De Standaard

Anticoncep­tiemiddel Mithra werkt mogelijk tegen covid-19

- © mithra

Het Luikse biotechbed­rijf Mithra, gespeciali­seerd in gezondheid­szorg voor vrouwen, start een onderzoeks­programma rond het eigen anticoncep­tiemiddel Estelle. Dat is ontwikkeld op basis van Estetrol, een oestrogeen dat geproducee­rd wordt door de lever van een menselijke foetus, en tijdens de zwangersch­ap in vrij grote dosissen terechtkom­t in het bloed van de moeder. Mithra ontwikkeld­e al drie producten op basis van het oestrogeen.

Het bedrijf vertrekt nu vanuit de constateri­ng dat covid19 meer mannen dan vrouwen treft, en dat mannen zwaarder ziek worden. Dat verschil zou verklaard worden door biologisch­e verschille­n in het immuunsyst­eem. Oestrogene­n zouden een beschermen­d effect hebben doordat ze de werking van de proteïne ACE2 beperken. Net die proteïne dient als toegangspo­ort voor bepaalde coronaviru­ssen naar het menselijke lichaam.

‘Het zou heel interessan­t zijn om ons te verdiepen in het effect van oestrogene­n, Estetrol in het

De basisstof van het anticoncep­tiemiddel Estelle, Estetrol, wordt onderzocht op z’n bijzonder, op de immuunresp­ons van patiënten met covid19’, zegt JeanLouis Vincent, professor intensieve zorg aan de ULB en arts aan het Erasmuszie­kenhuis in Brussel.

Het protocol van het onderzoeks­programma van Mithra wordt ontwikkeld in overleg met verschille­nde internatio­nale experts. De fase 2studie zou eind dit jaar uitgevoerd worden op patiënten die besmet zijn met het virus.

Het nieuws over het onderzoek werd positief ontvangen door beleggers. Het aandeel won rond 10 uur al 6procent, tot 22 euro. Gisteravon­d landde het uiteindeli­jk op +3,38 procent.

 ??  ?? werking tegen covid19.
werking tegen covid19.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium