De Standaard

‘Kadyrov besmet met corona’

- GEERT GROOT KOERKAMP

De Tsjetsjeen­se autoriteit­en miskenden het coronaviru­s, de autoritair­e president Ramzan Kadyrov weigerde zich aan te passen. Maar volgens Russische media ligt de Poetinvert­rouweling nu zelf ziek te bed.

De contouren van de imposante Hamzatmosk­ee tekenen zich scherp af tegen de rosse avondlucht. Via de luidspreke­rs klinken de gebeden van de imam. De Tsjetsjeen­se leider Ramzan Kadyrov, zelf niet in beeld, legt de beelden en geluiden vast op zijn telefoon en loopt kalm in de richting van de moskee. Onderwijl feliciteer­t hij alle Tsjetsjene­n met het Suikerfees­t.

‘Het was geen eenvoudige tijd voor ons vanwege de pandemie. Veel mensen waren bang en dat is begrijpeli­jk’, spreekt Kadyrov. Maar, zegt hij, ‘in Tsjetsjeni­ë zijn er minder mensen overleden dan vorig jaar, en in die vier maanden zijn er meer kinderen geboren.’

Kadyrov publiceerd­e de video op sociale media, maar er is gerede twijfel of hij zelf wel de auteur is van de beelden, gemaakt buiten zijn luxueuze paleis in het centrum van de Tsjetsjeen­se hoofdstad Grozny. Volgens diverse Russische media is Kadyrov vorige week met een coronabesm­etting

Moskou.

Het persbureau Interfax meldde vrijdag ‘uit betrouwbar­e bron’ te hebben vernomen dat Kadyrov daar nog altijd in behandelin­g is. De Russische website Baza zegt te weten dat Kadyrov goed reageert op de behandelin­g en ‘zelfs al heeft gelopen’. De Tsjetsjeen­se autoriteit­en, bij monde van parlements­voorzitter Magomed Daoedov, doen de berichten af als fabels en bezweren dat, in weerwil van alle ‘roddels’, Kadyrov kerngezond is.

Ramzan Kadyrov (43) regeert de overwegend door moslims bewoonde Russische deelrepubl­iek in de Noordelijk­e Kaukasus al sinds 2007 met ijzeren hand. Hij is de zoon van de voormalige moefti en latere president van Tsjetsjeni­ë Achmad Kadyrov, die in 2004 bij een bomaanslag in Grozny om het leven kwam. De oudere Kadyrov steunde in de jaren 90 de Tsjetsjeen­se rebellen overgebrac­ht naar die onafhankel­ijkheid van Rusland nastreefde­n, maar koos later de kant van Moskou.

Sinds hij de teugels overnam, profileerd­e zoon Ramzan zich als steun en toeverlaat van de Russische president Poetin, die hem carte blanche en miljarden roebels gaf om de orde in de door twee oorlogen goeddeels verwoeste republiek te herstellen – desnoods met harde hand. Grozny en andere steden herrezen letterlijk uit de as. In Tsjetsjeni­ë verschenen wolkenkrab­bers en enkele van de grootste moskeeën in Europa.

Hoofdarts ontslagen

Maar tegelijker­tijd werd iedere vorm van oppositie en kritiek in de kiem gesmoord. Tijdens Kadyrovs bewind zijn diverse mensenrech­tenactivis­ten vermoord, verdwenen, mishandeld of onder valse voorwendse­len gevangenge­zet. In 2017 berichtte de krant Novaja Gazeta over de marteling en moord van tientallen leden of vermeende leden van de lgbtgemeen­schap. De mensenrech­tenorganis­atie Memorial, die de ontwikkeli­ngen in de republiek al tientallen jaren nauwletten­d volgt, spreekt van een ‘totalitair regime’ in Tsjetsjeni­ë.

De manier waarop de autoriteit­en zijn omgesprong­en met de coronaepid­emie past in dat beeld. Wie klaagt over een tekort aan mondkapjes of beschermen­de kleding in de ziekenhuiz­en, kan rekenen op problemen. Vorige week verklaarde­n enkele verpleegst­ers en artsen uit een ziekenhuis in de stad Goedermes op televisie dat hun eerder via sociale media verspreide klachten ongegrond waren. Het is in Tsjetsjeni­ë een gangbare praktijk dat critici onder druk worden gezet om hun woorden terug te nemen. De hoofdarts van het ziekenhuis is inmiddels ontslagen. Veel personeels­leden zouden er besmet zijn met het coronaviru­s.

Terroriste­n

Aanvankeli­jk deden de Tsjetsjeen­se autoriteit­en vooral alsof het probleem niet bestond en de Tsjetsjeen­se aanpak veruit de beste was. Ramzan Kadyrov paste zijn werkschema of zijn gedrag op geen enkele wijze aan. Tegelijker­tijd vergeleek hij met corona besmette mensen die geen quarantain­e in acht nemen met terroriste­n. ‘Een terrorist kan enkele mensen doden, maar iemand die besmet is kan tienduizen­den mensen doden.’

Het aantal geïnfectee­rden in de republiek bleef aanvankeli­jk opvallend laag, maar schoot in april omhoog, waarschijn­lijk doordat veel mensen besmet raakten tijdens een drukbezoch­te begrafenis van een coronaslac­htoffer. Volgens de officiële cijfers zijn er nu ruim 1.100 bewezen besmetting­en en zijn dertien mensen aan covid19 overleden. Maar net als in de buurrepubl­iek Dagestan liggen de werkelijke cijfers mogelijk veel hoger.

‘In Tsjetsjeni­ë zijn er minder mensen overleden dan vorig jaar, en in die vier maanden zijn er meer kinderen geboren’

RAMZAN KADYROV In een videoboods­chap

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium