen’

ROBRECHT BOTHUYNE Vlaams Parlements­lid (CD&V)

een maatstaf voor energiezui­nigheid na een ingrijpend­e energieren­ovatie, zakt vanaf volgend jaar van 70 naar 60.

Uit onderzoek was al gebleken dat het gemiddelde Epeil na renovatie stelselmat­ig onder het huidige eisennivea­u ligt. Er was dan ook marge om de aanscherpi­ng naar E60, die pas voor 2025 was gepland, sneller te laten ingaan.

 ?? © Jimmy Kets ?? De bouwsector vreest dat een nieuwbouww­oning tot tien procent duurder zou kunnen worden.
© Jimmy Kets De bouwsector vreest dat een nieuwbouww­oning tot tien procent duurder zou kunnen worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium