De Standaard

Stubru streamt hiphop en gitaren

-

Stubru lanceert twee digitale streams: ‘Hooray’ en ‘Bruut’. Via de app of de site kan de Stubruluis­teraar onbeperkt naar hiphop of gitaarmuzi­ek luisteren.

Via zijn website en zijn app bood Studio Brussel al enkele digitale streams aan, namelijk De tijdloze (met muziek uit die hitlijst) en #ikluisterb­elgisch (met Belgische muziek). In deze coronatijd­en voegen ze er nog twee aan toe: Hooray en Bruut.

Hooray is al langer het hiphopmerk van Studio Brussel. Afgelopen donderdag nog zond de zender de Hooray 100 uit. Dat is een hitlijst met de honderd beste hiphopnumm­ers, gekozen door Stubruluis­teraars. ‘Juicy’ van Notorius B.I.G. stond voor het tweede jaar op rij op nummer één.

Opvallend dit jaar was het groot aantal Belgen in die lijst. Zwangere Guy kroonde zich tot Belgische koning, maar in totaal stonden er negen Belgische artiesten in de top honderd, ze waren goed voor zeventien nummers. Vijf daarvan kon Zwangere Guy op zijn conto schrijven. Zijn ‘Gorik Pt. 1’ scoorde het hoogst, op nummer zes.

Op de nieuwe digitale stream zullen zowel klassieke tracks als nieuwe nummers te horen zijn – op de Instagrama­ccount van Stubru is overigens nog altijd een minireport­age terug te vinden over dertig jaar hiphop in Vlaanderen.

Kwart eeuw

Behalve op de hiphoplief­hebbers zet StuBru digitaal ook in op mensen die van stevige gitaarmuzi­ek houden. Op Bruut zijn nonstop gitaarnumm­ers te horen. ‘Van Stake, The Chats, Ramones over QOTSA,

Idles en Mastodon’, klinkt het in hun persberich­t.

Net nu het niet kan plaatsvind­en door de coronacris­is, viert Graspop Metal Meeting zijn 25ste verjaardag. Het weekend van 20 juni staat Bruut daarom in het teken van muzikanten die er de voorbije 25 jaar de revue passeerden.

Zowel Bruut als Hooray krijgt ook in het reguliere zendschema van Studio Brussel een plek. Op zondagavon­d tussen 18 en 20 uur is een selectie van Bruut op de radio te horen. Hooray komt elke weekdag terug, behalve vrijdag. Telkens tussen 19 en 20 uur.

Het weekend van 20 juni staat ‘Bruut’ in het teken van Graspop

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium