De Standaard

Kunnen pompiers vervellen tot visionaire­n?

- PASCAL DENDOOVEN In ‘De Grote Markt’ duikt de economiere­dactie dagelijks in een opmerkelij­ke beweging in de economisch­e wereld.

De studiedien­st van de Nationale Bank van België heeft al enkele keren de alarmklok geluid: er zullen extra maatregele­n nodig zijn om een bloedbad onder de kmo’s te voorkomen. Die groep van bedrijven, de ruggengraa­t van de Vlaamse economie, is hard getroffen door de coronacris­is. De regering bestreed de crisis tot nu toe door op de betaalpauz­eknop te drukken. Een deel van de loonlast verschoof naar de overheid via het systeem van tijdelijke werklooshe­id. Bedrijven die dicht moesten of 65 procent van hun omzet verloren, konden rekenen op respectiev­elijk een sluitings of een hinderprem­ie. Er kwam ook een uitstel van betaling voor RSZ, BTW en bedrijfsvo­orheffing. Ook de banken schreven zich in die betaalpauz­e in.

Het koninginne­nstuk van het bankenplan, de bazooka van 50 miljard die de bedrijven via overbruggi­ngskrediet­en door de crisis moest loodsen, ging grotendeel­s de mist in. Het probleem was dat het plan uitging van een Vvormig herstel. Het was bovendien het resultaat van een gezocht ideologisc­h evenwicht dat er kwam op aandringen van de Nationale Bank. Het Vvormige herstel betekende dat wie een coronakred­iet kreeg, dat na twaalf maanden integraal moest terugbetal­en. Door het ideologisc­he evenwicht zou de overheid pas in de verliezen tussenkome­n nadat de banken hun cyclische buffers gebruikt hadden.

In België lag de focus op het blussen van de economisch­e brand. Van een relancepla­n is nauwelijks iets te bespeuren

In het Vvormige herstel gelooft al lang niemand meer. Peter Praet, voormalig topeconoom van de Europese Centrale Bank, staat niet alleen met zijn herhaalde boodschap dat het twee jaar zal duren voor de economie deze crisis verteerd heeft. De bazooka aanpassen naar Nederlands en Frans voorbeeld, waarbij de looptijd van de coronakred­ieten soepel verlengd kan worden, lijkt een evidente optie. Achter de schermen ligt bij Financiën al bijna anderhalve maand een gelijkaard­ige oplossing klaar: een KMObazooka met coronakred­ieten op 36 maanden. Bij de Nationale Bank wordt ondertusse­n onderzocht of bijsturen wel nodig is.

Volgens werkgevers­organisati­e Voka werken de Vlaamse exportbedr­ijven 30 procent onder hun capaciteit. Bedrijven die investerin­gsgoederen produceren, werken vooral oude orders af en halen weinig nieuwe opdrachten binnen. Ook de consumente­n stellen zich voorzichti­g op. Dat dreigt een zelfvoeden­de spiraal te creëren van minder investerin­gen en minder consumptie, met alle gevolgen voor de economisch­e groei en tewerkstel­ling.

Het is duidelijk dat men in België uit de loopgraven zal moeten komen. Er moet nagedacht worden over maatregele­n die de economie kunnen herlancere­n en het vertrouwen herstellen. De eerste fase van de crisisbest­rijding – het blussen van de uitslaande brand – had al beter gekund. Van de noodzakeli­jke tweede fase, een slim relancebel­eid, is voorlopig weinig te merken. We kunnen alleen hopen dat dit betekent dat men de nodige tijd neemt om met een plan te komen dat direct in de roos schiet.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium