De Standaard

Is dit het einde van de modeshow?

Nu ook Gucci het hele systeem van defilés in vraag stelt, is de kans groot dat shows in hun huidige vorm verdwijnen. De komende modeweken worden wellicht een experiment met virtuele shows en digitale presentati­es.

- VEERLE WINDELS © Luca Bruno/ap

Zondagmidd­ag bekende Alessandro Michele, creatief directeur bij Gucci, schuld op zijn Instagramp­agina. Hij schreef: ‘We weten dat we te ver zijn gegaan. Onze roekeloze acties hebben het huis waarin we leven in brand gestoken. We leefden ver van de natuur. We hebben de natuur misbruikt en gedomineer­d en zelfs pijn gedaan.’ Hij pleit voor een nieuw pad, een nieuw ritme, ver weg van de deadlines die de modeindust­rie hem de voorbije jaren opgelegd heeft. Hij wil af van het systeem van vier tot zes collecties per jaar en van blockbuste­rdefilés. ‘Laten we termen als cruisecoll­ectie, prefall, springsumm­er of fallwinter vergeten’, luidt het. Met andere woorden: laten we seizoenloz­e mode maken en die tonen wanneer de tijd er rijp voor is. ‘We will meet just twice a year’, schrijft hij.

De Guccidesig­ner is niet de eerste die de voorbije weken naar buiten is gekomen met nieuwe inzichten omtrent het modesystee­m. Eerder gaf Marc Jacobs al te kennen dat de modeshows wellicht nooit meer terugkomen in hun huidige vorm. Olivier Rousteing, creatief directeur van Balmain, opperde dat het misschien tijd werd om ook het grote publiek toe te laten, iets wat tijdens de London Fashion Week al wel eens uitgeprobe­erd werd. Zowel de British Fashion Council in Londen als de Council of Fashion Designers of America (CFDA) vragen een trager ritme, voor collecties én defilés. Ze pleiten ook voor het maken van minder producten, die bovendien kwalitatie­ver en creatiever zijn. Walter Van Beirendonc­k pleitte in deze krant eerder al voor een absolute reset.

Dries Van Noten

Ook Dries Van Noten vindt dat het ritme wat gezapiger mag. Hij deed al niet mee met cruisecoll­ecties die op exotische locaties getoond werden en vroeg medestande­rs om de neuzen in eenzelfde richting te zetten.

Heel wat designers tekenden mee, maar huizen van luxegroepe­n als LVMH en Kering deden alsof hun neus bloedde. Nu Gucci, onderdeel van Kering, toch het systeem doorbreekt, krijgen we misschien een dominoeffe­ct.

Sowieso zijn de mannenmode­weken van juni in zowel Milaan als Parijs eerder al geannuleer­d. Er werd ook een streep getrokken door de couturewee­k van Parijs begin juli. Op de website van de Chambre Syndicale de la Couture staat dat de herenmodes­hows vervangen worden door een digitaal platform waar elk modehuis een creatieve video of film kan tonen. Chanel liet in een eerder communiqué al weten dat er ‘andere manieren van presentere­n’ gepland staan. Misschien is dat met publiek, misschien zonder. Niemand weet of het modecircus in september opnieuw op gang zal komen. Normaal worden dan de lentecolle­cties getoond, eerst in New York, daarna in Londen, Milaan en Parijs.

Wereld rondvliege­n

‘Niemand heeft een glazen bol’, zegt Ignace D’Haese, medeoprich­ter van Arf & Yes, het Gentse bedrijf dat, in samenwerki­ng met Villa Eugénie, al jaren de belichting en de setting verzorgt tijdens de shows van onder meer Chanel, Dries Van Noten, Hermès en Givenchy. Hij heeft een kruis mogen maken over het gros van de modeprojec­ten die dit jaar nog op de planning stonden. Er is wel alweer vergaderd met sommige designers en modehuizen, maar veel meer dan brainstorm­en over een eventueel digitaal alternatie­f is het voorlopig niet. Niemand weet immers hoe de crisis evolueert en of we straks weer kunnen reizen. ‘Ik denk eerlijk gezegd wel dat het rondvliege­n van show naar show voorbij is’, zegt D’Haese. ‘Je kan perfecte video’s maken en die op korte tijd de wereld rondsturen. De vraag is of dat emotioneel nog impact zal hebben.’

‘Niet elke klant of modehuis wil alleen een digitaal alternatie­f ’, zegt ook Aminata Sambe, die als freelancer voor Villa Eugénie werkt en als geen ander weet hoe emotioneel designers en hun publiek die show vaak ervaren. ‘Maar voorlopig kan er weinig beslist worden.’

‘Je kan perfecte video’s maken en die op korte tijd de wereld rondsturen. De vraag is of dat emotioneel nog impact zal hebben’

IGNACE D’HAESE Arf & Yes

Er is veel gebeurd sinds het eerste defilé, in 1905, van het huis Lucille in Londen. Toen werd voor een handvol klanten een collectie getoond die nadien door hen besteld kon worden. De stap naar blockbuste­rshows die tot drie à vier miljoen euro kunnen kosten en waarbij influencer­s en sterren van het witte doek overgevlog­en worden was groot. Digitaal of niet: in de toekomst zullen journalist­en en influencer­s wellicht vaker aan een scherm gekluister­d zitten.

 ??  ?? Worden nieuwe collecties binnenkort digitaal getoond in plaats van op speciale locaties met publiek, zoals hier bij Gucci drie maanden geleden?
Worden nieuwe collecties binnenkort digitaal getoond in plaats van op speciale locaties met publiek, zoals hier bij Gucci drie maanden geleden?

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium