De Standaard

De lange landing van Lufthansa

Lufthansa, de Duitse moeder van Brussels Airlines, heeft na lang onderhande­len een akkoord met de Duitse regering. In Brussel vormt de Europese Commissie nog een horde.

- VAN ONZE REDACTEUR KORNEEL DELBEKE

Na weken onderhande­len hebben de Duitse regering en het management van Lufthansa een akkoord bereikt om de luchtvaart­maatschapp­ij door de coronastor­m te gidsen, meldde het bedrijf gisteren.

De staatssteu­n, in totaal 9 miljard euro, bestaat uit verschille­nde delen. Lufthansa krijgt een door de staat gegarandee­rde lening van 3 miljard euro. Die moet in drie jaar tijd afbetaald worden, wat de cashpositi­e de volgende jaren onder druk kan zetten (DS 23 mei). De Duitse overheid injecteert ook tot 5,7 miljard euro in Lufthansa via een stille participat­ie zonder stemrecht. Een terugbetal­ing daarvan is niet beperkt in de tijd, maar de Duitse regering krijgt wel 4 procent interest, en de rente loopt op. Ten slotte krijgt Berlijn ook 20 procent van de Lufthansaa­andelen tegen 2,56 euro per aandeel. Dat is veel minder dan de marktprijs. Om een vijandige overnamepo­ging af te blokken, zou het Duitse aandeel tot een blokkering­sminderhei­d kunnen stijgen.

Dat een akkoord lang op zich liet wachten, komt niet omdat de overheid overwoog om de kraanvogel (de bijnaam van Lufthansa, red.) te laten verdrinken, maar omdat er binnen de regering onenigheid was over hoeveel invloed ze in het bestuur van de luchtvaart­maatschapp­ij moest krijgen. Vooral de sociaaldem­ocratische coalitiepa­rtner SPD wou mee achter de stuurknupp­el van Lufthansa zitten, iets waarvan topman Carsten Spohr huivert.

‘Het is een compromis à la belge geworden’, analyseert luchtvaart­econoom Wouter Dewulf (UA). Voortaan moet Spohr twee vertegenwo­ordigers van de Duitse overheid in zijn raad van bestuur dulden, maar zij kunnen hun wil niet doordrukke­n. Wel worden dividenden en toplonen de volgende jaren beperkt, tot alle steun terugbetaa­ld is. Lufthansa moet ook zijn vloot vernieuwen om de uitstoot te beperken en er mag geen overheidsg­eld in belastingp­aradijzen terechtkom­en.

Brussels Airlines wacht

Met een deal in Duitsland zou ook een belangrijk­e horde genomen zijn om in België de redding van Brussels Airlines af te kloppen. De dochter van Lufthansa heeft de Belgische overheid minstens 290 miljoen euro staatssteu­n gevraagd om haar doorstart te kunnen maken (zie inzet).

Maar Brussel moet nog even wachten op een definitief akkoord, want in de laatste rechte lijn ligt nog één horde: de Europese Commissie moet het licht op groen zetten. Dat lijkt minder vanzelfspr­ekend dan verwacht. De Commissie wil voorwaarde­n koppelen aan de steun. Zo zou Lufthansa belangrijk­e slots op de luchthaven­s van Frankfurt en München moeten afstaan, omdat de maatschapp­ij er, met meer dan twee derde van de passagiers, al

heel dominant is. Bondskanse­lier Angela Merkel is het daar niet mee eens en maakt zich op voor een ‘hard gevecht’, zei ze in een meeting met partijlede­n, volgens Handelsbla­tt. ‘We zullen niet toegeven.’

Dat de Commissie talmt, is opmerkelij­k. Toen de coronacris­is uitbrak, versoepeld­e ze al snel de strenge regels voor staatssteu­n. Air France kon relatief gemakkelij­k 7 miljard euro steun lospeutere­n. Ook in andere Europese landen, zoals Zweden, Finland en Denemarken, gaf de Commissie toestemmin­g om noodlijden­de luchtvaart­maatschapp­ijen een door de staat gegarandee­rde lening te geven. Maar de Lufthansad­eal is complexer.

Geval per geval

‘De Commissie zal geval per geval bekijken’, zegt Caroline Buts, professor economie aan de VUB en gespeciali­seerd in staatssteu­n. ‘Daarbij probeert ze de concurrent­ieverstori­ng tot een minimum te beperken.’ Ze doet dat onder de dreiging van Ryanairceo Michael O’Leary, die al aangekondi­gd heeft dat hij de Duitse staatssteu­n als concurrent­ievervalsi­ng ziet en ze zal aanvechten voor de rechtbank (DS 6 mei). ‘Lufthansa is heer en meester in Duitsland, het is niet onlogisch dat de Commissie voorwaarde­n stelt om het speelveld gelijk te houden en zich misschien ook in te dekken tegen klachten’, zegt Dewulf. ‘Maar ik zou er niet aan twijfelen: de goedkeurin­g komt er.’

‘De Commissie probeert de concurrent­ieverstori­ng tot een minimum te beperken’

CAROLINE BUTS,

professor economie VUB

 ??  ??
 ?? © bela/zumapress/afp ??
© bela/zumapress/afp

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium