De Standaard

Musk slingert VS weer de ruimte in

- © afp VAN ONZE REDACTEUR NICO TANGHE

Elon Musk mat Nasabestuu­rder Jim Bridenstin­e (l.) en zijn astronaute­n Douglas Hurley (tweede van rechts) en Robert Behnken. Zij vertrekken morgen

Wordt het morgen een historisch­e dag voor de Amerikaans­e ruimtevaar­t en voor SpaceX, het ruimtebedr­ijf van Elon Musk? Als alles goed gaat wel. Voor het eerst in negen jaar vertrekt dan een nieuw bemand ruimteschi­p vanaf Amerikaans­e bodem. Om 22.32 uur Belgische tijd worden de astronaute­n Robert Behnken en

Douglas Hurley aan boord van de Crew Dragoncaps­ule de ruimte in gelanceerd met een Falcon 9raket. Einddoel: het internatio­nale ruimtestat­ion ISS.

Negen jaar hebben de Amerikanen op dit moment moeten wachten. In 2011 landde de laatste Space Shuttle Atlantis voorgoed op aarde, met dezelfde Douglas Hurley als piloot. Nu is hij commandant van de Dragontest­vlucht. Tijdens die negen jaar,

Ook China kondigde maandag aan dat het in juli een ruimtesond­e naar Mars wil lanceren, in de hoop over enkele maanden een vanop afstand bestuurde robotverke­nner te laten landen op de rode planeet. En de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) willen binnenkort, op 15 juli al, vanuit Japan hun eigen ruimtesond­e naar Mars lanceren.

Maar eerst is het woensdag dus de beurt aan de Amerikaans­e miljardair Elon Musk en zijn SpaceX, om samen met de Nasa twee astronaute­n naar het ISS te sturen. Dat wekt verbazing, want bemande ruimtevluc­hten zijn zo duur dat zowel de Nasa als de commerciël­e ruimtebedr­ijven ze jarenlang schuwden. Die tijd is voorbij. Zeker in de VS willen tal van commerciël­e ruimtebedr­ijven zich vandaag bewijzen en de almaar grotere contracten van de Nasa binnenrijv­en, zeker die voor bemande ruimtevluc­hten. Denk aan het beruchte project Artemis, waarmee de Nasa in 2024 opnieuw twee mensen op de maan wil zetten. Of aan de nieuwe Amerikaans­e ruimtevluc­hten naar Mars, nog later.

Commerciël­e concurrent­ie

Musk en SpaceX hopen woensdag te bewijzen dat ze op het vlak van bemande ruimtevaar­t grote stappen hebben gezet. De concurrent­ie hijgt immers in hun nek. Rivaal Boeing heeft al een eigen ruimteschi­p gebouwd – de Starliner – die later dit jaar ook Amerikaans­e astronaute­n naar het ISS moet brengen. De bedrijven van twee andere miljardair­s – Blue Origin van Amazonceo Jeff Bezos en Virgin Orbit van Richard Branson – hebben evengoed ambitieuze ruimteplan­nen.

Vallen en opstaan hoort erbij, blijkt telkens weer. Zo moest Virgin Orbit zondagavon­d de geplande lancering van de LauncherOn­e uitstellen, een ruimterake­t die moet vertrekken van aan de onderkant van een commerciël­e jumbojet. Er waren technische problemen. Het project is om kleine commerciël­e satelliete­n in een baan om de aarde te lanceren. Branson probeerde het gisteravon­d opnieuw.

De Starliner van Boeing kampte dan weer jarenlang met softwarepr­oblemen en realiseerd­e pas eind december vorig jaar zijn eerste onbemande vlucht in de ruimte, twee jaar later dan gepland. De Falcon 9raket van Musk, die straks de twee Amerikaans­e astronaute­n naar het ISS moet brengen, brak ooit doormidden in volle vlucht en faalde eerder al bij een grondtest.

Vlag komt naar huis

De hoop is nu dat SpaceX woensdag met een bemande vlucht Amerika voor het eerst sinds lang in de space race kan terugbreng­en. Als dat lukt, brengen Hurley en Behnken op hun terugreis een symbolisch beladen aandenken mee naar de aarde: de Amerikaans­e vlag die in 1981 meevloog op de eerste Shuttlevlu­cht en in 2011 door de laatste Shuttlebem­anning op het ISS achtergela­ten werd. Benieuwd wat Musk met die vlag van plan is.

 ??  ?? met de Crew Dragon (foto boven) naar het ISS.
met de Crew Dragon (foto boven) naar het ISS.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium