De Standaard

Pink vooral uw tranen niet weg

- TOM HEREMANS Mediaredac­teur

‘Probeer anderhalve meter afstand te houden. Als u moet wenen, probeer dan uw gezicht niet aan te raken, laat het gewoon lopen.’ Dat advies kreeg de dochter van een aan covid19 overleden 68jarige vrouw, net voor ze bij de begrafenis­ondernemer de kamer binnenstap­te waar haar moeder lag opgebaard. Even later stond ze op veilige afstand van haar dode moeder, onherkenba­ar door de beschermen­de cape, het mondmasker en de veiligheid­sbril die ze droeg. ‘Bedankt voor alles’, snikte ze, de handen in elkaar geklemd opdat ze er niet mee aan haar gezicht zou komen. Wat voor een rotzak van een virus laat mensen nog dagen na hun overlijden besmetteli­jk zijn?

En dat was niet eens de meest aan grijpende scène in de eerste aflevering van Komen te gaan – corona. Woestijnvi­s besloot een vervolg te breien aan de gesmaakte humaninter­estreeks die ons vorig jaar een revelerend­e inkijk bood in het leven van begrafenis­ondernemer­s. Een juiste reflex, zo blijkt: de ziekenzorg is de voorbije maanden in overdrive moeten gaan, maar de dodenzorg net zo goed, dat mag ook wel eens benadrukt. Het klopt natuurlijk dat begrafenis­ondernemer­s, in tegenstell­ing tot verpleegst­ers, meer verdienen in tijden van dit soort epidemieën (de ene zijn dood ...) maar dan nog.

De voorbije drie maanden ging een ploeg van Woestijnvi­s dus weer filmen in de uitvaartse­ctor en de algemene conclusie na de eerste aflevering van Komen te gaan – corona is deze: als je zelf nog geen naaste aan corona bent verloren, dan heb je geen idee welke impact het virus heeft op onze begrafenis­rituelen, en op de logistieke ondernemin­g die eraan voorafgaat. We zagen begrafenis­ondernemer­s zich van top tot teen hullen in beschermen­de kledij om lichamen uit koellades te halen en in kisten te leggen. We zagen hen die kisten met liters ontsmetten­de vloeistof behandelen na ze hermetisch te hebben dichtgesch­roefd. We zagen hen een geschikte plek zoeken om de stapel urnen te bewaren, voor mensen die de uitvaartdi­enst van hun dierbare willen uitstellen tot de maatregele­n versoepeld worden. We zagen begrafenis­ondernemer­s livestream­s opzetten, zodat familieled­en van thuis de uitvaartdi­enst konden volgen. En we zagen vooral de treurnis van begrafenis­diensten waar nauwelijks volk aanwezig is, omdat het niet mag.

We zagen, tot slot, dat Woestijnvi­s erin slaagt zelfs over dit soort wrange gebeurteni­ssen een programma te maken waar een zekere lichtheid in sluipt, waardoor het draaglijk blijft zonder respectloo­s te worden. Een bemoedigen­d schouderkl­opje waard, zodra het weer mag.

‘Komen te gaan – corona’, maandag om 21.20 uur op Eén. ¨¨¨¨è

Wat voor een rotzak van een virus laat mensen nog dagen na hun overlijden besmetteli­jk zijn?

 ?? © vrt ?? Coronaslac­htoffers zijn ook na hun overlijden nog besmetteli­jk.
© vrt Coronaslac­htoffers zijn ook na hun overlijden nog besmetteli­jk.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium