De Standaard

File op Antarctica

-

D e musea zijn weer open. Een stukje vrijheid dat we weer hebben veroverd. Voorwaarde­lijke vrijheid, uiteraard. Je geraakt er alleen binnen met een vooraf gereservee­rd ticket, er is overal handgel, en met pijlen en lijnen word je in een vast parcours gedwongen. Ieder museum kleurt die lijnen in zoals het wil.

Het Museum voor Natuurwete­nschappen in Brussel, waar ik afgelopen weekend met twee dinogekke kleuters een kijkje ging nemen, kiest voor een nogal directieve aanpak. Bezoekers volgen in het museum een welomlijnd parcours langs de tentoonste­lling Antarctica en zijn bekende dino’s. Op de vloer van de tentoonste­lling zijn grote rechthoeke­n geplakt. Elke bezoeker, al dan niet met huisgenote­n, wordt geacht binnen zijn hok te blijven en mag pas naar het volgende hok wanneer zijn voorganger­s zijn doorgescho­ven. Een vakje overslaan is verboden. Net als afwijken van het parcours om te gaan plassen – wat het museum, met de vele kleine kinderen dat het aantrekt, nog geheid structurel­e vochtprobl­emen zal bezorgen.

Met zo’n organisati­e geldt in het Museum voor Natuurwete­nschappen de facto het recht van de traagste. Geen meter file richting Brussel, maar in het museum zelf was het bumperrijd­en. Dat kwam door één man met een buitengewo­ne fascinatie voor duikerpakk­en en pinguïns.

Pinguïns zijn schattige beesten, dat ga ik niet betwisten, en al helemaal als ze buikglijde­n, maar als je een kwartier moet kijken naar een twee minuten durend filmpje, dan heb je die naar vis ruikende cuties echt wel gezien. Niet zo voor deze langkijker: die nam uitgebreid zijn tijd voor elk educatief scherm en diorama en veroorzaak­te zo een heuse bottleneck.

Gelukkig was er een suppoost met gezond verstand die de file op den duur beu was. Elke bubbel die eerst gedwee achter de langkijker had aangesjokt, mocht de man voorbijste­ken, op een veilige anderhalve meter afstand – dat spreekt. We konden eindelijk tegen een kleutervri­endelijk tempo van hok naar hok door de expo wandelen. En toen we bij de dino’s aankwamen, waren de hokjes verdwenen. Ooit al eens een kolonie pinguïns enthousias­t zien waggelen naar zee? Dat waren wij. Eindelijk vrij. Hoppend van triceratop­s naar iguanodons, gewoon onze neus achterna. En wat bleek? Ook zonder betuttelen­de vakjes hield elke bubbel netjes anderhalve meter afstand.

En de langkijker? Die zat vast nog ergens op Antarctica.

In het Museum voor Natuurwete­nschappen geldt tijdelijk het recht van de traagste

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium