De Standaard

100.000 doden en Trump golft, schimpt, dreigt

Het Memorial Dayweekend stond in het teken van de bijna 100.000 coronadode­n. Donald Trump tobt ondertusse­n dat de arena straks niet vol zit op ‘zijn’ conventie.

- VAN ONZE REDACTEUR STEVEN DE FOER

Troostende woorden spreken bij collectief verdriet, is een klassieke taak voor een president. Donald Trump krijgt vaak kritiek omdat hij dat nooit doet, maar de manier waarop hij het Memorial Dayweekend vierde, zien velen opnieuw als een ongezien staaltje van harteloosh­eid.

Memorial Day is de dag waarop de VS hun gesneuveld­e soldaten herdenken. Net nu het land de kaap van 100.000 coronadode­n nadert, noemen veel commentato­ren hen de gesneuveld­en van deze tijd. De coronatol is al groter dan alle levens die de VS verloren heeft sinds het begin van de oorlog in Vietnam, bijna 60 jaar geleden. The New York Times publiceerd­e zondag een voorpagina met de namen van duizend slachtoffe­rs.

Bovendien blijkt uit een nieuw rapport dat, als de regeringTr­ump sneller had ingegrepen, er tienduizen­den mensenleve­ns gespaard hadden kunnen worden.

Propvolle zwembaden

Trump negeerde het. Zondag tweette hij dat de cijfers van besmetting­en in de hele VS nu drastisch afnemen. Dat is niet waar. Er is globaal een daling, omdat in het absolute epicentrum New York het ergste duidelijk achter de rug is. Maar in de meeste staten stagneren de cijfers al weken, in een dozijn nemen ze nog toe. In rurale gebieden die tot dusver grotendeel­s gespaard bleven, dreigt volgens experts een tweede golf. Dat Trump niettemin iedereen oproept het normale leven te hernemen, leidde tot zeer uiteenlope­nde taferelen in het Memorial Day

Weekend, traditione­el zowat de start van de zomer.

In sommige staten bleven alle parken en stranden gesloten, in andere was het een drukte van je welste, zoals beelden van propvolle zwembaden in Texas en Missouri aantonen. Trump bracht zaterdag en zondag al golfend door, in zijn club in Virginia.

Bij de poort passeerde hij een handvol betogers met borden waarop ‘leugenaar’ stond en ‘100.000 doden, kan het u iets schelen?’. Bij het golfen trok Trump zich niets aan van de afstandreg­els met zijn medespeler­s. Tussendoor tweette hij fysieke belediging­en aan Democratis­che topvrouwen zoals Nancy Pelosi, Stacy Abrams en Hillary Clinton, en verspreidd­e hij samenzweri­ngstheorie­ën. Pas na zware kritiek dat de vlag boven het Witte

Huis niet halfstok hing in dit weekend van rouw en respect, plooide hij op dat punt, maar geen woord van troost of ingetogenh­eid kwam over zijn lippen.

Ieder stoeltje benutten

Ook maandagoch­tend niet, op de dag van dodenherde­nking. Trump begon bij het ontbijt met een reeks woedende tweets tegen de gouverneur van North Carolina, de Democraat Roy Cooper. Cooper had vrijdag het signaal gegeven voor een zeer geleidelij­ke verdere versoepeli­ng voor kappers en restaurant­s. Cooper zei er meteen bij dat er nog geruime tijd flinke beperkinge­n zullen gelden. Voor Trump het signaal om Cooper zwaar onder druk te zetten. Eind augustus wordt in Charlotte, North Carolina, de Republikei­nse Nationale Conventie georganise­erd, een week na die van de Democraten in Milwaukee, Wisconsin. Maar terwijl de Democraten sterk overwegen om hun conventie virtueel te houden, wil Trump absoluut niet afzien van vier dagen bejubeld worden in een bomvolle arena. Hij eist dat de enorme conventieh­al in haar maximale capaciteit gebruikt wordt, dus zonder maatregele­n van social distancing. ‘Als de gouverneur dat niet kan garanderen’, aldus Trump, ‘dan is dat jammer voor al dat geld dat tienduizen­den mensen zouden spenderen, maar dan gaan we naar een andere staat.’

Gistermidd­ag ging de president – zoals steeds zonder masker – dan toch een krans neerleggen op de militaire begraafpla­ats van Arlington. Zijn rivaal Joe Biden en zijn vrouw Jill deden hetzelfde, maar mét masker, op een militair kerkhof in Delaware. Het was de eerste maal in tien weken dat Biden in het openbaar verscheen.

‘Als North Carolina niet garandeert dat we ieder stoeltje kunnen gebruiken, moeten we met onze Conventie en onze dollars naar een andere staat gaan’

DONALD TRUMP President VS

 ?? © Mandel Ngan/afp ?? Boze Amerikanen protestere­n tegen Trump aan de poort van zijn golfclub in Virginia.
© Mandel Ngan/afp Boze Amerikanen protestere­n tegen Trump aan de poort van zijn golfclub in Virginia.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium