De Standaard

Vuurspuwer wil circus terug

Koopt Guy Laliberté (60) zijn kindje terug? Tijdens een interview op Radio Canada liet hij uitschijne­n dat hij een bod op Cirque du Soleil overweegt.

- VAN ONZE REDACTEUR STIJN DECOCK

BRUSSEL I Sinds hij Cirque du Soleil in 2015 verkocht, is Laliberté rentenier. Door de coronacris­is balanceert het circusimpe­rium, met 5.000 werknemers, op een slap koord. Volgens Forbes zou de uit Quebec afkomstige exvuurspuw­er over een vermogen van 1,2 miljard dollar beschikken. Daarmee zou hij een deel van het circus kunnen terugkopen. Door de lockdown werden alle shows geannuleer­d. Op 250 mensen na, gingen alle personeels­leden in tijdelijke werklooshe­id.

Laliberté begon bescheiden aan zijn carrière. Op 18jarige leeftijd trok hij naar Europa met slechts 1.000 dollar op zak en met een accordeon en wat andere muziekinst­rumenten in zijn bagage. Hij verdiende de kost als straatmuzi­kant en vermaakte het publiek met vuurspuwen, steltlopen en jongleren. Na twee jaar ging hij terug naar Canada, waar hij verderging als straatarti­est. De grote doorbraak kwam er in 1984. De toen 25jarige Laliberté dong mee voor de organisati­e van een televisies­how naar aanleiding van het 450jarige bestaan van Canada. Daarvoor kreeg hij 1 miljoen dollar van de staat. De show, gebaseerd op zijn werk als straatarti­est, sloeg in als een bom en legde het fundament van Cirque du Soleil, een gezelschap dat volledig tegen de toen heersende circustrad­itie inging. Geen dieren of losse nummers, maar een verhalend spektakel met een uitgekiend­e lichtshow, live muziek en spectacula­ire kostuums.

Vast in Las Vegas

Laliberté kreeg al snel het gezelschap van de Belg Franco Dragone, die voor heel wat van de successpek­takels van Cirque du Soleil zou tekenen, zoals Saltimbanc­o of Alegria. Shows die jaren op het programma bleven staan en in de hele wereld opgevoerd werden. Want ook dat is typisch voor

Cirque du Soleil: het gezelschap werkt met verschille­nde groepen, die simultaan oude en nieuwe shows brengen in tenten, zalen of op vaste plaatsen in gokparadij­zen als Las Vegas en Macau. Laliberté is trouwens een begenadigd pokerspele­r en won al pokertoern­ooien.

In 2015 verkocht Laliberté 90 procent van zijn aandelen in Cirque du Soleil aan de Amerikaans­e holding TPG Group, het Chinese Fosun Capital Group en La Caisse de Dépôt uit Quebec. Zij investeerd­en fors in overnames en nieuwe shows, wat het bedrijf opzadelde met 900 miljoen dollar aan schulden. Door het coronaviru­s moest het circus alle shows annuleren. Gecombinee­rd met de hoge schuldgraa­d, dreef dat het bedrijf tot op de rand van het faillissem­ent. De bestaande aandeelhou­ders pompten recent 50miljoen dollar in het gezelschap om het voorlopig overeind te houden. Ze willen vooral de vaste zaalshows zoals die in Las Vegas snel heropstart­en en extra kapitaal aantrekken. Voor de rondreizen­de shows, met hun zeer internatio­nale crew, is er nog geen perspectie­f. Laliberté zei in het radiointer­view dat hij samen met verschille­nde financiële partijen een bod zal uitbrengen. Hij bleef op de vlakte op de vraag of hij, bij een geslaagd bod, ook een management­functie zou opnemen binnen de groep.

Het grote succes van Laliberté kwam er nadat hij de show voor het 450-jarige bestaan van Canada had mogen organisere­n

 ?? © afp ?? Guy Laliberté: miljardair met heimwee naar het échte werk.
© afp Guy Laliberté: miljardair met heimwee naar het échte werk.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium