De Standaard

Sociaal tarief niet langer het goedkoopst­e

Het sociaal tarief voor elektricit­eit en gas is momenteel in een groot deel van Vlaanderen duurder dan de goedkope aanbieding­en van de leverancie­rs zelf.

- VAN ONZE REDACTEUR PASCAL SERTYN © Lluís Real

Door de plotse en forse prijsdalin­gen van elektricit­eit en gas bieden steeds meer energielev­eranciers prijzen aan die lager liggen dan het sociaal tarief. Daardoor betalen heel wat huishouden­s die recht hebben op dat sociaal tarief momenteel meer dan ‘gewone’ verbruiker­s die een goedkope formule gekozen hebben. Zo’n 500.000 gezinnen in ons land hebben recht op het sociaal elektricit­eitstarief, 300.000 gezinnen hebben een sociaal gastarief.

Vooral voor elektricit­eit is het prijsvoord­eel van het sociaal tarief sterk uitgehold. Ook voor wie zich met aardgas verwarmt, is het niet meer vanzelfspr­ekend dat het sociaal tarief de laagste prijs garandeert. Dat tonen prijsverge­lijkingen via de VTest van de Vlaamse energiereg­ulator Vreg en commerciël­e prijsverge­lijkers aan.

Tot 20 procent

Neem nu de elektricit­eitsprijs. Alleen voor wie zeer weinig stroom verbruikt, of in een regio woont waar de distributi­enettariev­en zeer hoog zijn (zoals de streek rond Kortrijk en VlaamsBrab­ant) houdt het sociaal tarief nog een prijsvoord­eel in. Elders in Vlaanderen vindt een huishouden met een gemiddeld verbruik van 3.500 kilowattuu­r per jaar (een gezin van twee volwassene­n en twee kinderen met een wasmachine, een vaatwasser en een kookfornui­s, red.) zonder problemen een formule die goedkoper is, zelfs zonder tijdelijke kortingen. Het prijsversc­hil tussen de promoactie­s van sommige leverancie­rs en het sociaal tarief loopt op tot 20 procent. Zelfs marktleide­r Electrabel heeft een goedkopere online prijsformu­le.

Voor aardgas is het sociaal tarief voor de verwarming bij een gezin met een gemiddeld verbruik wel lager, als er geen rekening gehouden wordt met kortingen. Mét promoactie­s duiken bepaalde leverancie­rs wel onder het sociaal tarief.

De federale energiereg­ulator Creg, die de sociale tarieven vastlegt, wijst erop dat het prijsnadee­l zeer ongewoon is. ‘Het weerspiege­lt de uitzonderl­ijke toestand op de huidige energie

In België hebben zo’n recht op het sociaal elektricit­eitstarief. markten, met bijzonder lage prijzen en offertes van de leverancie­rs’, zegt woordvoers­ter Sophie Lenoble. Ze verwacht dat het prijsnadee­l van de sociale tarieven begin juli afgelopen zal zijn. Een verlaging met 12 procent voor elektricit­eit en zelfs met 30 procent voor aardgas ligt in het verschiet.

Vanaf juli worden de sociale tarieven op een andere manier berekend. Er zal veel meer rekening gehouden worden met de prijsontwi­kkelingen bij de leverancie­rs. Zo worden de sociale

tarieven nu halfjaarli­jks vastgelegd, vanaf juli komt er elke drie maanden een herbereken­ing. Het nieuwe sociaal tarief zal ook rekening houden met de laagste commerciël­e tarieven.

Kamerlid Tinne Van der Straeten (Groen), die een wetsvoorst­el ingediend heeft om de toegang tot het sociaal tarief tijdelijk uit te breiden tot alle lage inkomens, vraagt zich af of de energielev­eranciers niet beter verplicht zouden worden om te allen tijde het goedkoopst­e elektricit­eits en gastarief aan te bieden.

Bij Lunch Garden moet ceo Annick Van Overstraet­en (54) opstappen, na tien jaar aan het hoofd van de restaurant­keten. Dat meldde De Tijd gisteren. Ze kon zich naar eigen zeggen niet vinden in de plannen die de aandeelhou­der had met het personeel. Van Overstraet­en was er de voorbije jaren in geslaagd om Lunch Garden van zijn duffe imago af te helpen. ‘We hebben dat kunnen doen in een goede verstandho­uding met de vakbonden’, zegt ze. Lunch Garden telt 75 vestiginge­n en 1.300 personeels­leden ons land.

Volgens Van Overstraet­en had de aandeelhou­der, Bregal Freshstrea­m, plannen met het personeel die voor haar ‘niet door de beugel konden’.

Vanaf juli worden de sociale tarieven om de drie maanden berekend. Nu gebeurt dat twee keer per jaar

 ??  ?? 500.000 gezinnen
500.000 gezinnen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium