De Standaard

STOMEN TEGEN CORONA

ZuidAmerik­a is het nieuwe epicentrum van de coronapand­emie. De gezondheid­szorg in Brazilië, die al mank liep, dreigt nu ineen te storten. ‘Als jonge moeder uit een favela ben je machteloos.’

- FOTO’S ERICKY BONIPHACE/AFP

Plakjes knoflook en gember, schijfjes citroen en sinaasappe­l, pepermunto­lie, cayennepep­er en eucalyptus: allemaal ideale ingrediënt­en voor een hete thee tegen een doordeweek­se verkoudhei­d. Toch kunnen ze je volgens believers zelfs redden van het nieuwe coronaviru­s. Gooi wat pepermunto­lie in een pot met kokend water, inhaleer de stoom en het virus valt ter plekke dood achterover.

Quatsch natuurlijk, aldus de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO), maar in Tanzania kunnen de believers zelfs de president, John Magufuli, tot hun kamp rekenen. Volgens hem is een van zijn kinderen van covid19 genezen dankzij stoominhal­aties met citroenen en gember.

Stoombehan­delingen zijn in Tanzania sowieso populair als traditione­le behandelin­g van griep, hoge koorts en malaria. Maar nu zoeken veel Tanzaniane­n, hun president op kop, er ook hun heil in tegen corona. In de straten van Dar es Salaam installeer­de kruidendok­ter Msafiri Mjema (op de foto’s met het geruite hemd) een stoominhal­atiecabine, waar mensen voor 1.000 Tanzaniaan­se shilling, of iets minder dan een halve euro, een tiental minuten waterdamp met zout kunnen inademen, als preventiev­e behandelin­g tegen het virus.

Tanzania is een van de weinige landen in Afrika die geen uitgebreid­e maatregele­n tegen het virus hebben genomen. De oppositie verwijt de regeringMa­gufuli dat ze haar kop in het zand steekt.

Met halfopen, dromerige oogjes ligt Vitoria Gabriele op een bruine ziekenhuis­deken. Uit haar neusvleuge­ls hangen doorzichti­ge buisjes die in een wirwar met wit verband zijn vastgeplak­t op haar wangen. Naast zich de uit haar mond gevallen groene fopspeen. ‘Deze foto is een paar dagen voor haar overlijden gemaakt’, zegt moeder Andréa Silva de Souza (20) terwijl ze verder scrolt op haar telefoon, langs foto’s en film pjes van haar dochtertje. ‘Vitoria is een jaar en twee maanden oud geworden.’

Naast de tweepersoo­nsmatras op de grond in de kleine sloppen wijkwoning in Baixada de Flumi nense, een van de armste en ge welddadigs­te regio’s van Rio de Janeiro, ligt een stapeltje luiers en een paars kinderrugz­akje. Vitoria had een waterhoofd en lag als ge volg daarvan sinds haar geboorte al regelmatig in het ziekenhuis.

Ook in april. Maar na een week werd ze ontslagen. De volgende dag thuis lachte en speelde ze weer, vertelt Andréa.

Toen Vitoria twee weken later koorts en ademhaling­sproblemen kreeg, werd ze met spoed opgeno men. Een paar dagen later over leed ze in het ziekenhuis. ‘Na haar overlijden is ze getest en ze bleek covidposit­ief. Ze moet het virus in het ziekenhuis hebben opgelopen’, zegt Andréa. Vitoria is tot nu toe het jongste slachtoffe­r van de cor onacrisis in Brazilië. Het grootste land van LatijnsAme­rika telde tot zondag ruim 22.000 doden en 350.000 besmetting­en en is in dat laatste opzicht na de VS het zwaarst getroffen land. Vrijdag riep de WHO ZuidAmerik­a uit tot het nieuwe epicentrum van de pandemie.

Afgelopen week kwamen er dagelijks soms ruim duizend do delijke slachtoffe­rs bij. Rio de Ja neiro, de op twee na zwaarst ge troffen deelstaat van het land, telde zondag rond de 4.000 doden tot nu toe. Het gezondheid­sstelsel in de ruim twintig federale en gemeenteli­jke ziekenhuiz­en in Rio begint te bezwijken. Er zijn te weinig bedden voor intensieve zorg, er is een tekort aan beademings­apparaten en er is te weinig medisch personeel. Artsen moeten soms al kiezen wie ze wel en niet laten leven.

Geïmprovis­eerde tent

Een ronde langs een zestal ziekenhuiz­en in Rio leert dat in de buitenwijk­en van de stad de problemen het grootst zijn. Zoals bij de permanent geopende medische dienst (UPA) in de voorstad Duque de Caxias, waar een speciale covidhulpp­ost is opgezet. Onder een witte geïmprovis­eerde tent zitten meer dan vijftig mensen op blauwe klapstoelt­jes te wachten. Ze hebben allemaal een mondkapje op. Een poster op de muur zegt dat het dragen van maskers verplicht is als mensen op consult komen.

Als de deur openzwaait verschijnt een verpleegst­er in volledig beschermde plastic kleding. Met een doorzichti­g scherm voor haar ogen roept ze de namen van de mensen die naar binnen mogen. Door een kier van de halfopen deur is te zien dat de zaal vol wachtende mensen zit, artsen en verpleegst­ers lopen druk heen en weer.

‘Ik heb mijn zoontje bij mijn zus gebracht. Ik haal hem pas op als ik een tijdje klachtenvr­ij blijf. Ik wil niet nog een kind verliezen’

Doodsbang

ANDRÉA SILVA DA SOUZA

Van achter een donkerblau­w mondkapje staart Carlos Alberto de Melo richting de uitgang. Iedere keer als de deur opengaat, veert hij op. Een uur geleden heeft hij zijn schoonmoed­er naar binnen gebracht. ‘Ze was kortademig en had koorts. Ik heb zelf al corona gehad. Drie dagen lang kon ik nauwelijks ademen. Mijn neus zat dicht, via mijn mond kreeg ik bijna geen lucht, ik was doodsbang. Uit een scan bleek dat meer dan 20 procent van mijn longcapaci­teit was aangetast’, zegt hij.

Een ambulance met het noodnummer 192 groot op de zijkant, rijdt met loeiende sirene langs. Vo

Braziliaan­se moeder uit sloppenwij­k Baixada de Fluminense, in Rio

rige week was 98 procent van de capaciteit van de ziekenhuiz­en in Rio al bezet. De Vereniging van Artsen stelde dat, als Rio een maand eerder gekozen had voor een volledige lockdown, de situatie dan minder dramatisch was geweest.

Hoewel zowel de gouverneur van Rio, Wilson Witzel, als de burgemeest­er van de stad, Marcelo Crivella, vanaf het begin heeft opgeroepen tot vrijwillig­e quarantain­e, en winkels en scholen zijn gesloten, blijft president Bolsonaro het tegenoverg­estelde verkondige­n. Hij ziet het liefst dat het ‘gewone leven’ weer op gang komt en winkels en bedrijven opengaan om de economie te redden.

‘Ik ben het niet helemaal oneens met Bolsonaro’, zegt Carlos Alberto de Melo vanachter zijn mondkapje. ‘Zet de jonge gezonde mensen aan het werk en houdt kwetsbare groepen zoals ouderen binnen. Nu ligt alles helemaal stil, zoveel mensen raken werkloos. Ik heb dan wel corona gehad, maar

over de economisch­e problemen maak ik me ook grote zorgen.’

Verpleegst­ers staken

Onlangs bleek uit justitieel on derzoek dat meer dan negenhon derd bedden die zijn voorzien van ademhaling­sapparatuu­r allang beschikbaa­r zijn. Maar ze kunnen niet worden gebruikt omdat er in de helft van de gevallen niet ge noeg verplegend personeel is. Veel verpleegst­ers weigeren te werken, omdat ze al maanden niet betaald zijn door de overheid. Het open baar ministerie in Rio wil hen via een rechtszaak dwingen aan het werk te gaan.

Inmiddels zijn er meer dan tien noodzieken­huizen opgezet in voormalige olympische sportlocat­ies en in het beroemde Maracanã voetbalsta­dion.

Volgens arts Marcos Alexandre Balieiro, die in publieke én privé ziekenhuiz­en in Rio werkt, is de druk op medisch personeel enorm hoog. ‘Vóór de coronacris­is had den we al een slechte situatie in onze ziekenhuiz­en en moesten we al kiezen tussen mensenleve­ns. Dat is nu alleen maar erger geworden’, zegt hij.

Balieiro hekelt de levensgeva­arlijke situaties in sommige ziekenhuiz­en. ‘Op afdelingen waar mensen met andere klachten dan covid worden behandeld, draagt het verplegend personeel geen beschermen­de kleding of mondkapjes. Ondertusse­n lopen ze wel het hele ziekenhuis door, naar buiten, en soms zelfs naar de covidafdel­ing. Veel patiënten zijn op die manier in het ziekenhuis besmet geraakt.’

Angstaanja­gende verhalen

Zo heeft ook haar dochtertje het coronaviru­s opgelopen, vermoedt Andréa Silva de Souza. ‘Mijn man maakte ruzie met de verpleegst­ers toen hij zag dat ze op de kinderafde­ling geen beschermen­de kleding droegen. Er kwamen zelfs koeriers eten bezorgen voor de verpleegst­ers, ook zonder mondkapjes. Ik ben mijn dochtertje kwijt, maar wat kan ik doen? In Brazilië ben je als jonge moeder uit een favela machteloos, rechten heb ik niet.’

Hoewel de situatie bij de particulie­re ziekenhuiz­en en privéklini­eken beter lijkt dan bij de openbare ziekenhuiz­en, zijn die voor de meeste Braziliane­n ontoeganke­lijk omdat ze niet verzekerd zijn en de kosten hoog zijn. Sommige privéklini­eken maken misbruik van de coronacris­is en berekenen juist nu woekerprij­zen, ontdekte Maria de Fatima toen ze hulp zocht voor haar 82jarige moeder. ‘We zijn eerst naar een privéklini­ek gereden omdat we zulke angstaanja­gende verhalen horen over de publieke ziekenhuiz­en. Maar daar vroegen ze voor een consult al 5.000 real (bijna 1.000 euro, red.). Ik ben direct vertrokken en naar een openbaar ziekenhuis gegaan.’

Chique wijk

Ze loopt even uit de rij met familieled­en die voor de ingang van het publieke ziekenhuis Miguel Couto in de chique wijk Leblon staan te wachten. Op straat trekt ze haar mondkapje weg en steekt een sigaret op. ‘Ik heb geen idee hoe het hier binnen is, maar we zijn nu in een van de rijkste buurten van de stad, dus laten we hopen dat de publieke zorg hier beter is dan in de buitenwijk­en’, zegt ze.

Een week na de begrafenis van haar dochtertje weet Andréa Silva da Souza niet of ze zelf ook besmet is met het coronaviru­s. ‘Ik heb mijn zoontje bij mijn zus gebracht. Ik haal hem pas op als ik een tijdje klachtenvr­ij blijf. Ik wil niet nog een kind verliezen.’

©

Sommige privéklini­eken maken misbruik van de coronacris­is en rekenen juist nu woekerprij­zen aan, tot 1.000 euro voor een raadplegin­g

 ??  ?? In de favela 5 Bocas, in Rio, dragen
Alves (40), herstellen­de van corona, en zijn zoontje Samuel (8) een masker en gezichtsbe­scherming, uit schrik voor besmetting.
In de favela 5 Bocas, in Rio, dragen Alves (40), herstellen­de van corona, en zijn zoontje Samuel (8) een masker en gezichtsbe­scherming, uit schrik voor besmetting.
 ??  ?? Andréa Silva de Souza (l.) met haar man op het kerkhof, bij de kist van hun dochtertje Vitoria.
Andréa Silva de Souza (l.) met haar man op het kerkhof, bij de kist van hun dochtertje Vitoria.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium